Borzni komentar
Kitajska centralna banka je devalvirala juan (za 1,9 odstotka, tako da je referenčni tečaj postavila pri 6,2298 juana za en dolar), s čimer najbrž želi pomagati izvoznikom in spodbuditi gospodarsko rast. Foto: EPA
Nafta brent, ki se je v ponedeljek povzpela nad 50 dolarjev, je v torek spet padla, tako da je bilo treba ob koncu dneva za 159-litrski sod plačati dobrih 49 dolarjev. Foto: Reuters
Ljubljanska borza
Ljubljanska borza je v torek doživela največjo rast v zadnjem mesecu, kar pa ne igra velike vloge in ne spremeni dejstva, da na domačem kapitalskem trgu še naprej vlada mrtvilo. Foto: BoBo

Dodaj v

Kitajska z devalvacijo juana zatresla finančne trge

Desetletje od sporne prodaje Mercatorja
12. avgust 2015 ob 07:23,
zadnji poseg: 12. avgust 2015 ob 07:42
Ljubljana - MMC RTV SLO

Kitajska centralna banka je nepričakovano devalvirala svojo valuto in sprožila manjši prodajni val na delniških trgih.

Newyorški Dow Jones (17.402 točki) je padel za dober odstotek, frankfurtski DAX30 (11.293 točk) pa za skoraj tri odstotke. Izgubljale so zlasti delnice podjetij, ki na Kitajskem ustvarijo velik del prihodkov (na primer proizvajalci avtomobilov). Bati se je, da bi lahko ta poteza sprožila novo valutno vojno. "Devalvacija juana za 1,9 odstotka je sprožila val presenečenja med analitiki in poznavalci kapitalskih trgov. Gre za največjo devalvacijo kitajske valute glede na dolar vse od leta 1994. Vedno bolj postaja jasno, da se Kitajska spoprijema z največjim znižanjem gospodarske rasti v zadnjih 30 letih. Kitajska si je namreč zadnjih nekaj let prizadevala, da bi juan postal svetovna valuta. Veliko pozornosti so namenjali ravno stabilnosti valute in devalvacija še toliko bolj kaže na resnost težav kitajskega gospodarstva," je za MMC povedal namestnik direktorja zasebnega bančništva pri NLB-ju Matej Rigelnik.

300 milijard letno za branjenje tečaja
"V zadnjih 12 mesecih naj bi Kitajska za branjenje tečaja porabila približno 300 milijard dolarjev deviznih rezerv. Kitajske devizne rezerve so se od marca lani do danes zmanjšale za skoraj 400 milijard dolarjev. Tudi drugi ukrepi, ki jih je Kitajska sprejela za stabilizacijo tamkajšnjega kapitalskega trga, ne vzbujajo ravno zaupanja, da se bodo stvari obrnile na bolje. Najbolj pa tuje analitike skrbi točnost gospodarskih kazalnikov, ki jih objavljajo različne kitajske institucije. Star kitajski pregovor pravi: Kdor išče resnico, jo mora znati prenesti," dodaja Rigelnik.


Kitajski podatki zgodbice za otroke?
V zadnjem času se res pojavljajo dvomi, da Kitajska močno napihuje svoje makroekonomske dosežke in nalašč zavaja ves svet. Prejšnji mesec je uradna statistika sporočila, da je bila rast BDP-ja v prvih dveh letošnjih četrtletjih sedemodstotna, kar je točno toliko, kot je cilj uradnega Pekinga. Toda kako je mogoče, da država z 1,4 milijarde prebivalcev svojo gospodarsko dejavnost "izmeri" že dva tedna po koncu obdobja in vsaj dva tedna prej, kot to uspe ZDA ali Evropski uniji? Erik Britton iz svetovalne družbe Fathom Consulting je jasen: "Te številke so izmišljene in niti slučajno niso blizu resničnim." Britton meni, da bo kitajska rast letos v resnici 2,8-odstotna, naslednje leto pa enoodstotna.

Tečaji delnic na Lj. borzi (11. avgust):

LUKA

+2,09 %

26,59 EUR
PETROL+1,42 %263,65
TELEKOM+1,25 %81,10
KRKA+1,23 %64,99
SAVA RE

+1,08 %

14,00
ZAV. TRIGLAV

+0,40 %

25,20
GORENJE+0,00 %6,00
INTEREUROPA-12,1 %0,87


Desetletje od sporne prodaje Mercatorja
Na Ljubljanski borzi se je včeraj ob več kot enoodstotni rasti Krkinih, Petrolovih in Telekomovih delnic indeks SBITOP (738 točk) prvič po enem mesecu zvišal za več kot odstotek. Prav danes je deseta obletnica zloglasnega sestanka, na katerem se je takratni premier Janez Janša z Igorjem Bavčarjem iz Istrabenza in Boškom Šrotom iz Pivovarne Laško dogovoril o prodaji državnega deleža v Mercatorju. Konec avgusta 2005 sta Kad in Sod (brez javnega razpisa) res prodala 30 odstotkov Mercatorja Istrabenzu oziroma Pivovarni Laško. Kako se je končalo, je znano. Finančna kriza je obe podjetji popolnoma izčrpala, sodišče je oba glavna igralca poslalo na Dob, banke pa je bilo treba tudi zaradi te privatizacijske zgodbe dokapitalizirati z novimi milijardami evrov.

"Država zaprla tajkune in uničila podjetja"
"Pokazalo se je, kako so bile tajkunske zgodbe škodljive za Slovenijo. Izbruh gospodarske krize leta 2008 in tudi poteze države so končale prakso takšnega lastninjenja podjetij. Žal pa smo to naredili tako, da nismo le nagnali menedžerjev in zaprli tajkune, ampak tudi uničili podjetja. Prav Mercatorjeva zgodba kaže, da smo s tem tudi prekinili proces koncentracije kapitala in da zato v Sloveniji danes nimamo posameznikov, ki bi lahko lastninili večja slovenska podjetja. Na Hrvaškem borba proti tajkunom ni bili niti približno tako dosledna kot pri nas in zato imajo tam nekaj tajkunov, ki so sposobni kupovati tudi večja slovenska podjetja, v katerih še ni dorečeno lastništvo. A vendarle je bila protitajkunska zgodba v Sloveniji koristna, saj smo ustvarili gospodarstvo, ki vse bolj normalno raste, ima zdrave korenine ter nima ekscesnih situacij v premoženju posameznikov," je za MMC komentiral ekonomist Maks Tajnikar.

T. O.
Prijavi napako
Komentarji
am shagar
# 12.08.2015 ob 07:39
@KLIPAN

Kitajska je tok komunistična kot so naše stranke leve. Torej nič.
bilzerian
# 12.08.2015 ob 07:46
@ klipan
kitajci že dolgo niso več komunisti. njim se tako samo reče.
Space Voyager
# 12.08.2015 ob 08:20
am shagar ima prav. Kitajska ima enopartijski sistem vodenja države, vendar že dolgo ni prav nič komunistična. Tudi sami so spoznali, da komunizem pač ni konkurenčen sistem, oblasti pa se oblastniki ne odrečejo (zato enopartijski sistem).
Alen Andres
# 12.08.2015 ob 08:47
Na Ljubljanski borzi se je včeraj ob več kot enoodstotni rasti Krkinih, Petrolovih in Telekomovih delnic indeks SBITOP (738 točk) prvič po enem mesecu zvišal za več kot odstotek. Prav danes je deseta obletnica zloglasnega sestanka, na katerem se je takratni premier Janez Janša z Igorjem Bavčarjem iz Istrabenza in Boškom Šrotom iz Pivovarne Laško dogovoril o prodaji državnega deleža v Mercatorju. Konec avgusta 2005 sta Kad in Sod (brez javnega razpisa) res prodala 30 odstotkov Mercatorja Istrabenzu oziroma Pivovarni Laško. Kako se je končalo, je znano. Finančna kriza je obe podjetji popolnoma izčrpala, sodišče je oba glavna igralca poslalo na Dob, banke pa je bilo treba tudi zaradi te privatizacijske zgodbe dokapitalizirati z novimi milijardami evrov.

A vendar so za vse krivi ''levi'' :/ pa kje mi živimo.... Vsi nas kradejo ljudje pa sprsti kažejo na rdeče/bele/črne kakorkoli hočete...
Binder Dandet
# 12.08.2015 ob 09:33
@Nikec3:
", zahvaljujoč ZDA pa imamo še poceni nafto, kar je slabo za Rusijo, Venezuelo, Savdsko Arabijo... in dobro za ZDA in EU. Kaj še želimo več?

Vse to zahvaljujoč ameriškemu frackingu."

Tole pa ne vem, kako ti je uspelo tako mimo brcnit. Ni v tvoji navadi.:)

Poceni nafta je zarad Savdske arabije, ki s tem utrjuje položaj na trgu in slabi konkurenco. V nedogled tega ne bodo mogli počet, ker tudi sami sebe slabijo, ampak konkurenca je bolj na udaru od njiih. To so ZDA, Venezuela, Rusija itd.. Fracking recimo je eden dražjih načinov pridobivanja nafte in ga zaradi poceni nafte na trgu opuščajo v ZDA in Kanadi. Ne vem kje si bral, da je fracking poceni.

http://www.investopedia.com/articles/inv
esting/050115/how-saudi-arabia-benefits-cheap-oil.asp
http://www.renton.si/poceni-nafta-posledice/
Matjaz
# 12.08.2015 ob 09:37
Moram rečt, da kar se danes definira pod ekonomijo je ena mešanica med norostjo in čisto ignoranco. Rezultat je surealistični, v katerem je vse obrnjeno na glavo.
kolnkista
# 12.08.2015 ob 08:39
Kitajska že nekaj časa prireja statistične podatke. Cesar je že nekaj časa gol, samo se še kar pretvarjamo da ni.
AltForNorge
# 12.08.2015 ob 08:22
Tako ja, kar naj devalvacija malo spusti kitajsko moč po svetu. Nimam nič proti.
borut-blas
# 12.08.2015 ob 09:40
gospodarska rast ki ni povezana s skrbjo za naravo je itak samomor
peš in kolo, zdrava hrana in skrb za zdravje , to je prava rast, ne pa letala, avtomobili in fast food
Nikec3
# 12.08.2015 ob 07:47
"Te številke so izmišljene in niti slučajno niso blizu resničnim." Britton meni, da bo kitajska rast letos v resnici 2,8-odstotna, naslednje leto pa enoodstotna.

Če je to res, je to katastrofa.
PONOS
# 12.08.2015 ob 09:49
Mimogrede lastniki iščejo grešnega kozla z bodoči finančni armagedon in hiperiflacije ki bo doletela ZDA.
V ZDA se že kuha nova državljanska vojna in ironično so zopet povod temnopolti-čeprav je dejansko kriv sistem in lastnik ZDA.
PONOS
# 12.08.2015 ob 09:44
Kitajski podatki zgodbice za otroke?
Kitajska je znana po copy-paste in dela tisto kar ZDA dela že nekaj let.
Kuha podatke.Samo ZDA ima globalno -medijsko mašinerijo za sabo ter finančni trg v lasti .bonitetne agencije pa jim uspeva naplahtat svet razen peščice ...
Binder Dandet
# 12.08.2015 ob 09:34
@vojnaslo91:
Tajnikarja ne cenim. Ampak tule si mu stališče kar pripisal, čepraj je zgolj razmere opisal. Še več, v naslednjem stavku je svoje stališče zapisal. Beri do konca.

"A vendarle je bilo koristno, saj smo ustvarili gospodarstvo, ki normalno raste in ima zdrave korenine, nima pa ekscesnih situacij v premoženju posameznikov,""
abastein
# 12.08.2015 ob 08:05
@KLIPAN ... kar bereš v članku je, da je zmanjkalo fižola !:)
NoClue
# 12.08.2015 ob 10:52
Kako "komunistična" kitajska pomaga njenemu gospodarstvu. Vse kar mi kupimo od njih, jim država s koncesijo vrne 15% znesek izvozne fakture na račun podjetja, ko je posel zaključen.

Sam delam s kitajci že kar nekaj časa, zelo grdo rečeno so nori na $$$ ampak se trudijo, dvigujejo kvaliteto, uporabljajo boljšo tehnologijo in zadnje čase zelo radi spuščajo ceno.

A vseeno, devalvacija juana je oživljanje mrtvega. Svetovno gospodarstvo se more uravnovesit in trenutno so kitajci potegnili najkrajšo slamico...

Gospodarska rast je eksponentna funkcija, ki pa, že videno, v tem primeru ni neskončna.

Čeprav, da se obregnem malo na profesorje ekonomije, radi trdijo da je.
nonparel
# 12.08.2015 ob 09:43
No, desničarji, kar preberite si v članku "zasluge" svojih treh velikih. Kdo je zdaj kriv, da je zdaj Mercator hrvaški in za milijardne bančne luknje? Sedi pa samo Šrot, najmanjša riba med temi tremi. Ostala dva pa žvrgolita na svobodi, enega je izvleklo US, drugega pa privatna klinika. Današnja in prihodnje generacije ne bodo nikoli pozabili kriminalne vladavine obdobja 2004-2008, ki jim je v trenutku obrnilo življenje v životarjenje in brez upanja, da bo pri nas še v tem stoletju kaj boljše.
PONOS
# 12.08.2015 ob 09:53
Kitajska je le izgovor še pomnete ko sem napisal da imajo vsi indeksi negativne ciklične vzorce in da bo padec velik?Napovedal sem tudi rast evra...rast zlata in padec nafte pod 20$(danes okoli 43)
Kaj imamo danes:)
Pa lep dan še naprej..kdor ne verjame bo moral verjeti:)
NoClue
# 12.08.2015 ob 11:13
Res je, zanimivo bo ko si bo 18 letnik na kitajskem zaželel svoj avto. I phone in adidaske ter original lui viton že imajo
LjudjeSoOvce
# 12.08.2015 ob 10:51
The US has been its biggest critic - saying that Beijing keeps the currency artificially low to help boost exports.
So in theory, China says it is doing what the US and the international community wants. According to the language of the Chinese central bank - China will now allow the yuan's value to be more flexible.
LjudjeSoOvce
# 12.08.2015 ob 10:30
Članek na isto temo na enem tujem mediju je zgodbo na to temo predstavil v drugačni luči - predvsem s podtonom namerno šibkejšega juana, da se še bolj spodbudi izvozni presežek.

V bistvu pa niti ne gre za standardno devalvacijo, kot se jih pozna v z inflacijo prizadetih gospodarstvih, pač pa sprostitev dnevnega tečaja juana, ki mu enotne vrednosti ne določa več Kitajska, ampak je "trgu" dovoljeno nihanje višini 1,9%.

Zelo pomanjkljivo, MMC.
venčeslav
# 12.08.2015 ob 10:13
večino krame s katero se zahod tako petelini se proizvede na kitajskem, tako da ne bi bili preveč indiferentno naduti glede tega kaj se dogaja tm
Binder Dandet
# 12.08.2015 ob 11:56
@Nikec3:
Sem si še malo prebral o zadevi in v zadnjem postu imaš prav (verjamem, da si si tudi ti prebral:)). Ampak v tistem prvem si pa med poražence Savdsko Arabijo štel (kar ni pravilno) in okrivil izključno ZDA fracking za trenutno stanje (kar tudi ni pravilno, ker je Savdska Arabija sozaslužna za vzdrževanje nizkih cen in kot si napisal, Kitajsko ohlajevanje sozaslužno za padec). Vseeno drži, da nizke cene grozijo fracking pridelavi.

http://www.truthdig.com/eartotheground/i
tem/low_oil_prices_endanger_us_fracking_
industry_20150208
venčeslav
# 12.08.2015 ob 11:05
ja k so korporacije ravno zaradi krepitve juana (k se zdej vedno bolj izumetnično devalvira k kitajska noče več kupovat USA obveznic in dolarev) selile proizvodnjo na zahod so vidli kako grozno manj cost effective je to, k ne gre samo za plače, gre tut za delavske pravice in delavsko vnemo
ta volatilnost tečaja yuana (ob omenjen izumetničenem delovanju) sigurno ne bo privlačna za investitorje oz. težava za tiste k so že tm

hkrati pa je kitajska tut vedno bolj tut potrošnik
Dami
# 12.08.2015 ob 10:57
@LjudjeSoOvce
''''V bistvu pa niti ne gre za standardno devalvacijo, kot se jih pozna v z inflacijo prizadetih gospodarstvih, pač pa sprostitev dnevnega tečaja juana, ki mu enotne vrednosti ne določa več Kitajska, ampak je "trgu" dovoljeno nihanje višini 1,9%.
Zelo pomanjkljivo, MMC.''''

Da je pisanje MMC pomankljivo se strinjam. Navsezadnje so prepisali kar nekaj mojih stvari od prejšnjega tedna :)

Ampak, da pojasnim kako se sedaj giba tečaj!

Kitajci dovolijo 2% nihanje od zaključka tečaja prejšnjega dne. V torek je tečaj padel za 1.9%, danes še za 1.6%. V 2 dneh 3.5%. To pomeni, da lahko vrednost yuana vsak dan pade za 2%. Tako bo šele čez nekaj tednov znano kaj sploh nameravajo Kitajci in kje so si zamislili nov ravnotežni tečaj dolar/juan. Vprašanje je tudi ali nameravajo v prihodnje preiti na drseči tečaj, ker fiksni tečaj na dolar res ni dobra ideja!
Ostale centralne banke pa tudi ne bodo stale križem rok!

Valutne vojne 2015, here we go :)
Flagellum Dei
# 12.08.2015 ob 10:52
" kitajci že dolgo niso več komunisti. njim se tako samo reče." - vodstvo države je koumunistično deluje pa na trdem kapitalizmu.
danes
# 12.08.2015 ob 09:36
Če bi komentator napisal, za koliko procentov je devalviral juan, pa res ne bi bilo nič narobe. Ali pa sem ta podatek morda spregledal, saj vsega pa tudi ne preberem?
Nikec3
# 12.08.2015 ob 12:23
@Binder no, sva se približno uskladila :)
Vsekakor je fracking še vedno dražji od črpanja po Savdsko ali Rusko, ampak so postali v zadnjem letu konkretno bolj konkurenčni in dvomim, da bomo še kdaj videli nafto nad 100 USD/sod. Vem, da so takšne napovedi težavne, a vendar nafta postopoma postaja vedno manj pomembna za naše gospodarstvo.
Tine Maza
# 12.08.2015 ob 12:08
Zahvala MMC-ju za razumljive (o strokovnosti kot laik ne morem soditi) prispevke o dogajanju na finančnih trgih.
KLIPAN
# 12.08.2015 ob 10:25
Meni je popolnoma jasno, da Kitajci niti približno niso komunisti, ravno zato sem to napisal, ker me je zanimala reakcija, ki je seveda bila pričakovana.
Ko je govora o gospodarstvu in trgovini so kapitalisti in neoliberalci, ko je govor o človekovih pravicah pa so komunisti.
Odločiti se bo treba.
danes
# 12.08.2015 ob 09:59
Sem našel v Financah: juan je devalviral napram dolarju za 1,9 odstotka.
Slovenec11
# 12.08.2015 ob 08:51
To je bilo narejeno namenoma - da bodo lažje prodajali in bili še bolj cenovno ugodni
Ne pa da je kriza - to krizo si samo američani zamišljajo - ker svoje ne znajo rešit - oni pa dejansko zavajajo svet z svojimi izračuni - ne povedo pa da so ljudje v ameriki zadolženi za vsaj 300 let vnaprej in da to ne bo nikoli pokrito - saj dajejo kredite da lahko plačujejo kredite od kreditov
Tega na kitajskem ni -
Ameriki v ta kolesja kreditov ni uspelo porinit ne rusije in ne kitajske - zavedajo se da bo finančno propadla - do takrat bodo pa kazali kako gre slabo Severni Koreji - pri njih bo pa prav kmalu slabše
Vojna sledi ....
veza
# 13.08.2015 ob 21:57
Kitajci

so fenomen, ki jih ostali nikoli ne bomo razumeli, od Kitajskega zida do Mao ce tunga in kulturne revolucije do sedanjega komunističnega liberalnega kapitalizma...
In so največji potencial človeške rase, tu ni debate...
janezdolzan
# 12.08.2015 ob 11:23
zdaj nas bodo sploh zasuli s Kitajskimi jajci

vsi za vikend v Mercator na špancir, da prićamo priće...
Dami
# 12.08.2015 ob 09:54
@PONOS

Česa vse še nisi ti napovedal :)
vojnaslo45
# 12.08.2015 ob 09:43
Kitajci so komunisti, ne se hecat. Podpiram Kitajce!
janezkranjski122
# 12.08.2015 ob 10:51
Poceni nafta je zarad Savdske arabije, ki s tem utrjuje položaj na trgu in slabi konkurenco. V nedogled tega ne bodo mogli počet, ker tudi sami sebe slabijo, ampak konkurenca je bolj na udaru od njiih. To so ZDA, Venezuela, Rusija itd.. Fracking recimo je eden dražjih načinov pridobivanja nafte in ga zaradi poceni nafte na trgu opuščajo v ZDA in Kanadi. Ne vem kje si bral, da je fracking poceni.

Ja, ameriski fracking trpi, vendar je amerika velik uvoznik nafte in ne izvoznik, zato je ucinek dosti manjsi.
vojnaslo91
# 12.08.2015 ob 10:30
venčeslav # 12.08.2015 ob 10:13
Tisto kramo, ki jo naredijo na Kitajskem in jo potem prodajo v EU in v ZDA... bi jo lahko delali tudi v Srbiji, Bolgariji, Rusiji... ali v kakšni drugi tretjerazredni državi...
... najpomembnejše pri tem je strošek delavca, ki za večji zaslužek lastnika , mora biti čim manjši.
To razvrednotenje juana je ravno temu namenjeno, nižji strošek delavca za lastnika.
Nikec3
# 12.08.2015 ob 10:28
Vse to zahvaljujoč ameriškemu frackingu."

Tole pa ne vem, kako ti je uspelo tako mimo brcnit. Ni v tvoji navadi.:)


Zdravo @binder

Nafta je poceni zaradi vec razlogov. Kitajska se ohlaja, EU ne raste kot bi morala, avtomobili so vedno bolj varcni, ampak glavni razlog za začetek padca je bil ameriški fracking. Ostale države OPECa so imele precej konstantno proizvodnjo, medtem ko je ameriški fracking doživel bum.

Da cene vztrajajo na takih vrednostih pa je res precej razloga pri Savdijcih, ki so do sedaj vztrajali pri svojih proizvodnih kvotah. Računali so, da bodo ameriški frackerji na hitro propadli, ampak se to ni zgodilo. Še več, ameriške rafinerije trenutno predelujejo rekorne kičine surove nafte, fracking pa na koncu očitno ni tako zelo drag, kot je bil včasih. Frackerji so se zelo prilagodili razmeram na trgu.

Sedaj dejansko počasi Savdijci ugotavljajo, da ne vrag vzel šalo, zato lahko v prihodnje pričakujemo zmanjšanje proizvodnih kvot OPECa. Drugi dejavnik nizke nafte je še Iran, za kar gredo zasluge spet predvsem ZDA.

Tako da še enkrat, vztrajam da je glavni razlog padca nafte ameriški fracking.
vojnaslo91
# 12.08.2015 ob 10:42
LjudjeSoOvce # 12.08.2015 ob 10:30
Po eni strani Rusija, Kitajska... porabita ogromnega denarja za branjenje tečaja.
Potem rubelj in juan strmoglavita navzdol... ti praviš zaradi izvoza. (res je tako in vemo zakaj)
Več izvoza pa pomeni močnejši dolar in več zaslužka za Američane.

http://www.finance.si/8335992/V-Sloveniji-je-noro-sestavljati-iphone
Račun je preprost: zamisel prinese 442 dolarjev, marljive roke pa samo osem.
Dami
# 12.08.2015 ob 09:50
''''Kitajski podatki zgodbice za otroke?''''

Ha ha ha ha. Bravo RTV. O tem sem pisal jaz že prejšnji teden tukaj:

http://www.rtvslo.si/gospodarstvo/twitterjeve-delnice-v-stirih-mesecih-ob-polovico/371364

No, za vse dvomljivce, še 2 linka:

http://www.businessinsider.com/chinas-government-lying-about-economy-2015-8

http://www.businessinsider.com/visualization-china-shrinking-economy-2015-8

OK, sedaj pa še malo vsebine z moje strani!

Kitajska devaluacija seveda pomeni priznanje, da Kitajska, ki je imela yuan vezan na dolar ni več mednarodno konkurenčna. To potrjujejo trgovinski podatki za julij, kjer sta izvoz in uvoz padla za več kot 8%.
Vprašanje sedaj je kako se bodo odzvale ostale centralne banke, ki ne bodo kar mirno gledale kako Kitajska uničuje njihovo konkurenčnost. Je pa nemir na valutnih trgih kratkoročno dober za zlato, kot varno pribežališče.
Tako je edina močna valuta ta hip dolar. Jp ta dolar za katerega naši levičarji menijo, da je vreden kot toaletni papir. Če bi poslušali njihove napovedi bi moral dolar že zdavnaj propasti. Tako pa tonejo vse druge valute, vključno z ''zlatim rubljem'' na katerega prisegajo naši levičarji.
Močan dolar in devaluacija yuana seveda tudi pomeni, da je dvig ameriških obrestnim mer septembra prestavljen v prihodnost. Moja napoved je da letos do dviga ne bo prišlo!

Kakšno vprašanje ali komentar :)
rabelj
# 12.08.2015 ob 07:48
Meni pa tole deluje kot napoved za 4. Svetovno vojno (če štejemo, da je 3. proti "terorizmu" in zanemarimo Hladno vojno)
[url="https://www.youtube.com/watch?v=SK
nF1HEUwuo"]
All Wars Are Bankers' Wars[/url]
KLIPAN
# 12.08.2015 ob 07:31
Komunisti prdnejo, delnice v kapitalističnih oazah padejo.
Kam gre ta svet......
cenitamsok
# 12.08.2015 ob 09:32
"Te številke so izmišljene in niti slučajno niso blizu resničnim." Grški virus na Kitajskem. Rdeči pedigre - iste zgodbe.
vojnaslo91
# 12.08.2015 ob 09:23
na Hrvaškem imajo nekaj tajkunov, ki so sposobni kupovati podjetja, pri nas pa takšnih ljudi ni. ... je za MMC komentiral ekonomist Maks Tajnikar.
------------------------------
Če sem prav prebral, Maks Tajnikar, levičar, ki se zavzema za čim več državne lastnine... podpira tajkununizacijo....
lonc
# 12.08.2015 ob 09:02
si želite kitajsko pri nas,ni problema,na naslednjih volitvah volite ZL,za kosilo in večerjo bo riž na belo
Nikec3
# 12.08.2015 ob 08:30
Kitajski gre slabo, zahvaljujoč ZDA pa imamo še poceni nafto, kar je slabo za Rusijo, Venezuelo, Savdsko Arabijo... in dobro za ZDA in EU. Kaj še želimo več?

Vse to zahvaljujoč ameriškemu frackingu.
Kazalo