Unija tudi sicer pripravlja reformo trga pridelovanja sladkorja. Foto:
Unija tudi sicer pripravlja reformo trga pridelovanja sladkorja. Foto:
Tovarna sladkorja v Ormožu
Reforma, ki jo je predlagala komisija, bi močno prizadela slovenske pridelovalce. Foto: RTV Slo

Zgornja meja subvencioniranega izvoza, ki jo določa WTO, je 1,27 milijona ton sladkorja, EU pa naj bi izvozil kar 4 milijone ton. Unija je namreč uvažala sladkor iz manj razvitih držav po višjih cenah, kot veljajo na svetovnih trgih, in s tem dajala tem državam nekakšno obliko pomoči. Zato so sklepali, da lahko za to količino sladkorja povečajo tudi svoj subvencioniran izvoz, vendar WTO meni, da to ni zakonito.

Pri svetovni trgovinski organizaciji so se pritožile Brazilija, Tajska in Avstralija. Prav te države bodo imele po tej odločitvi boljše pogoje za izvoz. Unija ima 15 mesecev časa, da tudi z reformami kmetijske politike napake odpravi.

Reforma bi prizadela slovenske pridelovalce
Evropska komisija je že pripravila predlog reform, ki predvideva, da bi letno pridelavo sladkorja s 14 milijonov ton zmanjšali za približno 3 milijone ton. Od 21 članic Evropske unije se je predlogu uprlo 10 pridelovalk sladkorja, med njimi tudi Slovenija. Reforma bi močno prizadela več kot 2.000 pridelovalcev sladkorne pese v severovzhodni Sloveniji.