Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 19 glasov Ocenite to novico!
Newyorški delniški barometer Dow Jones (24.360 točk) je zadnji teden pridobil 1,8 odstotka in je spet manj kot deset odstotkov (8,5) oddaljen od rekorda. Začela se je sezona objav četrtletnih poslovnih rezultatov, bančni velikani pa v petek niso navdušili analitikov, zato je bančni sektor v povprečju izgubil 2,8 odstotka, kar je največ med vsemi sektorji. Foto: EPA
Herbert Diess je postal novi prvi mož avtomobilskega koncerna Volkswagen, je v Wolfsburgu odločil nadzorni svet koncerna. VW-jeve delnice so se posledično v torek povzpele za dobrih pet odstotkov. Diess je na čelu največjega evropskega proizvajalca avtomobilov zamenjal Mathiasa Müllerja, ki je imel pogodbo do februarja 2020. Poznavalci ocenjujejo, da bo Müller dobil do 20 milijonov evrov odpravnine. Že tako odlično plačani menedžer (lani je imel najvišjo plačo med vsemi koncerni, ki sestavljajo DAX, saj je skupno zaslužil deset milijonov evrov) bo imel tudi izjemno pokojnino, saj naj bi dobival milijon evrov letno oziroma okrog 2.900 evrov na dan. Foto: Reuters
Največja nemška banka Deutsche Bank preživlja burne dneve. Prvi mož banke John Cryan (na fotografiji levo) se je moral posloviti, na njegovo mesto je prišel Christian Sewing (desno), ki je v banki že od leta 1989. Le pet od 33 analitikov finančnega portala Bloomberg priporoča nakup delnice pri trenutni ceni, ki je pri 11,70 evra že 34 odstotkov pod 52-tedenskim vrhom. Najbolj pesimistični so pri banki Citibank, kjer so ciljno vrednost nastavili na 8,60 evra, to pa je celo manj od zgodovinsko nizke vrednosti delnic Deutsche Bank iz jeseni 2016. Foto: Reuters
Kriptovalute, ki so letos doživele hude udarce, so si zadnji teden precej opomogle. Nenaden preobrat je prišel v četrtek, ko je bitcoin v eni uri poskočil za 18 odstotkov oziroma za več kot tisoč dolarjev. Cena se je povzpela vse do 8.200 dolarjev, pravi vzrok za hitro rast pa ni bil znan. Morda so špekulantje stavili na nadaljnje padce, pa so morali malce panično zapirati kratke pozicije, morda so rast povzročili računalniški algoritmi, ki so se sprožili ob prečkanju meje 7.000 dolarjev, spet drugi kot vzrok za rast navajajo zanimanje hedge skladov. Foto: Reuters

Dodaj v

Elon Musk: Položite stave!

Japonci prodajajo ameriške obveznice
15. april 2018 ob 06:54
Ljubljana - MMC RTV SLO

Newyorške borze so preživele precej nemiren, a vendarle občutno pozitiven teden, saj so indeksi pridobili dva odstotka. "Zmagovalec" tedna je nafta, ki je poskočila za skoraj devet odstotkov.

Na začetku tedna je vlagatelje opogumila prijaznejša retorika na relaciji Washington - Peking, ki zmanjšuje verjetnost za trgovinsko vojno. Nato je v ospredje prišla Sirija in ugibanja, kdaj bo predsednik Trump ukazal zračne napade, v petek pa so vlagatelji največ pozornosti posvečali četrtletnim rezultatom ameriških bank. Ti v nekaterih postavkah niso navdušili, zato je trg naredil korak nazaj (Dow Jones je zanihal skoraj 350 točk nižje), toda gledano v celoti je bil teden pozitiven, saj je Dow Jones pridobil 1,8 odstotka, tehnološki Nasdaq pa 2,8 odstotka.

JPMorgan: lep dobiček ni prepričal
JPMorgan Chase, banka z največjo bilančno vsoto v ZDA, je imela v prvem četrtletju kar 15-odstotno donosnost na kapital, ki je ena najpomembnejših postavk v bilanci. Čisti dobiček se je v primerjavi z istim lanskim obdobjem povzpel za 35 odstotkov, na 8,71 milijarde dolarjev, prihodki pa za deset odstotkov na 28,52 milijarde dolarjev. Je pa imela banka sedem odstotkov manj prihodkov iz investicijskega bančništva in predvsem tu lahko iščemo vzrok za 2,7-odstotni petkov padec delnic. Delnice banke Wells Fargo so se pocenile za 3,4 odstotka, Citigroupa za 1,6 odstotka.

V ponedeljek na potezi Netflix
Vlagatelji imajo sicer velika pričakovanja od rezultatov prvega letošnjega trimesečja. Prijaznejša davčna zakonodaja, ki jo je Trumpova administracija uvedla na začetku leta, naj bi poskrbela, da bodo dobički podjetij, ki so vključena v indeks S&P 500, napredovali kar za okrog 18 odstotkov (največ v sedmih letih). A to je lahko dvorezen meč. Morda so pričakovanja celo previsoka in bi lahko vsaka slabša objava poslala indekse navzdol. Pod drobnogledom bodo predvsem FAANG delnice (Facebook, Amazon, Apple, Netflix in Google). Netflix bo rezultate objavil v ponedeljek, dobiček naj bi poskočil za skoraj 60 odstotkov, prihodki za 39.

Goldman svetuje prodajo Teslinih delnic
Tesline delnice so v petek kljubovale negativnim gibanjem in se podražile za dobra dva odstotka, tako da je tečaj spet nad 300 dolarji. Prvi mož podjetja Elon Musk je sporočil, da bo proizvajalec električnih avtomobilov v tretjem in zadnjem četrtletju posloval dobičkonosno in da mu ne bo treba izpeljati dokapitalizacije, kar se je v zadnjih dneh šušljalo na Wall Streetu. Analitiki pri Goldman Sachsu so še prilili olja na ogenj in svetovali prodajo Teslinih delnic, češ da Tesli niti do konca junija še ne bo uspelo doseči ciljev pri količini proizvodnje Modela 3, ki je ključen za prihodnost podjetja. Musk se je odzval s tvitom: "Položite stave!" Ali z drugimi besedami: če si upate tvegati, kar prodajte, negativno boste presenečeni.

Dow Jones (ZDA)

24.360 točk

Nasdaq (ZDA)

7.106
DAX30 (Frankfurt)12.241
Nikkei (Tokio)21.778
10-letne am. obvezn.

donos: 2,83 %

10-letne slov. obvezn.donos: 1,06 %
EUR/USD

1,2328

EUR/CHF

1,1868

bitcoin

8.000 USD

nafta brent72,68 USD
zlato

1.345 USD

euribor (6-mesečni)-0,271 %

.

Devalvacija, ki ni prinesla želenih učinkov
V prihodnjih dneh bo za gibanje delnic tudi zelo pomembno, ali se bodo Američani in Kitajci izognili trgovinski vojni. Poleg carin imajo sicer Kitajci še nekaj orožij, da se zoperstavijo ZDA, vprašanje pa je, katera strategija bi se sploh izkazala. Najbolj nevpadljivo se zdi razvrednotenje domače valute juan, kar je bila v preteklosti že pogosto praksa kitajskih oblasti, ki je jezila Američane. Toda ko je poleti 2015 kitajska centralna banka le za 1,9 odstotka devalvirala domačo valuto, je to prineslo kar precejšen pretres na domačem finančnem trgu, česar si seveda Peking ne želi.

Japonci prodajajo ameriške obveznice
Kitajci bi utegnili Američanom "nagajati" tudi z morebitno razprodajo ameriških obveznic. Kitajci imajo v lasti kar za 1,17 bilijona (oz. 1.170 milijard) dolarjev ameriških obveznic. Če bi se množično odločali za njihovo prodajo, bi cena padla, zahtevana donosnost pa bi se zvišala, kar bi lahko ogrozilo konjunkturo v ZDA in tudi drugod po svetu. Trenutno se zdi, da bolj kot Kitajci ameriške obveznice prodajajo Japonci, ki so februarja odprodali za neto 31 milijard dolarjev ameriških obveznic, kaže v ponedeljek objavljeno poročilo japonskega finančnega ministrstva. Že peti mesec zapored so Japonci skupno več obveznic prodali kot kupili, vseeno pa so z 1,1 bilijona še vedno drugi največji lastnik ameriškega dolga.

Osemodstotna podražitev nafte
Pestro je tudi dogajanje na drugih trgih. Borza v Moskvi je doživela črni ponedeljek. Ker so ZDA zaostrile sankcije proti Rusiji, je osrednji indeks RTS strmoglavil za 12 odstotkov, kar je največja enodnevna izguba v zadnjih štirih letih. Tudi rubelj je oslabel, za evro je treba prvič po dveh letih plačati več kot 77 rubljev. Donos ruske desetletne obveznice je nad kritičnimi sedmimi odstotki. Geopolitične napetosti so ceno nafte dvignile za dobrih osem odstotkov, brent kotira tik pod 73 dolarji. Cena aluminija (2.340 dolarjev za tono) je dosegla šestletni vrh, potem ko so ZDA uvedle sankcije proti drugemu največjemu svetovnemu proizvajalcu UC Rusalu.

Krkina dividenda naj bi znašala 2,90 evra bruto
Na Ljubljanski borzi je SBITOP (836 točk) zadnji teden pridobil 1,6 odstotka in le za pol točke zgrešil najvišjo letošnjo vrednost. Delnicam Pozavarovalnice Sava (4,7-odstotni tedenski pribitek) so po rasti sledile delnice Zavarovalnice Triglav (+4,01 odstotka) in Gorenja (+3,39 odstotka). Le Krkine delnice so se (malenkost) pocenile. Iz Krke so sporočili, da sta nadzorni svet in uprava družbe predlagala, da se delničarjem izplača dividenda v znesku 2,90 evra bruto na delnico, kar v primerjavi z lansko dividendo predstavlja 5,5-odstotno povišanje. Skupščina delničarjev bo predvidoma 5. julija.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
malikaliber
# 15.04.2018 ob 07:26
Če se američani in rusi spetljajo v Siriji, ne bomo rabili, ne kripto ne kakih drugih valut. Ker bomo na stopnji kamene dobe!
sas
# 15.04.2018 ob 07:47
V naslovu članka ni bitcoina? Ko je padal, so bili članki z naslovi v stilu; rekorden padec, smrtni križ, ta in ta svetuje proti bitcoinu, ... zdaj, ko pa je v eni uri pridobil 20%, pa nič.
politik kritik
# 15.04.2018 ob 08:07
Analitiki pri Goldman Sachsu so še prilili olja na ogenj in svetovali prodajo Teslinih delnic, češ da Tesli niti do konca junija še ne bo uspelo doseči ciljev pri količini proizvodnje Modela 3, ki je ključen za prihodnost podjetja.

Kakšna bedarija. Tudi če ne doseže cilja Junija, ga bo pa pač Septembra, ali pa konec leta.... veliki avtomobilski koncerni so mel 120 let cajta da proizvedejo električni avto pa niso na tem podorčju storili nič. A sedaj se bomo pa za teh par mesecev dajali?

Mimogrede, letošnja proizvodnja Tesle je dvakrat večja od lanske. Firma Tesla je več vredna od Daimlerja in BMWja skupaj. Kar se tiče Tesla Modela 3 so glede na prejšnje četrtletje povečali proizvodnjo za 6 krat, zelo verjetno je, da jo bodo do konca Junija še za 1,5 krat. Prvi teden v aprilu so delali 2000 vozil Model 3 na teden, zahteva je 5000 vozil na teden.

Če se bodo napovedi Muska uresničile bo tako proizvodnja Tesle konec leta za 4 krat višja od tiste iz lanskega leta. Če to ni eksponentna rast, potem pa ne vem kaj je.

Pa še ena pozitivna novica v povezavi s Teslo. Prvi modeli Tesel S so na cesti že od leta 2012. Neodvisne raziskave kupcev kažejo, da je degradacija baterije do 100.000 km le 5 % kapacitete, do 300.000 km pa le 10 % skupne kapacitete nove baterije v vozilu.
mirkoxx
# 15.04.2018 ob 07:56
zaenkrat sploh ne moremo govoriti o valuti , ker s tem ne morem kupiti mleka ali mesa.
Lahko - tocno tako kot z dolarjem. Tako kot imas dolarske debetne kartice (mastercard/visa/aex) s katerimi lahko kupujes v nasih trgovinah imas tudi bitcoin debetne kartice s katerimi lahko enako kupujes v nasih trgovinah.
fair guy
# 15.04.2018 ob 10:29
Hahahhahaha, koliko se ta kmet od novinarja boji kriptovalut. Če bi čez teden bitcoin zrastel za 50%, potem bi pa v soboto padel za 5%, bi že brali, Strm padec bitcoina, prodajte dokler lahko... Ampak ker je cel teden rastel.... raje ne napiše nič.
madli
# 15.04.2018 ob 09:43
Povzetek komentatorjev, ki ne nakupujejo kriptovalut:

- ko gre cena dol: "Evo sem vam rekel, da prodajte pri XY ceni. Balon je počil."

- ko gre cena gor: "Kriptovalute niso valute, ker preveč nihajo v ceni in jih nihče ne uporablja."

Kje ste zdaj tisti komentatorji, ki ste prejšnji teden govorili, da je treba prodat in se smejali nam, ki smo govorili, da cene zgledajo zelo lepo za nakup.

Mislim, da je sandiego predlagal Wanchain, ki je naredil v enem tednu 100% profita. Pa marsikdo drug je še imel zelo dobre predloge. Jaz sem še kupil 50 MCO (Monaco) tokenov zaradi tega, da bom lahko njihovo metalno plačilno kartico rezerviral, ki mi je zelo všeč. Cena bo vedno v MCO določena in se ne spreminja glede na ceno v $.

Drugače pa jaz mislim, da bi lahko kakšen ICX bil dobra investicija. Eden redkih dobrih kovance, ki niso v zadnjem tednu šli ekstremno gor. Wanchain se splača kupit na popravkih, NEO, VeChain, Litecoin, EOS, OMG, POWR in še in še.
aparat-čik
# 15.04.2018 ob 09:36
Tesla je v takih rdečih številkah, da se verjetno res ne splača kupovati njegovih delnic. In rdeči trak je fsako leto daljši. Preživi samo zaradi dobro prikritega subvencioniranja države.
GLaDOS
# 15.04.2018 ob 09:23
@artoum
če že pride do tega , bo kripto valuta samo ena. pa to ne bo ena od sedaj obstoječih.

Poznavalec blockchaina in kriptovalut ;) klanjam se ti

zaenkrat sploh ne moremo govoriti o valuti , ker s tem ne morem kupiti mleka ali mesa.

Seveda lahko in cedalje vec trgovin po svetu to podpira....vprasaj japonce.

gre za fikcijo. noro , za fikcijo se zastavljajo premoženja. ........

Pa sem mislil, da si strokovnjak blockchaina...eh ja

@kreden2
Dokler ne bo mogoče v kripto valutah vzet kredita, to ne bo prava valuta.

SpectroCoin ze dela na tem in pridobiva certifikate ;)

@copcop
Če resna valuta, za kar se bitcoin tudi ima, v eni uri pridobi 20%, je to prej razlog za paniko kot navdušenje. Ker takšno nihanje pomeni, da lahko v eni uri tudi izgubi 20%.

Zato, ker je vlak se na postaji in blockchain na zacetku...Amazonove delnice tudi niso v startu kotirale tako visoko ane...nihanja pa so posledica hitro razvijajoce tehnologije in cedalje vecih sklenjenih pogodb z ze uveljavljenimi podjetji.

@veza
za kaj pa boš porabil ta kredit, za nakup novih kriptihov ali boš kupil recimo avto, ki pa je realen, ni virtualen?

Kupil bos avto...v tujini se ze prodajajo nepremicnine s kriptovalutami naprimer ;)

@vsi negativci in skeptiki kriptovalut...
Medtem je 22 evropskih drzav podpisalo deklaracijo o uporabi blockchaina....da o azijcih sploh ne govorim....

Razumevanje blockchaina je prva stvar predno lapate nekaj na pamet....ej jej
fair guy
# 15.04.2018 ob 11:57
No, pa si poglejmo "končne" rezultate naše stave.

@fair guy
28.3.2018

Cene na današnji dan

TRX- 0.045$
XVG- 0.043$
ADA- 0.16$
NCASH- 0.032$
ZIL-0.048$

Recimo da v vsakega vložimo 1000$. Se pravi smo vložili 5000$. Se slišimo v roku enega meseca, pa da vidimo ali smo kaj zaslužili ali izgubili.

TRX- 0.045$ 0.041$ ( -9%) 910$
XVG- 0.043$ 0.089$ (+107%) 2070$
ADA- 0.16$ 0.021$ (+31%) 1310$
NCASH- 0.032$ 0.042$ (+31%) 1310$
ZIL-0.048$ 0.059$ (+23%) 1230$

Torej, če smo vložili 5000$, imamo danes na računu 6830$. Tao3, K_ris, veza... komentarji?
kreden2
# 15.04.2018 ob 11:27
Glede na povprečno letno porabo alkohola v Sloveniji, bi bilo za Slovence namesto pitja alkohola veliko bolj zdravo investiraje v kripto valute. V bistvu bi ZZZS morala kripto trgovanje subvencionirati ... hmmmm, samo potem bi verjetno pokasirali tožbo Laškega
dobersvet
# 15.04.2018 ob 08:53
Sem dodatno vložil tisočaka na začetku Aprila, vmesni rezulat +65%, IOTA.
copcop
# 15.04.2018 ob 08:35
V naslovu članka ni bitcoina? Ko je padal, so bili članki z naslovi v stilu; rekorden padec, smrtni križ, ta in ta svetuje proti bitcoinu, ... zdaj, ko pa je v eni uri pridobil 20%, pa nič.

Če resna valuta, za kar se bitcoin tudi ima, v eni uri pridobi 20%, je to prej razlog za paniko kot navdušenje. Ker takšno nihanje pomeni, da lahko v eni uri tudi izgubi 20%.

Resni vlagatelji si ne želijo takšnih nihanj. Očitno bitcoin ni stabilna in zaupanja vredna valuta in ob takšnih nihanjih še lep čas ne bo.
artoum
# 15.04.2018 ob 07:24
glasrazuma
če že pride do tega , bo kripto valuta samo ena. pa to ne bo ena od sedaj obstoječih.
zaenkrat sploh ne moremo govoriti o valuti , ker s tem ne morem kupiti mleka ali mesa.
gre za fikcijo. noro , za fikcijo se zastavljajo premoženja. ........
generusus
# 15.04.2018 ob 18:10
Stvar je v bistvu zelo preprosta, ne samo pri kriptuvalutah, ampak tudi pri drugih naložbah s tveganjem; kripto svet je le ekstremen primer. Če si pripravljen tvegati, se malo izobraziti s tega področja in če lahko obvladuješ stres ter vložiš par sto evrov do par tisoč evrov začetnega vložka, lahko imaš v par letih milijon evrov ali več. V najslabšem primeru izgubiš začetni vložek, ampak če razpršiš vložek, je to zelo malo verjetno. Največ izgubljajo tisti, ki trgujejo dnevno, a tega ne obvladajo.

Podkovani vlagatelji obilno služijo tudi v medvedjem trendu, nekateri celo bolj kot pri bikovskem. Za konservativne kripto vlagatelje je najbolje kupiti kovance med prvimi 10-50 valutami po tržni kapitalizaciji in nanje pozabiti za par let. Poleg tega pa je dobro tvegati in okoli 1000 EUR vložiti v par ICO projektov. V povprečju je okoli 25 % ICO projektov uspešnih, nekateri so celo ekstremno uspešni. Pri tveganih naložbah se je treba igrati le z denarjem, ki ga lahko v celoti pogrešaš. Torej z vsotami, ki četudi jih v celoti izgubiš, ne boš živel nič kaj drugače kot doslej.

Ali so kripto valute piramidalna shema? Pogojno rečeno so, ampak v kapitalizmu je domala vsaka dobrina potencialno podvržena piramidalnim značilnostim, saj če ni povpraševanja po neki dobrini cena pada in se lahko spusti na vrednost nič. Tudi zlato ima na osamljenem otoku za brodolomce vrednost, ki je enaka nič. Hrana in voda imata tam neskončno večjo vrednost.
firbec111
# 15.04.2018 ob 13:35
neterk

glej, ti si očitno nov finančni up, ampak dokler se ti kurčiš na enem forumu, da si ne vem koliko (procentunalno, ne nominalno) zaslužil, se res ne moreva it merjenja dolžine, dokler ne pokažeš vseh svojih dosežkov in 15 m in večje plovilo je šele začetek...

ne vem zakaj bi vsi v kriptu morali biti milijarderji, da se to šteje kot uspeh, a 5.000 eur spremenit v 50.000 eur v enem letu ni za tebe uspeh???
sandiego1995
# 15.04.2018 ob 12:16
@veza

kot vedno do sedaj nisi razumel bistva zgodbe. Nic novega od tebe. Vse ze 100x videno.
glasrazuma
# 15.04.2018 ob 11:01
Daj veza, ne bit taka jokica. Si kdaj igral loto? Čutim, da bi rad probal, pa ne upaš. Glej, najcenejši bitcoin kupon je 20 eur na Petrolu. Potegni si dol eno simple dearnico in si pošlji. Malo spremljaj, ker bitcoin ne bo večen, zamenjaj ga v kaj pametnejšega čez kako leto. In pozabi na to za 10 let. Nič hudga se ti ne bo zgodilo.
Bondjanez
# 15.04.2018 ob 08:18
Tesla naredi 2000 vozil na teden in je vec vredna kot Daimler ki naredi tedensko cca.35.000 vozil. Jap kupit obvezno. Za BMW nisem pogledal. Skratka vsi kupit Teslo.
veza
# 15.04.2018 ob 08:14
"Zmagovalec" tedna je nafta ki je poskočila za skoraj devet odstotkov.

evo, tudi jaz sem zmagal, kupil sem sod nafte, juhej.
sandiego1995
# 15.04.2018 ob 15:53
@neterk

Poznam ljudi, dva osebno, ki sta lani februarja vlozila tocno 5k$ in imata oba danes cez milijon. Krepko cez. En je @mandyb675 na twitterju, drugega ti zal ne morem povedati.
In ti bos ustvarjal kripto valuto??? Ha, ha, ha.....
fair guy
# 15.04.2018 ob 14:33
@firbec

lepo napisano. na žalost gredo vsi komentarji v smeri itak smo vsi smešni ker smo kupili pri 20.000 zdj pa jokcamo in upamo na boljše čase, če pa rečeš da si kupil že pred enim letom ali več pa seveda lažeš, ker če imaš denar zakaj bi bil tukaj na forumu.

Ja no, ta je tudi "češka". Tukaj očitno folk misli, ko imaš miljon, se ne pogovarjaš več z nobenim, enostavno se ne kregaš več, očitno je potem najbolje sedeti na denarju in nič delati. No, če ste taki, potem bolje za vas da nikoli ne dobite tega miljona, ker verjetno bi bili potem "uni kreteni" ki se samo hvalijo naokrogi.
fair guy
# 15.04.2018 ob 14:21
Se strinjam, da je treba bit realen. Je pa res, da ni nemogoče iz 5k naredit 1mil. Dokaz za to je Bitquence ICO oziroma ETHOS se zdaj imenuje kovanec. ICO ($0.03 - $0.05) je pa bil junija lani, vrh ($10+) pa je dosegel okrog 8. januarja letos.

Problem je ponavadi v človeku samemu. Vložiš 5000$ in čez eno leto imaš npr. 400.000$. Zdaj pa imej ja... in počakaj do 1 miljona. Vsi ki ste pametni kako smo eni imeli "srečo" ker smo vložili par let nazaj, malo pomislite, koliko moraš biti psihično močan, da zdržiš vse te padce, vse te "pametnjakoviče" , vse pritiske ki pridejo zraven. Zato pa temu jaz težko rečem "sreča".
madli
# 15.04.2018 ob 13:51
@neterk

Jaz sem ti stisno minus, ker mi greš na živce že s svojimi izjavami
firbec111
# 15.04.2018 ob 13:45
neterk

firbec11, ja, že 10% je v resnici uspeh, ampak s tem se nihče ne kurči... je pa vsekakor možno, da nisem ustrezen sogovornik za vas in obratno... ampak mi res ni jasno, zakaj se kurčite s 50k €...

no ne vem kakšno je tvoje finančno stanje ampak zakaj se pa ne bi kurčil za 50k dobička. pač za milijone boš moral prit nazaj čez kakšno leto ali dve ali 8
GLaDOS
# 15.04.2018 ob 13:32
@sandiego1995

Jutri zna poskocit se kar konkretno (tax day) ;)

Bom pa kar dupliciral tvojo napoved 20k za letos in se vedno vztrajam pri napovedi za konec leta:

BTC bo do konca leta 2018 dosegel med 35k in 50k
sandiego1995
# 15.04.2018 ob 10:46
Jaz necesa resnicno ne razumem. Folk, zakaj trosite svojo energijo na razprave o kriptovalutah, se posebej tisti, ki jih sploh ne razumete.
Ce drugega ne, raje zaprite oci, vlozite denar, ki ste ga pripravljeni zgubiti in zopet odprite oci cez nekaj mesecev, let. Imeli boste lep zasluzek in na koncu dneva vam bo, sem preprican, cisto vseeno. Ali so kriptovalute nateg, ponzi shema, whatever, smejalo se vam bo, ker ste naredili plus. Samo to je pomembno, vse ostalo je tralala.
To pravim predvsem zato, ker je Risk:Reward pri kripto fantasticen. Z malo tveganja lahko veliko potegnes. In to je point zgodbe, ki vse nas zanima.
In prav sedaj je cas, da tisti, ki si lahko privoscite tveganje, vlozite. Prica smo bili ponovoletni razprodaji vse od novega leta in sedaj je pravi cas za nakup.
Par postov nazaj sem omenil nekaj dolgorocnih nakupov, leto, dve in vec.
Tukaj je se nekaj flip idej, recimo x3, x5, in gremo ven. ELEC, BEE, TFD, DADI, TKY, TNC.
madli
# 15.04.2018 ob 10:38
@kreden2

Obstajajo kriptovalute, katerim vrednost ne niha, oziroma niha minimalno. Reče se jim "stable coins". Tu je USDT, ki pa je centralizirana zadeva, ampak obstajajo dosti boljši rešitve, kjer je vse rešeno s pametnimi pogodbami. Recimo Havven projekt je eden izmed takih. Uporabljajo pa dual token sistem. Imaš HAV tokene, ki se uporabljajo kot nek varnostni mehanizem, da Nomin tokenom ostaja cena enaka. Vse je določeno v pametnih pogodbah. So pa ravno iz ICO-ta prišli, tako, da bodo še potrebovali nekaj mesecev, da sistem poženejo. Pa še HAV boš lahko "stake-al" in dobival Nomine.

Če pa se že omejimo na bitcoin, pa seveda, cene nihajo zaradi izjemno malega market cap-a. Nekaj milijonov dolarjev, lahko ceno bitcoina zelo hitro premakne v katerokoli smer. Mislim, da je nekdo računal en čas nazaj, da potrebuješ 15 mil, da ceno bitcoina premakneš za 1k. Zadeva je tu enostavna. Ko bo bitcoin imel večji market cap in bo porazdeljen med milijone ljudi po svetu, potem cena ne bo več tako ekstremno nihala.
kreden2
# 15.04.2018 ob 09:47
GLaDOS 09:23

Kaj bo in kako bo, ko bo ... Govorimo o tem kaj trenutno je. In trenutno stanje daje videz kaotičnosti. 65% prirastki in padci niso ravno odraz stabilnosti. Vse investitorje goni pohlep in vsi vidijo bogatenje na kratki rok... v glavnem. Globalni trg enostavno ne deluje tako, da bi prenesel srednjeročne in dolgoročne priraske in padce takih stopenj. Vsaj po mojem no. Ne rečem, da kripto valute niso prihodnost. Vendar sigurno ne v taki obliki kot so sedaj. Povsem mogoče je, da obstaja kdo, ki prodaja avtomobile in nepremičnine za kripto valute. Vsak lahko dela s svojo lastnino kar hoče. Nisem pa še slišal, da bi kdo vzel bančni kredit v kripto valuti in bi ga potem v kripto valuti odplačeval. Ko se bo to zgodilo, kar je čisto mogoče da se nekoč bo, takih skokov vrednosti enostavno ne bo mogoče prenesti. Oziroma kateri idiot bi vzel tak kredit, če ti polletna vrednost anuitete skače 65%??? In seveda ne samo navzdol :-))) Za normalno poslovanje in poslovno investiranje rabiš stabilno okolje in predvidljivo rast. Tudi negativno ;-))). Trenutno obnašanje kripto valut gre na roko posameznikom, ki kratkoročno enormno dvigujejo svoje investicije, kar z dolgoročno stabilnostjo nima zveze.
dante123
# 15.04.2018 ob 09:11
Kolikor vem, se da vzeti kredit v kriptovalutah...

Potem v kratkem pricakujem se zdruzenje kripto.
glasrazuma
# 15.04.2018 ob 19:21
A reveži vam gremo na živce, ker se šlepamo za vašimi lamboti? :) Tudi ne nameravam vložit v projekt takega arogantneža.

In ljudje, ne vlagajte v žeton BTC cityja, to ne bo kaj dosti vredno.
neterk
# 15.04.2018 ob 17:17
Pa, Radoveden, onadva, ki sta vložila 50k in imata zdaj 40k, ko bi lahko izstopila pri 200k, žal, nista imela sandiegota za finančnega svetovalca, ha, ha, ha :-)
neterk
# 15.04.2018 ob 15:08
fantje, nismo se razumeli... no, pa še obiske smo imeli vmes, pa malo sadjevca in to odpre miselne kanale... :-) jaz vam res želim vse naj, ampak do sedaj še nobena stvar ni bila enosmerna... firbec11, ti pa, če bo kdaj naneslo, te malo popeljemo po tržaškem in kvarnerju, lahko tudi do dalmacije in to... glej, da znaš kakšno fajn igro za družbo :-)
firbec111
# 15.04.2018 ob 14:28
fair guy

Problem je ponavadi v človeku samemu. Vložiš 5000$ in čez eno leto imaš npr. 400.000$. Zdaj pa imej ja... in počakaj do 1 miljona. Vsi ki ste pametni kako smo eni imeli "srečo" ker smo vložili par let nazaj, malo pomislite, koliko moraš biti psihično močan, da zdržiš vse te padce, vse te "pametnjakoviče" , vse pritiske ki pridejo zraven. Zato pa temu jaz težko rečem "sreča".

lepo napisano. na žalost gredo vsi komentarji v smeri itak smo vsi smešni ker smo kupili pri 20.000 zdj pa jokcamo in upamo na boljše čase, če pa rečeš da si kupil že pred enim letom ali več pa seveda lažeš, ker če imaš denar zakaj bi bil tukaj na forumu.
sandiego1995
# 15.04.2018 ob 13:42
@neterk

kdaj pa bi bil presenečen? če bi letos dosegel ceno 200.000.000.000 usd ?

No dej malo resnosti pa res ne bi skodilo. Ce bi bil pameten bi pol ure nazaj, namesto da se pregovarjas tukaj z nami in nas poskusas prepricati o ne vem cem, vlozil denar v kripto in bil ze takoj sedaj v lepem plusu.
Ti pa garantiram, da so vsi fantje na tem forumu, ki trgujejo z kripto vsaj od lanskega poletja naprej, v hudem plusu. Da ne omenjam tistih, ki so v tem poslu se dlje casa. A je to tebi prav ali pa ne. In verjamem, da so vsi ze zdavnaj pobrali ven zacetni vlozek. Torej zgubiti ne morejo!!!
Ne bodo pa sedaj zato, da bodo tebi kazali jahte, prodajali svojih vlozkov. To so nalozbe za prihodnost, ki bodo sele cez cas pokazale svojo pravo vrednost in svojo moc.
Zato se vidimo takrat, ne se sedaj.
sandiego1995
# 15.04.2018 ob 13:32
@neterk

Me ne zanimajo gliserji.
Ti pa lahko, ce bos hodil kdaj okoli Rovinja, pokazem moj skiro za 350€, gor pise WAN :).
Veliko ceneje in mnogo bolj zdravo za duso in telo.
GLaDOS
# 15.04.2018 ob 13:28
@neterk

Tako kot so govorili kmetje, ko so jim ponujali delnice coca cole davnega leta 1919 ane ;)
sandiego1995
# 15.04.2018 ob 13:25
@fiston

Brez skrbi, Smarna gora me ne zanima :).
"Gora ni nora, nor je tisti, ki leze gor. " Se kar strinjam s tem, morje in toplota sta mi mnogo blizje.

"Po eni strani se govori kako je tvegano, po drugi strani pa nikogar, ki bi imel izgubo.... :)"

Jaz poznam dva moja prijatelja, ki sta veliko zgubila. Obema sem odsvetoval nakup v decembru, a sta naredila po svoje. En je vlozil malo manj kot 20000€, drugi nekaj cez 5000. Ta prvi mi je ravno par dni nazaj razlagal, da ima se 3500€. Vsaj toliko je pameten, da ni prodajal, sedaj mora pac cakati, da se cene vrnejo na januarske nivoje.
Tudi sam osebno sem v tem trenutku pri 9-tih valutah od 21-tih, ki jih imam v porfelju, v minusu. Amapk ne panicarim, slej ko prej se bo situacija spremenila. Kot vedno. :)
Tako, ne drzi, da vsi sluzijo. Dalec od tega. Po nekih raziskavah max 25% ljudi lahko pricakuje plus na svojem kripto racunu po nekem obdobju. Vsi ostali bodo izgubili. Kar pa je se vedno veliko bolje od npr. Forexa, kjer sluzi med 5-10% investitorjev, ali opcij, kjer je stevilka podobna.
Mimogrede, medtem ko tole pisem, je BTC poskocil za 300$. Ni slabo. Ne bom presenecen, ce se letos zopet dosezemo nivoje pri 20000$.
GLaDOS
# 15.04.2018 ob 13:10
@fiston

A vidis, ko nekaj na pamet....

1. Niso vse kriptovalute misljene kot placilno sredstvo...teh je nekje 3-5 (bolj znanih) + nekaj placilnih, ki so misljeni kot privacy coini (Verge, Monero, Pivx, Dash, Zcash...)
2. Blockchain je po domace novi internet, internet, ki je decentraliziran
3. Blockchain nima samo moznost placevanja je tudi nosilec vsega tistega kar danes nosijo strezniki velikih podjetij (danes to poznamo kot centralizacijo)
4. Blockchain brez kriptovalut je teoreticno mozen a v praksi je to neizvedljivo (zaradi omenjene tocke 3)
5. Kriptovalute se delijo na vec zvrsti (pogoni za platforme kot so ETH, NEO, ADA..., tokeni, ki so pac neke vrste boni za koristenje dolocenega proizvoda podjetja naprimer BNB token s katerim trgujes na menjalnici Binance z ugodnostimi.....in se in se)
6. Kriptovalut je malo morje a tiste taglavne, ki bodo obstale tudi v prihodnje so se ze izoblikovale...samo pogled na top 20 in imate tiste, ki bodo krojile prihodnost.
7. Blockchain je dejansko superracunalnik, ki za moc lahko uporabi cisto vsako pametno napravo priklopljeno na omrezje in ker naprimer ti rudaris ali stakas, dobis za posiljanje svoje moci placilo v kriptovaluti.
8. Blockchain bo dejansko nosil vse kar ti danes internet ponuja (od televizije do gostovanj podatkov) a veliko bolje (varnost, hitrost, dostopnost...)

Ko boste enkrat potegnili svoje glave iz svojih riti in pogledali se okoli sebe boste dojeli kaj Kriptovalute in Blockchain prinasata svetu.
Kekec99
# 15.04.2018 ob 11:35
@glasrazuma
Prejšen teden je Soros izjavil, da bo vložil v kripto in to naredil. Od takrat so kripto valute v zagonu. Čez 10 let bomo rabili kripto valute za kupit kruh in mleko.
-----------------------------------------
Čez 10 let bo Soroš le še kup kosti, v najboljšem primeru pa razpadajoče se truplo.
generusus
# 15.04.2018 ob 11:21
Zdi se mi, da je pri ljudeh v veliko večji meri navzoč strah pred novostjo, ki jo prinašajo kriptovalute, kot pa npr. kupiti za 100 eur kriptovalut in jih potencialno tudi izgubiti. Ampak, če nekdo vloži par sto evrov v top 10 kriptovalut po tržni kapitalizaciji, se mu v par letih res ne more zgoditi nič slabega.
generusus
# 15.04.2018 ob 10:35
Drži, da bitcoin ni stabilna valuta, saj so tudi praktično vse preostale naložbe tudi večje ali manjše špekulacije. Vendar pa je naložba v bitcoin gotovo bolj smiselna od nekritičnega kupovanja dobrin, ki se že v zelo kratkem času znajdejo v kantah za smeti.
dobersvet
# 15.04.2018 ob 10:35
Saj je pod sliko v članku

Kriptovalute, ki so letos doživele hude udarce, so si zadnji teden precej opomogle. Nenaden preobrat je prišel v četrtek, ko je bitcoin v eni uri poskočil za 18 odstotkov oziroma za več kot tisoč dolarjev. Cena se je povzpela vse do 8.200 dolarjev, pravi vzrok za hitro rast pa ni bil znan. Morda so špekulantje stavili na nadaljnje padce, pa so morali malce panično zapirati kratke pozicije, morda so rast povzročili računalniški algoritmi, ki so se sprožili ob prečkanju meje 7.000 dolarjev, spet drugi kot vzrok za rast navajajo zanimanje hedge skladov. Foto: Reuters
madli
# 15.04.2018 ob 10:26
@copcop

Za padec cene je možnih več razlogov. Eden izmed razlogov je, da je odvetnik Mt. Goxa prodajal na marketu na deset tisočev bitcoinov in s tem ustvaril veliki prodajni pritisk na ceno. Drug razlog je manipulacija, da lahko institucije in veliki igralci kupijo poceni. Institucije, ki imajo dolgoletne izkušnje z različnimi trgi, ne bodo kupovale na "all time high" ceni.

Tretji razlog je pa čisto preprost, bitcoin je imel v 2017 parabolično rast, ki jo je pa vedno bolj gnal pohlep, kateri je sledila panika in strah in s tem tudi padec cene. Ampak graf bitcoina za moje pojme izgleda zelo lepo na dnevnem grafu. Zelo lepo se vidi parabolična rast, padec in gromozanski odboji gor dol, ki pa se vedno manjšajo, zadnja 2 tedna je cena bitcoina bila v čisti konsolidaciji, dokler ni enostavno eksplodirala navzgor. Seveda, daleč od tega, da je to potrditev "bikovskega" marketa, ampak izgleda lepo.
Bivši uporabnik
# 15.04.2018 ob 10:11
Upam, da se bo končno razvedelo, da je Elon Musk PR-ovec in ne proizvajalec avtomobilov.
Ko bo enkrat konec subvencij in bo elektrika z davki in trošarinami enako obremenjena kot sta diesel in bencin, bo konec te nepotrebne histerije okrog električnih vozil.
GLaDOS
# 15.04.2018 ob 10:06
@copcop

govoriva pa o BTCju, ki je eden najmanj uporabnih kriptovalut in ker je menjava v vecini usd->btc->ostali kripto je celoten trg kriptovalut vezan na dogajanje BTCja...ko bo prisla platforma fiat->kripto (se ze uveljavljajo) pa bo seveda drugace in bodo cene kovancev rasle/padale neodvisno od drugih...
glasrazuma
# 15.04.2018 ob 08:45
Veza: jaz za nič. Pokadili bojo kvečjemu tisti, ki ne bojo dovolj dolgo počakali. Pohlepen folk s preveč denarja.
kreden2
# 15.04.2018 ob 08:20
Dokler ne bo mogoče v kripto valutah vzet kredita, to ne bo prava valuta. Če bo pa kdaj to mogoče, ne bo nič drugačna kot vse ostale valute, torej uravnavana. Do takrat pa tisti ki imajo željo in denar ... gamblerji na juriš.
Partizany
# 15.04.2018 ob 07:39
@artoum: kako bi ti lahko to vedel??
madli
# 17.04.2018 ob 11:07
Jaz tudi močno dvomim, da bo medvedji market trajal leta. Ko je bil bitcoin v medvedjem marketu po letu 2013, je to bilo zaradi katastrofalnega dogodka na marketu -> hack takrat največje menjalnice in s tem se je tudi uničila likvidnost.

Danes je situacija popolnoma drugačna. Bitcoin je v centru pozornosti. Veliki igralci ga baje masivno kupujejo "over the counter", torej mimo menjalnic, da ne dvignejo cene prehitro. Ker ti ljudje ne kupujejo po 100 BTC, to jih po nekaj tisoč ali nekaj deset tisoč naenkrat. Poleg tega, kar se tehnologije tiče, so bitcoin in ostale kriptovalute zelo napredovale od takrat. Vedno bolj se kriptovalute tudi uporabljajo, seveda smo še daleč od mainstream adopcije, ampak zato je tudi to še dodaten razlog za rast cene v prihodnosti. Velika podjetja se zanimajo za blockchain tehnologijo, razni skladi se zanimajo za bitcoin in ostale kriptovalute.

Zadnjič smo lahko izkusli, kaj naredi malo večji premik navzgor. Naenkrat je vdaril FOMO in pognal cene bitcoina in altcoinov zelo visoko. Ko se enkrat cena malo bolj premika gor ali dol, to povzroči verižno reakcijo.
firbec111
# 17.04.2018 ob 10:24
kingeston

jst (pa še marsikdo) edini problem pri tem vidim v tem, da vas je preveč takih ki na to upate, in hodlate za vsako ceno.
to po mnenju nekaterih ustvarja pritiska na ceno kripta in tako je zelo težko da začne novi bull run.
pa tudi nobene logike ni da bi vsak abveznik postal kar miljonar.

skratka moje mnenje je da bo kripto šel v nov ath šele takrat ko vas bo večina vrgla puško v koruzo, se sprijaznila da je pušnila večino denarja, se pokesala in prodala v dnu.
in točno takrat se bo začel nov cikel, ki pa ga bo raja (kot vedno) zamudila...

kdaj bo to? po mojem čez par let, čeprav bi si srčno želel da prej, ampak pamet pač pravi da to ni možno...

ne vem koliko spremljaš zadevo ampak glede na to da se je market cap zmanjšal za približno 75% od ATH-ja je nekega večjega padanja konec, potem pa sej veš kako to gre od enkrat bodo firme začele vlagati cena bo šla gor 300% in potem pridejo ocene da bo bitcoin skočil na 50000 in potem spet vsi ki niso HODL-al al pa vsi ki so govorili da je to nateg začnejo vlagati in smo zelo hitro spet na ATH-ju. kot vedno bo pokazal čas ampak po moje bomo to dosegli še letos
Kazalo