Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.9 od 7 glasov Ocenite to novico!
Karl Erjavec
Erjavec meni, da je na ruski strani precej zanimanja za Slovenijo. Foto: BoBo
Sergej Lavrov
Pogovor z Lavrovom se je v veliki meri vrtel okoli Južnega toka. Foto: EPA
VIDEO
Erjavec v Moskvi o Južnem toku

Dodaj v

Erjavec: V Sloveniji ni ovir, ki bi ustavile Južni tok

Rusko stran zanimajo naložbe v tri sektorje
1. oktober 2012 ob 17:18,
zadnji poseg: 1. oktober 2012 ob 17:43
Moskva - MMC RTV SLO, STA

Zunanji minister Karl Erjavec se je v Moskvi s kolegom Sergejem Lavrovom pogovarjal tudi o projektu Južni tok in mu predlagal, da bi v Sloveniji pripravili konferenco držav, ki sodelujejo v tem projektu.

Erjavec je po pogovoru z Lavrovom pojasnil, da sta veliko časa namenila zlasti temu, da je treba projekt izpeljati. Evropska komisija ima namreč določene zadržke, Slovenija pa meni, da je treba projekt izvzeti iz tretjega energetskega svežnja, to stališče zagovarja tudi v Bruslju.

"Kar se tiče Slovenije, ne vidimo kakšnih posebnih ovir, ki bi lahko zaustavile ta projekt in to investicijo, ki se v Sloveniji ocenjuje na skoraj milijardo evrov," je dodal Erjavec.

Lavrovu je predlagal, da bi v Sloveniji pripravili mednarodno konferenco na ravni predsednikov in vlad držav, ki sodelujejo v projektu Južni tok. Na njej bi potrdili pomen projekta, kar bi lahko bilo tudi "močno sporočilo za Bruselj in Evropsko komisijo, da je za države, ki sodelujejo v tem projektu, Južni tok izjemnega strateškega pomena, kar se tiče energetike", je dejal Erjavec.

Prostora za naložbe je še dovolj
Rusko stran po njegovih besedah konferenca zanima, vendar morajo predtem imeti vse države, ki sodelujejo, vsa potrebna dovoljenja. Z Lavrovom in ministrom za zveze in množične komunikacije Nikolajem Nikiforovom se je pogovarjal tudi glede tega, da obe državi pripravljata program odprodaje državnih deležev v podjetjih.

Po besedah Erjavca je Nikiforov povabil slovenske vlagatelje k sodelovanju pri vlaganjih v teh deležih ruskih podjetij. Čeprav slovenski program odprodaje še ni končan, je Erjavec zatrdil, da na ruski strani obstaja velik interes, zlasti za naložbe v energetiko, infrastrukturo in telekomunikacije.

Čez slaba dva meseca še na Brdu
Z Nikiforovom pa se je dogovoril, da bo prihodnje zasedanje komisije za trgovinsko-gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje 27. oziroma 28. novembra na Brdu pri Kranju.

Na njem bodo pregledali razloge za zastoj v 12 od skupno 32 dogovorjenih projektih, odpira pa se tudi možnost 28 novih projektov. Pripravili bodo tudi več spremljevalnih dogodkov, med drugim investicijski zajtrk z ruskimi vlagatelji, srečanja podjetij, ki izvajajo projekte idr.

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
izo
# 01.10.2012 ob 19:12
če putin reče da ni problema, potem problema njet.

Kar se tiče Slovenije, ne vidimo kakšnih posebnih ovir, ki bi lahko zaustavile ta projekt in to investicijo,
aha, a državljani imamo kaj besede pri tem ali ne? a bo enako kot z državnih holdingom, avtocestami ipd? glavno, da imamo lahko besedo pri odpiranju oz zapiranu štacun v nedeljo..
šurda
# 01.10.2012 ob 17:27
Ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha, BO ŽE DRŽALO, kar
pravi zunajni minister Karl Viktor Erjavec DeSUS, še zlasti
za to, ker so v Plinovodih SDS zaposleni Nika Janša, Tadej Tanko
in tudi sin od Zagožna, njihova skupna točka je SDS, ampak
važno je to, da znajo že vsi trije zamenjati plinsko jeklenko, tisto
iz domače kuhinje !
izo
# 01.10.2012 ob 20:26
ferit, ti to resno?
R2D2
# 01.10.2012 ob 17:39
... ja samo vsi trije skupaj eno eklenko

"Ni važno kaj znajo samo da so naši"

A ni tudi v sami upravi družbe močan SDS lobij ... ?

Kohrl pa repka kakor mu Gospodar reče ...
izo
# 01.10.2012 ob 21:06
Opažam pa tudi to, da ima desnica silno rada konference pri nas in na Brdu.
itak. otmeno, nek se znade.. pa vsek tolk čase si podelijo kakšno priznanje, ki je skregano z realnostjo..
trocki
# 01.10.2012 ob 21:01
Največja ovira bi bil Janša. Zdaj če se on strinja s tem, kar se je Pahor prej menil, potem dobro.
nWo
# 01.10.2012 ob 18:42
Edina ovira so večno neenotni politiki.
trocki
# 01.10.2012 ob 21:03
Opažam pa tudi to, da ima desnica silno rada konference pri nas in na Brdu. Spomnim se obiska visokih delegatov pod prejšnjo Janševo vlado. Enega za drugim. Pod Pahorjem, se mi zdi, da je hodila predvsem ona Kosorka pa kakšen čudak. Sprašujem se, ali mi financiramo Janševo šopirjenje, ali gre za resne zadeve in imamo od teh obiskov tudi kaj dobrega.
U5K0
# 02.10.2012 ob 14:17
Če bodo res zadevo izvzeli iz tretjega energetskega svžnja bo to samo še en instrument za rusko nategovanje vseh nas in to na celi črti.
jure_bure
# 02.10.2012 ob 08:35
investicijski zajtrk..ta je pa dobra!!!naj jim zrihtajo ornh južno!
ferit
# 01.10.2012 ob 19:48
šurda

To so pa zlobna natolcevanja. Nika Janša & co. so pač sposobni in delavni in za take se vedno najdejo dobre službe. Žalostno pa je da imamo v Sloveniji 110 000 tisoć lenuhov, ki si ne najdejo službe. Kvečemu so jim zgoraj našteti lahko vzor.

Janša je borec proti koripciji in klientalizmu, rešitel Slovenije in nepotizem je njemu tuj!

(Če pa bi se že izkazal, da je res ji zrihtal službo, pa itak... poglej kaj vse so naredil komunisti... čas je že bil, da se tudi naši omastijo!)

vedno za SDS
Kazalo