Mednarodni finančni trgi čedalje bolj dvomijo o Sloveniji, poroča The Economist Foto: EPA
Mednarodni finančni trgi čedalje bolj dvomijo o Sloveniji, poroča The Economist Foto: EPA

Po poročanju Economista je politični novinki Alenki Bratušek padlo v naročje reševanje največje gospodarske krize od osamosvojitve Slovenije. Kljub njenim zagotovilom, ki jih je podala v pogovoru za televizijo CNN, da Slovenija ne potrebuje pomoči, temveč čas, pa ostaja usoda Slovenije negotova.

Ključno težavo Slovenije po poročanju Economista predstavlja slabo upravljanje največjih državnih bank. V majhni državi z dvema milijonoma prebivalcev se ljudje na vrhu med seboj poznajo, tako da so banke več let delile kredite prijateljem, ti pa so te kredite uporabljali za nakup podjetij, ki so jih vodili in so v krizi propadla. Šest največjih bank v državni lasti je podelilo 58 odstotkov posojil v državi, od katerih je sedaj kar 15 odstotkov slabih terjatev, kar je tretji najvišji delež v evroobmočju.

Poročilo OECD je ocenilo, da je Slovenija v globoki in podaljšani krizi, pri čemer so perspektive za okrevanje po mnenju OECD šibke. Predstavnik OECD Yves Leterme, ki je poročilo predstavil, je sicer dejal, da ne pričakuje, da bo Slovenija zaprosila za takojšnjo pomoč, kar po mnenju Economista pomeni, da ta možnost v prihodnosti vendarle ni izključena.

Economist kot težavo navaja tudi dolgotrajno odlašanje politikov z nujnimi ukrepi, kot sta pokojninska reforma in slaba banka.