Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.5 od 52 glasov Ocenite to novico!
Ethereum
Ethereum je s svojo zasnovo presegel omejitve, ki jih je postavila zasnova bitcoina. Foto: Posnetek spletne strani www.ethereum.org
false
Bitcoin je bil začetek, stvari se hitro razvijajo naprej. Foto: AP
veriga, ključavnice
Bloki v verigah podatkovnih blokov se kot ključavnice vežejo drug na drugega. Tisti bloki, ki ne spadajo v verigo, se imenujejo osiroteli bloki. Foto: Pixabay
false
Smo na pragu nove spletne revolucije? Foto: Reuters
false
Kriptovalute so se pokazale tudi kot dober vir zaslužka v resničnem svetu, in sicer prek borz kriptovalut, kjer vlagatelji že nekaj časa dejavno trgujejo z njimi. Foto: Reuters
pogodba
Pametne pogodbe bi lahko izbrisale cele oddelke pisarniških delavcev. Foto: Pixabay
UBS v ZDA
Finančna industrija je hitro prepoznala možnosti tehnologije. Foto: Reuters

Dodaj v

Ethereum - bo to nova velika stvar po internetu?

Razvijalska platforma, ki že navdušuje velike
10. april 2017 ob 06:17,
zadnji poseg: 26. maj 2017 ob 13:59
Ljubljana - MMC RTV SLO

Niti dve leti še ni platforma Ethereum pri življenju, pa se o njej govori kot o naslednji stvari, ki bi lahko popolnoma preobrazila številne vidike elektronskega poslovanja in življenja na spletu.

Ethereum je idejni otrok izredno nadarjenega mladega računalničarja, Vitalika Buterina, ki se je pri rosnih šestih letih skupaj s starši iz rodne Rusije preselil v Kanado, kamor so šli iskat boljše življenje. Ideja za Ethereum se je Buterinu, kakor je povedal na eni izmed konferenc o platformi maja 2016, porodila, ko je opustil šolanje na fakulteti in se je raje odpravil po svetu iskat projekte, povezane z bitcoinom, piše forklog.

Pot ga je med drugim vodila v Izrael, kjer je spoznal ljudi, ki so iskali načine, kako uporabiti tehnologijo blockchain (kaj to je, bo razloženo pozneje v članku) oz. verigo podatkovnih blokov. A čeprav je Buterin priznaval zanimivost teh idej, so v njegovih očeh imele ključno pomanjkljivost, ki jo je primerjal s švicarskim nožem. Vsaka rešitev je namreč ponujala svoje protokole in posebne transakcije za vsako različico verige podatkovnih blokov.

Sam je ubral drugačen pristop in se odločil razviti enotno platformo z lastnim programskim jezikom, na katero lahko vsakdo napiše svojo aplikacijo s želenimi lastnostmi. Ta enotnost in prilagodljivost sta v očeh poznavalcev odločilni prednosti Ethereuma.

Kaj je veriga podatkovnih blokov?
Najprej pa zelo na kratko nekaj o tehnologiji verig podatkovnih blokov. Njen(i) stvaritelj(i) sliši(jo) na ime Satoši Nakamoto, in stoji(jo) tudi za stvarjenjem kriptovalute bitcoin, ki je nedvomno najbolj zaslužna za popularizacijo omenjene tehnologije. Kot piše Blockgeeks, si jo je najlažje predstavljati kot tabelo, ki se nenehno soustvarja in posodablja na mreži, sestavljeni iz tisoče računalnikov.

V bistvu gre torej za deljeno bazo podatkov, ki jo imajo naloženo vsi računalniki v mreži in ki se naloži na računalnik v trenutku, ko se ta pridruži mreži. Do nje lahko računalniki v mreži dostopajo kadar koli, kar pomeni, da je popolnoma javno dostopna in decentralizirana. To pa pomeni, da neki centraliziran zlonameren napad nanjo ni mogoč, ker ni osrednjega upravljavca. No, v teoriji je napad mogoč, a bi to zahtevalo ogromno računalniško moč.

V podatkovno bazo se samodejno, znotraj nekega krajšega časovnega intervala, nenehno vpisujejo vse nove transakcije, ki so se zgodile v tem vmesnem času, vsaka transakcija pa se imenuje blok. Vsak blok vsebuje podatke o tem, kdaj je nastal, in povezavo na blok pred njim. Šele ko večina udeležencev omrežja potrdi transakcijo, ta postane veljavna. Od tod tudi ime veriga podatkovnih blokov – block lahko v slovenščino prevedemo kot kompaktno množico podatkov oz. blok, chain pa prevajamo kot veriga. Govorimo o podatkovni bazi transakcij, ki se verižijo druga za drugo in ki jih za nazaj (načeloma) ni mogoče popravljati.

Bitcoin je bil na začetku sicer edini razlog, da je veriga podatkovnih blokov sploh obstajala, vendar je tehnologija, tako kot je z vsemi novimi tehnološkimi stvaritvami, zdaj začela preraščati okvire gole kriptovalute, ki je le ena od mogočih aplikacij. Za nazornejšo predstavo je primeren citat Gavina Wooda, soustanovitelja Ethereuma: "Bitcoin ... je specifična uporaba verige podatkovnih blokov, a daleč od tega, da bi bila edina ... e-mail je specifična uporaba interneta, vendar je še veliko drugih."

Portal Business Insider je omenjeno tehnologijo postavil na prvo mesto med inovacijami, ki bodo najbolj vplivale na finančno industrijo, nekateri pa jo celo postavljajo ob bok iznajdbi medmrežja.

Leto 2017 bo leto prvih uporabnih projektov Ethereum
In tu vstopi Ethereum. Ta je prav tako decentralizirana mreža verig podatkovnih blokov, uporablja kriptovaluto, imenovano Ether, ki jo uporabniki lahko "rudarijo" in z njo trgujejo ali pa z njo plačujejo za storitve na mreži Ethereum. Tu pa se podobnost z bitcoinom tudi konča.

Glavna prednost, kot je bilo omenjeno že prej, je, da omogoča razvoj popolnoma novih aplikacij na eni sami podlagi. Programerji so predtem namreč imeli dilemo – da bodisi razširijo funkcionalnosti bitcoina, kar je zahtevno in časovno potratno početje, bodisi razvijejo novo aplikacijo z novo verigo podatkovnih blokov s popolnoma novo platformo (to je eden od razlogov, zakaj je trenutno v obtoku že okoli 700 bitcoinu podobnih kriptovalut).

Ethereum je to presegel s ključno novostjo imenovano Ethereum Virtual Machine, ki lahko poganja kateri koli računalniški program, napisan v katerem koli računalniškem jeziku, osnovna veriga podatkovnih blokov pa se pri tem ne spreminja.

S tem povezan pa je še en ključni element, imenovan smart contracts oz. pametne pogodbe, ki sicer segajo že v leto 1994. Te niso nič drugega kot računalniški programi, ki pa v teoriji omogočajo izmenjavo denarja, vsebin, zemljišč, delnic … kar koli že ima neko vrednost, naprej piše Blockgeeks. Programi namreč vsebujejo točno določene pogoje (ti so odvisni le od tega, kaj stranki zahtevata, da se v program zapiše) in le, ko so ti izpolnjeni, se bo pogodba sklenila.

Npr., računalniški program za pametno pogodbo bi se lahko glasil nekako tako: če ima račun 1 X število enot valute in če je danes 1. april, potem na račun 2 nakaži Z število enot valute. V nasprotnem primeru ne naredi ničesar. Vse to brez vmešavanja tretjih oseb, brez posrednikov, samodejno in takoj. Se pravi, veliko hitreje, varneje in predvsem ceneje.

Vendar je to daleč od edine mogoče uporabnosti. Po svetu že nastajajo številni projekti, temelječi na Ethereumu, in če je bilo leto 2016 leto preizkušanja, poznavalci napovedujejo, da bo leto 2017 leto, ko bodo luč sveta uzrli prvi resnični projekti. Kot prvega omenimo ICONOMI, saj nastaja v režiji slovenskih ustvarjalcev. Gre za platformo za vlaganje v kriptovalute, ki naj bi zaživela letos. Potem je tu Augur, ki je v beta različici. Tu bodo uporabniki lahko poljubno ustvarjali dogodke, drugi pa bodo lahko nanje stavili. Ali pa Digix, kjer lahko s kriptovalutami kupujete dragocene kovine. Ali pa EtherLoan, kjer se dajejo posojila z Ethrom. Tu so še spletne igralnice, kjer hiša nima prav nobene prednosti, superračunalnik, ki uporablja računsko moč računalnikov uporabnikov, povezanih v mrežo, popolnoma nove čisto spletne banke …

Zanimiv tudi za velike in za zaslužkarje
Ni čudno, da so razvojne možnosti že prepoznali v velikih organizacijah, kot so investicijska banka JP Morgan, Microsoft, IBM, Banco Santander, Intel, UBS …, ki so za razvijanje tehnologije ustanovili zvezo, imenovano Enterprise Ethereum Alliance. Te in druge velike korporacije, kot je Wal Mart, ter posamezne vlade sicer že precej eksperimentirajo in uvajajo tehnologijo verig podatkovnih blokov

Prav tako ni presenetljivo, da so finančna podjetja prva skočila na voz, saj pametne pogodbe dajejo največ priložnosti na začetku prav temu sektorju. S pametnimi pogodbami se lahko znebijo klirinških podjetij, borznih posrednikov, ki trgujejo za račune njihovih strank, standardne pogodbe ne potrebujejo več številnih pravnih pripravnikov, da jih urejajo … Temu so se prilagodili v Ethereum Foundation, podjetju, ki skrbi za razvoj platforme Ethereum, saj že pripravljajo novo različico, imenovano Metropolis, ki bo na voljo za razvoj prav velikim organizacijam.

Ker je bitcoin pokazal, da je mogoče dobičkonosno vlagati v virtualna sredstva, se zdaj nekoliko podobna zgodba dogaja z Ethrom, saj so vlagatelji zavohali priložnost. Na borzi kriptovalut Ether kotira od avgusta 2015 in je svoj strmi pohod navzgor začel po začetku letošnjega leta, ko je bil vreden vsega skupaj 7,5 evra. Do 30. marca se je povzpel na skoraj 50 evrov, te dni pa se giblje okoli 41 evrov. Koliko od zgoraj navedenih priložnosti je že vračunanih v ceno, bo pokazal čas.

Dejstvo pa je, da že diha za vrat bitcoinu, in nekateri predvidevajo, da ga bo tudi presegel. Po tržni kapitalizaciji, ta znaša že skoraj štiri milijarde dolarjev (bitcoin 19 milijard dolarjev), je na drugem mestu med kriptovalutami, na vrhuncu marčevske evforije pa je dnevni promet po vrednosti že presegel bitcoinovega. Trenutno dnevni promet Ethra po vrednosti dosega okoli četrtino bitcoinovega.

Zanimiv je lahko tudi za slovenske vlagatelje*. V Sloveniji dobiček iz trgovanja s kriptovalutami namreč ni obdavčen, saj gre za virtualno valuto, ki ni uradno priznana. Obdavčeno je samo rudarjenje, ali pa, če prejemte plačilo za kakšno storitev v kriptovalutah, kar morate prijaviti davkariji.** Višina dohodka v evrih v slednjem primeru se določi, upoštevaje vrednost kriptovalute v evrih v času, ko je dohodek prejet, pojasnjujejo na Fursu.

O rastoči prepoznavnosti platforme priča tudi to, da prodira v popularno kulturo. Nedavno je bila namreč predstavljena v eni zadnjih epizod priljubljene humoristične piflarske serije Silicon Valley.


Vsaka tehnologija ima svoje pasti
Seveda ta tehnologija, tako kot vsaka, prihaja s svojimi tveganji, saj so pametne pogodbe in vse, kar nastane na platformi, le računalniški programi. Ti pa so dobri le toliko, kolikor so dobri njihovi programerji. Eden izmed takih je lanski primer The DAO (Decentralized autonomous organization), ki je bil zamišljen kot prvi sklad tveganega kapitala, temelječega povsem na pametnih pogodbah. V zelo kratkem času mu je uspelo zbrati več kot 140 milijonov evrov, vendar je zaradi programerske napake postal žrtev zlonamernega napada. In čeprav naj v verigo podatkovnih blokov načeloma ne bi bilo mogoče posegati, se je po soglasju vlagateljev zgodilo prav to. Tako so lahko dobili nazaj za 50 milijonov dolarjev Ethra. Vendar je to sprožilo razkol v skupnosti Ethereum. Ena struja je zagovarjala, da manipuliranje z bloki ni dopustno, druga dopušča manjši poseg v kodo z namenom povračila denarja. Posledica – dve vzporedni platformi. Ena je Ethereum classic, ki jo sestavljajo "puristi", in Ethereum, kjer dopuščajo manjše posege v verige podatkovnih blokov.

Težave lahko nastanejo tudi, če pride do težav v izvajanju računalniške kode. Če se program sesuje, bi to lahko nepovratno izbrisalo vse povezano z določeno pametno pogodbo.

Tu je še makrovidik. Tehnologija je lahko še tako obetavna, vendar če njena uporabnost ne bo dovolj mamljiva za širšo uporabo, bo ostala zgolj neizkoriščena priložnost. Denis Trček s fakultete za računalništvo in informatiko v Ljubljani je za Managerja opomnil, da si bo pri tehnologiji bločnih verig treba odgovoriti na dve pomembni vprašanji. Prvič, ni povsem jasno, ali gre za energetsko vzdržno tehnologijo. Drugič, treba je zagotoviti motiv udeležencev za to, da bločna veriga deluje. Po njegovem je prav tako težko napovedati, kdaj bomo začeli to tehnologijo širše uporabljati, saj še vedno ni doživela pravega razcveta.

*Razkritje: Avtor načrtuje odprtje trgovalne pozicije z Ethrom.
** V prvotni različici smo pomotoma napisali, da se dobiček iz trgovanja všteva v dohodnino, kar ne drži. Dobiček iz trgovanja s kriptovalutami je v Sloveniji trenutno neobdavčen, morate pa biti sposobni dokazati, da ste denar dejansko dobili iz trgovanja.

Andrej Čebokli
Prijavi napako
Komentarji
whisky
# 10.04.2017 ob 07:31
a pa ti veš, da imamo mi na vasi motike že povezane z internetom, ki štejejo število zamahov, srčni utrip, merijo sestavo zemlje po kteri kopljejo... big data ejga :) hecam se, ampak drone k plevel cufajo mamo pa res že:)
Alchemist
# 10.04.2017 ob 07:24
Majkemi, en dan se preselim na vas, grem full analog in začnem kmetovat.
Olorin
# 10.04.2017 ob 07:04
Naceloma se ti isto lahko zgodi z denarjem v zimnici.
Hohštaplerija
# 10.04.2017 ob 08:20
To z izpadom elektrike je dokaj cenen argument, ker če bi se kaj takega dejansko zgodilo na globalni ravni, pademo čez noč v takšen kaos, da vam bi denar kot menjalno sredstvo bil zadnja briga na tem svetu...
gizmolinux
# 10.04.2017 ob 07:17
In zmanjka elektrike, pa se igramo "Človek ne jezi se" v temi. Vsaj zame še eno fantazijska igrača današnjega človeka. Sami sebe prehitevamo po desni strani, psihološko in etično smo še zarodki, ki bi se radi igrali nadčloveka.
rubin
# 10.04.2017 ob 09:17
Seveda, jaz tudi napovedujem da bo nafte zmanjkalo. Le čas je manipulator . Pa lep dan in možgane malo na luft..je lepo vreme..
andraxyz
# 10.04.2017 ob 10:52
Ena od aplikacij na Ethereumu mi je zanimiva, mislim da jo razvija Bosch. Gre namreč za zapis narejenih kilometrov z avtom na blockchain, tako da švercerji ne morejo "števca zavrteti nazaj" in te nategniti po dolgem in počes.
Bom z zanimanjem spremljal razvoj blockchaina, mislim da bo to res naslednja velika stvar.
rubin
# 10.04.2017 ob 09:04
@ponos, kaj bi mi brez tvojih prognoz...togaja v glavi a ?
Springbok
# 10.04.2017 ob 08:10
Potencialno je stvar bistveno širpa od bitcoina. Vsi vidijo najprej plačilne transakcije. Je pa več. Je osnova za decentralizrane javne registre. S to tehnologijo lahko vodiš vse registre kot npr. zemljiško knjige, registre gospodarskih družb, vršiš prenose lastništva. ipd. in državo nadomesti zasebni sektro pri vodneju javnih registrov.

In kot je že radio omenil: blochchain je energetsko zelo potratna in zaradi cene energije draga tehnologija. Danes se splača rudiriti le še v Rusiji in na Kitajskem, kjer računalničarji dobesedno kradejo elektriko iz elektrarn. Ethereum pa naj ne bi bil. Če res ne bo energetsko potraten, kar pa je potrebno še potrditi v praksi, je to zmagovita kombinacija, ob kvantnem računalništvu.
mattyy
# 10.04.2017 ob 09:46
Moj bitcoin je domač vrt na katerem mi raste zelenjava.
Pistorius
# 10.04.2017 ob 16:26
arogantnež, v čem je point, da pišeš "point"?
Radio
# 10.04.2017 ob 07:45
Denis Trček ima prav glede energetske vzdržnosti Bitcoina, ki uporablja PoW (proof of work) za rudarjenje novih Bitcoinov. Za Ethereum to ne velja, saj bo prešel iz PoW na PoS (proof of stake), ki je energetsko varčen za rudarjenje. Enako kot je to že sedaj pri Peercoinu.
BTZ
# 10.04.2017 ob 12:13
ONECOIN pobi, tukaj je prednost

Ha ha :) Tole je navadna ponzijeva shema. Sicer je na kriptosceni precej nategov v smislu "pump and dump", torej razvijalci dajo na trg nov coin, mu napihnejo vrednost, poberejo denar in potem ta coin crkne. Ni pa vse nateg in ponuja koristne alternative. Ethereum je že ena takšnih in ni edina.

Tisti, ki nekaj veste o krpitosceni, pa si poglejte še XAURUM, edina kriptovaluta, ki ima kritje v zlatu, za "podvozje" pa uporablja Ethereum. Torej ni 100% balon kot ostali, ampak služi kot ohranjevalec vrednosti. Pa še slovenski izum je, zadnje čase precej v razmahu in vzponu, se splača...
Rocknrolla
# 12.04.2017 ob 14:09
KONČNO, bi se lahko reklo... Članek o kriptovalutah... Sem mislil, da se slovenski mediji načrtno izogibajo ozaveščanju o kriptovalutah in tiščijo slovenske ovčke ob tla... Študiram blockchain tehnologijo in kriptovalute že par let in TO je TO. Konec dragih plačevanj položnic na okenčkih, končno "pametne pogodbe", ki se bodo samodejno izvršile ob vseh izpolnjenih pogodb - beri - konec plačilne nedistipline za podjetja, decentralizacija - beri - politika ne more vplivati na to valuto in postavljati pravil, Močna zaščita računov, anonimnost, plačevanje brez vsakršnih posrednikov, internetne volitve - tega zagotovo ne bo v Sloveniji ker se preveč bojijo PRAVIH rezultatov, vse je transparentno... Ethereum bo z "dapp" zelo močen tekmec Bitcoin blockchainu, ki ima trenutno "težave" z scaling-om. Ethereum je novi val v načinu naših življenj in če koga zanima vlaganje v kriptovalute naj vlaga v Ethereum. Za vlaganje je primernih tudi nekaj drugih kriptovalut kot so Dash, Ripple, GameCredits, FirstBlood, Edgeless... Sam sem na začetku leta vložil preko ICO v projekt Edgeless... Dobiček do danes je cca 800% na vložena sredstva... Celo življenje se učimo zato vas prosim, nehajte o zarotah... Blockchain tehnologija je ravno nasprotno od tega... Nekdo je omenil svet brez elektrike - tega ne bo; elektromagnetni pulz, ki bo prišel od sonca - tega ne bo - bo prej človek ustvaril EMP, zato vam svetujem, da pazljivo spremljate novice o Bitcoinu in Ethereumu... Ko bo masovni prevzem kriptovalut (globalno) nad FIAT sistemom boste pa nepripravljeni...
alojzr2
# 10.04.2017 ob 10:44
Meni ta članek ni popolnoma nič jasen.
Gravesen
# 10.04.2017 ob 10:06
ethereum!? prvič slišim...
Wasabi
# 10.04.2017 ob 10:45
Vidim, da večina mojih predhodnikov natako razume delovanje Ethereum. Na, jaz priznam, da sem preneumen za kaj takega.;)
conchita
# 10.04.2017 ob 10:29
Aja? A taka je ta nova velika stvar?
rdečinavijač
# 10.04.2017 ob 09:40
Zadnje poglavje je bistveno.
Programi so lahko tako dobri kot jih napišejo programerji. In ko je vse virtualno in digitalno so zlorabe bistveno lažje kot poslovanje " v živo" in preko pravnih podobd, itd.

Drug vidik je razširjenost uporabe. Sam sem srednja generacija, uporabljam večino spletne in računalniške tehnologije, pa me novitete stalno prehitevajo. Starejši pa niti približno tega ne bodo nikoli uporabljali.
Torej je potencial v mladih do 25 leta. Pa še ti preklemansko hitro skačejo od ene stvari do druge.
Tretji vidik. Trenutna tržna kapisalizacije je v vrednosti enega resnega orožarskega posla med zahodno državo in arabsko državo in manj kot v enem dvevu predbožičnih nakupov zapravijo američani.
Si bom pa zapomnil Ethereum in čez par lep pogldal kako in kaj.
PONOS
# 10.04.2017 ob 08:33
Čip v glavi=Neuralinki umetna inteligenca povezana z možgani.+internet wifi +kripto valute greste v trgovino kupite stvari in greste ven brez blagajnikov kot brezstična kartica .Avtocesto plačujete npr.elektronsko kot vse storitve.Vasa lokacija je vedno znana popolni nadzor.Kdor ne bomuporabljal bo nazadoval.IFM že daje navodila državam kako prebivalstvo spodbujati k brezgotovinsko poslovanju.Kdor ne verjame bo moral verjeti.Popolni nadzor.
tyhobrahe
# 10.04.2017 ob 06:55
In en dan bodo vse izgubili ?
slovenia4ronpaul
# 17.04.2017 ob 13:24
@nikagaja
Ne rabiš veliko googlati, da ugotoviš da je OneCoin ponzijeva shema.
Celjan27
# 11.04.2017 ob 22:53
Ether je res prihodnost...kupili po 8, sedaj je 40. Je pa res to vse en casino - vprašanje je podobno kot pri delnicah. Kdaj prodati? Jaz bom počakal do 250:)

Upam pa RES, da ni kdo tako naiven, da je vložil v ONECOIN. Čista ponzijeva shema.

Sam sem v kripto valutah že približno 5 let, tako da dobro poznam ozadja.
galoper
# 10.04.2017 ob 10:12
Namen je isti, kot če se vsi v množici postavijo na prste, da bi bolje videli čez množico. Prvi ja, zadnji pa ostaja na istem kot prej. Profit je vedno le prisvajanje dela drugih, izkoriščanje nevednosti.
janipapillon
# 21.04.2017 ob 15:09
V bistvu gre torej za deljeno bazo podatkov ....
ali za bazo ljudi, ki iščejo alternativo za postat miljarder, stoječ na plečih nekaj multimiljonarjev ....?
Kriptovalute so se pokazale tudi kot dober vir zaslužka v resničnem svetu
Je to še en način kako brez dela (če špekuliranje in parazitizem ni delo) prit do zaslužka na račun ljudi, ki delajo?
nikagaja
# 18.04.2017 ob 18:51
* dealshaker
aburektut
# 12.04.2017 ob 00:04
GO BTC!
kingestone
# 11.04.2017 ob 08:50
- Bitcoin legal tender v ZDA oz. v večjem delu sveta
- Bančna ZDA bančna industrija ne poizkuša uvesti svojih kriptovalut
- FED ima v lasti večino Bitcoinov


ne vem če je tako zelo legalen kot denar in ostala menjalna sredstva

bančniki postavljajo svoja omrežja in svoje valute

večino bitcoinov imajo verjetno kitajci, ki jih tudi največ narudarijo. bitcoini niso tu, ampak se rudarijo.

skratka nimata pojma in teorije zarote razkrivata ker imata premalo iq-ja
kornilov
# 10.04.2017 ob 20:50
Me zanima, koliko uporabnikov ONECOIN-a je izvedlo vsaj eno transakcijo z bitcoini ali s katero drugo kriptovaluto?
Brokoli1976
# 10.04.2017 ob 10:31
Sploh ni napisano, kaj je glavni motiv in bodoča funkcija Etheruma: umetna inteligenca. Zato tisti konzorcij.
Bivši uporabnik
# 10.04.2017 ob 07:03
in objava selfija ne bo nikoli , kot je bila
zrcalo2
# 23.06.2017 ob 17:15
To ni "ekonomija", temveč je "krematistika".
xerces8
# 10.05.2017 ob 13:57
"Majkemi, en dan se preselim na vas, grem full analog in začnem kmetovat."
Jutri začnem delat. Danes pa pisarim po internetu, temu hudičevemu delu, a ne?

Vsi, ki vam ne paše moderna tehnika, jo lahko v tem trenutnu nehate uporabljati.
Internet, elektrika, stroji, orodja... kaj čakate?
Ali ste enaki kot EU skeptiki: radi bi iz EU, a teh 50 km do meje jim nekako ne uspe narediti (zdaj ko je Hrvaška v EU par kilometrov dlje).
Rocknrolla
# 21.04.2017 ob 13:07
"nikagaja" - Na slovenskem portali svarijo pred OneCoinom, da je to nateg, pa nekateri še kar silite z glavo skozi zid... Raje Investeraj denar v preverjeno podjetje ali pa ga nakaži direktno meni na BTC naslov 13iCbejHvRQaNSwnHigxqLBTWJtzip5v45
Rocknrolla
# 19.04.2017 ob 12:56
Vsem OneCoin podpornikom: Še ena večmiljonska kazen za OneCoin ker je nateg...
nikagaja
# 18.04.2017 ob 18:48
z onecoinom ze lahko placujes kar res mnogo mnogo stvari. naj bo en primer: lahko gres na pocitnice v prekmurje. za mislim da 6 oseb za pet dni placas 57 onecoinov itd. itd. poglej na dealsharju (upam, da sem prav napisala). je pa res, da je onecoin se centraliziran, ni se na odprtem trgu. to nacrtujejo v naslednjem letu. ja gonja proti onecoinu je pa res velika. pravijo, da se za uspesnim konjem vedno najbolj kadi. pa srecno.
Rocknrolla
# 17.04.2017 ob 18:46
Ne razumem ljudi, ki mešajo OneCoin z kriptovalutami. OneCoin NI KRIPTOVALUTA, nima nobene veze z blockchainom itd. itd... OneCoin se lahko primerja z Mercator pikami ali pa Petrol pikami in NIKAKOR z nobeno kriptovaluto. Če ima v imenu ...coin še ne pomeni da je kriptovaluta. Kako jaz to vidim: Vsi, ki so kakorkoli povezani z OneCoinom mu na čelu piše OVCA, pa brez zamere, ker hočm napisat malo hujšo besedo, ampak adminu ne bo všeč ;) Moj malenkostni nasvet: ko slišiš besedo OneCoin, se takoj obrni in pojdi stran...
kromo-som
# 15.04.2017 ob 07:40
Primerjava interneta z ethereumom je kot primerjava vesoljske ladje z leseno žlico. Večina ne bo nikoli več slišala zanj. Tu si nekdo dela reklamo za še en nateg, podoben bitcoinu.
pašeresje
# 11.04.2017 ob 18:42
kriptovalut obstaja vsaj 100

koliko teh izvedenk lahko prenese svet?
razerznak
# 10.04.2017 ob 11:44
Vijolicnimaribor , jp onecoin, treba masovno kupt , zdej se je dost poceni ahhahaha
Hik
# 10.04.2017 ob 10:35
Ethereum je to presegel s ključno novostjo imenovano Ethereum Virtual Machine, ki lahko poganja kateri koli računalniški program, napisan v katerem koli računalniškem jeziku, osnovna veriga podatkovnih blokov pa se pri tem ne spreminja.

Do tu je bilo še pogojno užitno...
GLaDOS
# 10.04.2017 ob 09:01
Ouh yeah...12x rx 480 z modificiranim biosom pa je ze ena solidna slovenska placa na mesec ;)

Kdor se odloca za mining naj kar zacne...kriptovalut z dobicki je ogromno ;)
g1n3k
# 10.04.2017 ob 08:58
Še vedno imajo državni aparat z lahkoto v regulaciji mrežne povezave in brez slednje tudi kriptovalute ne obstajajo. Centralne banke so zlizane z državnim aparatom in bodo pač uvedle svoj "best-coin", ostali pa bodo potisnjeni na obrobje.
mersud
# 09.05.2017 ob 15:59
tole je en velik balon, ki vam bo odnesel težko prislužen denar.. tisti, ki bodo imeli dobiček, so kupili ETH po par centov in ne 100 EUR. norčujejo se iz vas, družbeni paraziti pač.
hizli tren
# 13.04.2017 ob 00:09
Jaz bom tudi naredil valuto. Kolikor časa boš lupil krompir toliko potatocoinov boš imel....
bluppo
# 10.04.2017 ob 11:06
Satoshi Nakamoto je bančna korporacija povezana z lastniki FED.,Vedno so tri korake pred dogodki ki jih sami ustvarijo.Popredalčkajo kot razvoj.

Seveda! Dokazi za to so:
- Bitcoin legal tender v ZDA oz. v večjem delu sveta
- Bančna ZDA bančna industrija ne poizkuša uvesti svojih kriptovalut
- FED ima v lasti večino Bitcoinov
7up
# 10.04.2017 ob 09:06
Kakšen naslednji internet neki... v bistvu gre bolj ali manj samo za "novo" kriptovaluto.

Ne predstavljam si tudi, kako bi izgledalo, da bi se "skrivne" pogodbe preverjale pri xy neznancih.
nuLanuLa
# 10.04.2017 ob 10:38
Nekakšna Java za ekonomiste.
21.12.2012
# 10.04.2017 ob 08:20
babice in dedki se že križajo
Kazalo