Izvedba sporazuma je zavarovana z zastavno pravico na deležih ACH-ja in Proteja v uspešni novomeški družbi Adria Mobil, dragulju v sistemu ACH, in z izdanimi 10-letnimi obveznicami. Foto: MMC RTV SLO
Izvedba sporazuma je zavarovana z zastavno pravico na deležih ACH-ja in Proteja v uspešni novomeški družbi Adria Mobil, dragulju v sistemu ACH, in z izdanimi 10-letnimi obveznicami. Foto: MMC RTV SLO


Gre za novo zakonsko orodje, ki srednje velikim in velikim družbam, za katere obstaja tveganje insolventnosti, omogoči dogovor z upniki o finančnem prestrukturiranju.

Iz DUTB-ja so sporočili, da so se za ta korak odločili, da zagotovijo stabilizacijo sedanjih razmer in omogočijo dovolj časa za ustrezne razgovore o prestrukturiranju podjetja.

To novo orodje za razdolževanje podjetij je vpeljala novela insolvenčnega zakona, ki je začela veljati decembra lani. Postopek se lahko začne ob soglasju imetnikov 30 odstotkov finančnih terjatev, sporazum o finančnem prestrukturiranju pa bodo morali potrditi imetniki 75 odstotkov vseh finančnih terjatev.

O načrtih ACH-ja za uporabo mehanizma preventivnega prestrukturiranja je ta teden pisal časnik Dnevnik. V ACH-ju naj bi na ta način želeli preprečiti plačilno nesposobnost holdinga in si pridobiti čas za dogovor z bankami upnicami o finančnem prestrukturiranju in deblokadi transakcijskih računov. Prav dolgotrajna blokada računa skupine je pomenila nevarnost za stečaj ACH-ja.

Po pisanju Dnevnika ACH-ju za začetek postopka preventivnega prestrukturiranja zadostuje že soglasje DUTB-ja, medtem ko naj bi drugi upniki v zadnjih dneh ostajali neomajni in se o finančni sanaciji skupine s sedanjim vodstvom skupine, na njenem čelu je Sonja Gole, ne želijo pogajati.

V ACH-ju so medtem v zadnjih dneh zagotavljali, da so blizu dogovora z bankami glede poplačevanja zapadlih obveznosti in razdolževanja skupine.

V DUTB-ju so danes poudarili, da so ukrep sprejeli izključno zato, da zaščitijo pravice slovenskih davkoplačevalcev do terjatev v družbah Protej in ACH znotraj skupine ACH ob hkratnem doslednem spoštovanju zakonitih pravic drugih bank.

V t. i. slabi banki so zagotovili, da s tem izpolnjujejo svoj mandat, da iz terjatev, ki so jih prevzeli od bank, povrnejo kar največ vrednosti. NLB in NKBM sta na DUTB prenesla skupno 62,5 milijona evrov posojil.

Namen današnje odločitve po zagotovilih DUTB-ja tudi ni zaščita vodstvenih delavcev ali lastnikov omenjenih podjetij, temveč "delovanje v korist države in vseh vpletenih upnikov".

DUTB je sicer že priskočil na pomoč ACH-ju. Januarja je tako z družbama ACH (krovne družbe holdinga) in Protej (prek te lastniki obvladujejo ACH) podpisal sporazum o enoletnem moratoriju za odplačilo glavnice posojil, ki so jih banke prenesle na DUTB.

Izvedba sporazuma je zavarovana z zastavno pravico na deležih ACH-ja in Proteja v uspešni novomeški družbi Adria Mobil, dragulju v sistemu ACH, in z izdanimi 10-letnimi obveznicami.

DUTB je sicer zaradi zavarovanja posojil do ACH-ja vpisal zastavno pravico na okoli 66-odstotnem deležu Adrie Mobil v lasti družbe Protej in na 21-odstotnem deležu Adrie Mobil v lasti ACH-ja.