Zakon o SDH-ju je začel veljati 26. aprila. Takrat je Sod prevzel pristojnosti in obveznosti SDH-ja, pripraviti pa je moral spremembe statuta, s katerim se je preoblikoval v SDH. Ta ima v lasti premoženje Soda, nanj bodo odplačno prenesli delnice in deleže v lasti DSU-ju, pripojili bodo Posebno družbo za podjetniško svetovanje. Foto: MMC RTV SLO
Zakon o SDH-ju je začel veljati 26. aprila. Takrat je Sod prevzel pristojnosti in obveznosti SDH-ja, pripraviti pa je moral spremembe statuta, s katerim se je preoblikoval v SDH. Ta ima v lasti premoženje Soda, nanj bodo odplačno prenesli delnice in deleže v lasti DSU-ju, pripojili bodo Posebno družbo za podjetniško svetovanje. Foto: MMC RTV SLO
Strategija bo opredelila in razvrstila naložbe v strateške, pomembne in portfeljske. Pri strateških bo moral SDH ohraniti vsaj 50 odstotkov in en glas, pri pomembnih 25 odstotkov in en glas, s portfeljskimi naložbami pa bo prosto razpolagal. Podrobneje bosta upravljanje naložb opredelila letni načrt in politika upravljanja. Foto: MMC RTV SLO

Kapitalska družba (Kad) ostaja samostojna pravna oseba znotraj SDH-ja, ki bo svoje naložbe upravljala samostojno, SDH pa tako odslej s preoblikovanjem Soda tudi formalno upravlja s kapitalskimi deleži države.

SDH bo naložbe upravljal skladno s strategijo upravljanja z naložbami, ki jo je ministrstvo za finance pripravilo pred nekaj tedni in jo poslalo parlamentarnim strankam, ki jo bodo pregledale in podale morebitne pripombe, na predlog vlade pa jo bo sicer sprejel državni zbor.

Strategija bo opredelila in razvrstila naložbe v strateške, pomembne in portfeljske. Pri strateških bo moral SDH ohraniti vsaj 50 odstotkov in en glas, pri pomembnih 25 odstotkov in en glas, s portfeljskimi naložbami pa bo prosto razpolagal. Podrobneje bosta upravljanje naložb opredelila letni načrt in politika upravljanja.

Za zdaj SDH vodi še Sodova uprava
Uprava SDH-ja bo tričlanska, do njenega imenovanja pa jo vodi dozdajšnja uprava Soda - predsednik uprave Matej Pirc in član uprave Matej Runjak.

Do imenovanja novih članov nadzornega sveta SDH-ja - ta bo štel pet članov, ki jih bo na predlog vlade za petletni mandat imenoval DZ - delo prav tako nadaljujejo Sodovi nadzorniki.

Novoimenovani nadzorniki SDH-ja pa bodo na podlagi mednarodnega razpisa ali sodelovanja z mednarodno kadrovsko agencijo imenovali novo upravo SDH-ja, in sicer za štiriletno mandatno obdobje.

Pogoji za Kad bodo podrobneje določeni
Skupščina Soda je v ponedeljek poleg sprejetja statuta SDH-ja podelila razrešnico upravam in nadzornikom Soda za delo v lanskem letu - lani se je namreč zamenjala tako uprava kot nadzorni svet. Seznanila se je tudi s poslovanjem Soda in skupine v lanskem letu in za revizorja za letošnje leto imenovala družbo Deloitte Revizija.

Na skupščini Kada pa je država kot lastnik sprejela novo besedilo statuta. Kot so minuli teden pojasnili na vladi, je to nujno potrebno zaradi prilagoditve statuta novemu zakonu o državnem holdingu. Bistvene spremembe statuta so v delih, ki določajo imenovanje članov nadzornega sveta in uprave Kada, med drugim se bodo podrobneje določili pogoji za kandidate.

Cilj: Povečevanje vrednosti naložb in zagotavljanje čim višjih donosov
Zakon o SDH-ju je začel veljati 26. aprila - cilj zakona je povečevanje vrednosti naložb, zagotavljanje čim višjih donosov in doseganje drugih strateških ciljev.

Takrat je Sod prevzel pristojnosti in obveznosti SDH-ja, pripraviti pa je moral spremembe statuta, s katerim se je preoblikoval v SDH.

SDH ima v lasti premoženje Soda, nanj bodo odplačno prenesli delnice in deleže v lasti DSU-ju, pripojili bodo Posebno družbo za podjetniško svetovanje.