Belgijce zanima sodelovanje s slovenskimi podjetji. Foto: EPA
Belgijce zanima sodelovanje s slovenskimi podjetji. Foto: EPA

Obisk belgijske delegacije ta konec tedna pričakujejo v Alufinalu iz Krškega, Mipu iz Dobove, Kolpi iz Metlike, Varisu iz Lendave, M Sori iz Žirov, Jelovici iz Preddvora in Marmorju Hotavlje, so sporočili iz Kluba ambasadorjev Slovenije v Belgiji (ACSI), ki tudi organizira obisk delegacije.

V njej so med drugim komercialni direktor omenjenega belgijskega gradbinca Patrick De Niet, vodja direktorata za tuje naložbe na zveznem ministrstvu za finance Albert Wolfs, davčna svetovalca Thierry Baltus in Guillaume Blauwart, Marc Hoessels iz bruseljske podružnice revizijsko-računovodske družbe Pricewaterhousecoopers in Aida Axelsson Bakri iz belgijskega podjetja, specializiranega za črpanje evropskega denarja.

ACSI, ki ima sedež v Bruslju, so ustanovili leta 2014. Slovenska podjetja povezuje s podjetniki v tujini, poslovnimi svetovalci in političnimi deležniki.

Podjetje Louis de Waele ima dolgo tradicijo; ustanovljeno je bilo leta 1866. V Belgiji je zgradilo različne objekte, od stanovanjskih in poslovnih stavb do železniških postaj, fakultet in športnih objektov. Leta 2014 so ustvarili nekaj več kot 100 milijonov evrov prihodkov, skupaj pa zaposlujejo okoli 260 ljudi, je razvidno z njihove spletne strani.