Načrtovani videz ene izmed petih spodnjesavskih elektrarn. Foto: HSSE
Načrtovani videz ene izmed petih spodnjesavskih elektrarn. Foto: HSSE
Posavci zahtevajo Židanovo odgovornost

Podrobnih informacij o poslu podjetji, ki sta v državni lasti, ne razkrivata. Čakata namreč soglasja ustreznih državnih organov in lastnika. Posel nameravajo izpeljati še letos.

GEN energija ima v spodnjesavski verigi trenutno 12,6-odstotni delež, želi pa si večinskega.

Termoelektrarna Brestanica, ki spada pod okrilje GEN-a energije, ji pri tem pomaga z že obstoječim 2,8-odstotnim deležem v spodnjesavskih elektrarnah.

Do večinskega deleža torej GEN-u energiji manjka še 35,6-odstotni delež, torej gre sklepati, da se pogovarjajo o prodaji vsaj takšnega deleža.

HSE trenutno večinski lastnik
Holding Slovenske elektrarne ima trenutno v spodnjesavskih elektrarnah 51-odstotni delež, še večjega pa kot skupina. Družbi, ki spadata pod njegovo okrilje, Dravske elektrarne Maribor in Soške elektrarne Nova Gorica, imata v teh elektrarnah 30,8- oz. 2,8-odstotni delež.

Projekt hidroelektrarn na spodnji Savi zajema izgradnjo verige petih hidroelektrarn: Boštanj, Arto - Blanca, Brežice, Krško in Mokrice.

Medtem ko elektrarne Boštanj, Arto - Blanca in Krško že obratujejo, se je gradnja hidroelektrarne Brežice začela marca. Gradnja zadnje v verigi, Mokric, naj bi stekla konec prihodnjega leta, veriga pa naj bi bila dokončno zgrajena med letoma 2018 in 2019.

Posavci zahtevajo Židanovo odgovornost