Julija so bili prihodki iz naslova dohodnin enkat višji od letošnjega povprečja. Foto: RTV SLO
Julija so bili prihodki iz naslova dohodnin enkat višji od letošnjega povprečja. Foto: RTV SLO


Pri tem pa učinek zakona za uravnoteženje javnih financ še ni viden, saj je ta začel veljati julija. Mesečno tekoče stanje v proračunu je tako doseglo najboljše stanje po novembru leta 2010 - takrat je bilo v proračunu skoraj 50 milijonov evrov presežka.
Prihodki zrasli, a ne veliko
Država je junija v proračun prejela 671,8 milijona evrov. Znesek je kar za 132 milijonov višji kot mesec poprej, še vedno pa manjši kot aprila (31 milijonov manj) ter marca (67 milijonov evrov manj).
Davek na dobiček prinesel več
V sklopu prihodkov je v državno blagajno nadpovprečno polnil davek na dobiček, ki je junija prilil 188 milijonov evrov. Dohodek iz tega naslova zadnje mesece raste - priliv je za 103 milijone evrov višji od majskega ter za skoraj 28 milijonov višji od aprilskega. Presegel je tudi lansko stanje - za pet milijonov je višji od junija 2011.
Bistveno manj iz naslova DDV-ja
Davkov na blago in storitve, pri čemer gre predvsem za DDV in trošarine, se je junija nateklo za 328,8 milijona evrov, kar je bistveno manj kot maja (366,3 milijona) in aprila (456,6 milijona evrov). Po februarju (malo manj kot 278 milijonov evrov) je to po trenutnih podatkih najnižji letošnji priliv. Junija lani se je v proračun s tega naslova priteklo 406,3 milijona evrov.

Evropska unija je prispevala ...
Iz proračuna Evropske unije je slovenski proračun junija prejel 109,8 milijona evrov, kar je daleč največ v zadnjih treh mesecih. Več se je letos s tega naslova v proračun nateklo le marca (134,9 milijona evrov). Razlog za višjo številko je predvsem v višjih prilivih z naslova izvajanja skupne kmetijske in ribiške politike EU.

Odhodki nižji za skoraj polovico
Odhodki proračuna so po drugi strani junija znašali 675 milijonov evrov in bili tako za 43,3 milijona evrov nižji kot junija lani, to pa predvsem zaradi nižjih tekočih transferjev in investicijskih odhodkov. Letos so bili po trenutnih podatkih nižji le maja (650,6 milijona evrov), najvišji pa so bili januarja (878,3 milijona evrov).
Tekoči odhodki za delovanje države, med katere spadajo tudi plače, so znašali 173,6 milijona evrov. Nižji so bili po trenutnih podatkih letos le maja (157,2 milijona evrov), najvišji pa marca (skoraj 320 milijonov evrov). Tudi pri tej postavki še niso vidni učinki uravnoteževalnega zakona.