Zahodni delniški trgi so v petek večinoma dosegli polletni vrh. Pričakovati je, da bo ta teden trgovanje zaradi evropske dolžniške krize spet negotovo. Foto: Reuters
Zahodni delniški trgi so v petek večinoma dosegli polletni vrh. Pričakovati je, da bo ta teden trgovanje zaradi evropske dolžniške krize spet negotovo. Foto: Reuters

Pogajanja med grško vlado in strokovnjaki, ki zastopajo interese bank in preostalih zasebnih vlagateljev, imetnikov grških obveznic, naj bi dosegla točko, ko zasebni upniki nočejo več popuščati. Če dogovora ne bo, so lahko posledice za svetovno gospodarstvo nepredvidljive. Atene do marca potrebujejo novo denarno pomoč, da bi se izognile bankrotu. Časa zmanjkuje, bilo bi zelo dobrodošlo, če bi bila zgodba končana do začetka današnjega dvodnevnega zasedanja finančnih ministrov evrskega območja.

Bančne delnice spet zelo iskane
Delnice na evropskih borzah so se na začetku ponedeljkovega trgovanja pocenile, vendar so bile sredi dneva že v plusu in so tudi dan končale pozitivno. Spet so bile v ospredju finančne delnice. Zlasti francoski banki Societe Generale in Credit Agrikole sta bili iskani, saj sta si od Evropske centralne banke sposodili dovolj denarja (skupaj 107 milijard evrov), da sta s tem pokrili vse letošnje potrebe po refinanciranju. Poleg tega naj bi se Francija in Nemčija zavzemali, da nova bančna regulativa (Basel III) ne bi bila tako stroga.

Bencin spet dražji
Evro je prebil mejo 1,30 dolarja, zlato pa je doseglo najvišjo vrednost v zadnjih šestih tednih in se povzpelo nad 1.675 dolarjev. Še vedno pa je zlato 13 odstotkov pod septembrsko rekordno vrednostjo, ko je doseglo 1.920 dolarjev. Cena nafte vrste brent je slabih 111 dolarjev, za 159-litrski sod ameriške lahke nafte pa je treba plačati nekaj manj kot sto dolarjev. V Sloveniji se bo bencin opolnoči spet podražil, za liter kurilnega olja pa bo treba prvič plačati več kot en evro, kar je četrtino več kot v istem lanskem obdobju.

Tečaji delnic na Ljubljanski borzi:

INTEREUROPA

+10,92 %

1,32 EUR

LUKA KOPER

+4,33 %

7,71

NOVA KBM

+4,30 %

3,15

PETROL

+1,19

166,05

KRKA

+0,41 %

49,00

GORENJE

-0,00

4,20

TELEKOM

-0,89 %

67,00

MERCATOR

-4,11 %

140,00


Mercator izgubil štiri odstotke
Indeks SBI TOP (577 točk), ki je v prejšnjem tednu pridobil 1,62 odstotka, se je za uvod v nov teden znižal za pol odstotka, čeprav so se v prvi kotaciji pocenile le Telekomove in Mercatorjeve delnice. Zlasti Mercatorjeve so opazno zdrsnile, najnižji posli so se sklepali pri 140 evrih. Še največ prometa, 191 tisoč evrov, je bilo s Krkinimi delnicami, ki so nihale med 48,50 in 49,90 evra. Intereuropa je nadaljevala divjo rast in se povzpela na 1,40 evra. Na začetku leta je bil njen tečaj le tretjino evra.