Ministra Karl Erjavec in Nikolaj Nikiforov sta podpisala tudi protokol zasedanja medvladne gospodarske komisije Slovenije in Rusije. Foto: MZZ
Ministra Karl Erjavec in Nikolaj Nikiforov sta podpisala tudi protokol zasedanja medvladne gospodarske komisije Slovenije in Rusije. Foto: MZZ
Ruski minister za zveze in množične komunikacije Nikolaj Nikiforov je letos poleti položil venec pred Rusko kapelico na Vršiču. Foto: BoBo
Ruska komisija za gospodarsko sodelovanje miri
Zaradi upadanja rublja se trese tudi borza

V vladnih prostorih je dopoldne potekalo plenarno zasedanje medvladne gospodarske komisije Slovenije in Rusije, ki sta ga vodila slovenski zunanji minister Karl Erjavec in vodja ruske delegacije, minister za zveze in množične komunikacije Nikolaj Nikiforov. Slovenski zunanji minister je ob sankcijah, ki jih je EU uvedel proti Rusiji, povedal, da je tokratno gospodarsko srečanje povsem v skladu z usmeritvami EU-ja.

Rusija je po njegovih besedah pomemben gospodarski partner. Obravnavali so perspektive gospodarskega sodelovanja in našli številne možnosti gospodarskega sodelovanja, tako na področju malih in srednjih podjetij, na področju kmetijske mehanizacije, avtomobilske industrije, turizma, prometa …

Slovenski poslovneži in diplomati so se včeraj tudi srečali z delegacijo ene izmed premožnejših ruskih republik Tatarstan in premlevali o možnostih gospodarskega sodelovanja, ki je precej borno v primerjavi z nekaterimi drugimi EU-državami, kot sta recimo Bolgarija in Madžarska.

Za ukinitev Južnega toka kriv EU
V slovensko-ruskem srečanju je bila ena izmed tem tudi ukinitev projekta Južni tok, s katero je bila Slovenija tokrat uradno seznanjena. Minister Nikiforov je razložil, da je bilo projekt v pogojih, ki jih je narekoval EU, nemogoče realizirati. Plinovodno omrežje proti Evropi pa bo Rusija zdaj gradila skupaj s Turčijo.

Minister Erjavec je povedal, da s tem ni končano energetsko sodelovanje z Rusijo, saj bi lahko gospodarstvo sodelovalo pri energetskih projektih v srednji Aziji, predvsem na področju hidroenergije.

Čeprav Rusija trenutno preživlja hudo finančno krizo zaradi drastičnega padca rublja, zaradi česar imajo težavo tudi slovenski vlagatelji in izvozniki na ruski trg, borzna vrednost Krke in Gorenja se je precej znižala, sta bila oba ministra precej optimistična glede gospodarskega sodelovanja in potencialnih investicij, saj gre za dolgoročne projekte, kriza pa tudi ne bo trajala večno.

"Računam, da podjetja, ki delujejo na ruskem trgu, delujejo dolgoročno in imajo ta tveganja vračunana," je dejal Erjavec in dodal, da živimo v globalnem svetu in vemo, kaj se je dogajalo v Sloveniji pred leti in da vse težave, čeprav bo imela Slovenija gospodarsko rast, še niso odpravljene. Po njegovih besedah noben trg ne more samo rasti in upa, da so slovenski menedžerji to znali oceniti.

Nikiforov pa je menil, da bodo poslovneži znali sprejeti pravilne odločitve. "Negativni trendi na eni strani so hkrati priložnost za povečanje investicij in uvoza v Slovenijo," je pojasnil.

Tradicionalno prijateljstvo
Erjavec in Nikiforov sta tudi izpostavljala zgodovinske in kulturne vezi med državama, kot sta vsakoletno druženje pri Ruski kapelici pod Vršičem in začetek vzpostavitve muzeja in spominskega centra na lokaciji nekdanjega nacističnega taborišča za sovjetske ujetnike v Melju. Erjavec je poudaril, da gre za tradicionalno prijateljstvo, ki se trenutno dogaja v posebnih okoliščinah. Zaželel pa si je, da bi slovenski nogometaši zaigrali na svetovnem nogometnem prvenstvu, ki bo potekalo v Rusiji leta 2018.

"Vladi morata storiti vse, da bi poslovneži lahko sodelovali, ne glede na politično vzdušje v eni ali drugi državi v danem trenutku. Rusija bo podpirala delo slovenskih podjetnikov," pa je še dejal Nikiforov.

Ruska komisija za gospodarsko sodelovanje miri
Zaradi upadanja rublja se trese tudi borza