Brez upoštevanja agrarnega sektorja je bilo v ZDA junija ustvarjenih 80 tisoč delovnih mest, mesec prej pa 77 tisoč. Vse to je premalo, da bi se stopnja brezposelnosti znižala. Okrevanje ne poteka po načrtih, Fed je prejšnji mesec za vsako leto znižal oceno gospodarske rasti do leta 2014. Letos naj bi se BDP zvišal od 1,9 do 2,4 odstotka. Aprilska napoved je bila bolj optimistična (2,4-2,9-odstotna rast). Foto: Reuters
Brez upoštevanja agrarnega sektorja je bilo v ZDA junija ustvarjenih 80 tisoč delovnih mest, mesec prej pa 77 tisoč. Vse to je premalo, da bi se stopnja brezposelnosti znižala. Okrevanje ne poteka po načrtih, Fed je prejšnji mesec za vsako leto znižal oceno gospodarske rasti do leta 2014. Letos naj bi se BDP zvišal od 1,9 do 2,4 odstotka. Aprilska napoved je bila bolj optimistična (2,4-2,9-odstotna rast). Foto: Reuters
Evropska centralna banka je v četrtek referenčno obrestno mero znižala na rekordno nizkih 0,75 odstotka. V petek je vseeno donos španske desetletne obveznice porasel za 63 bazičnih točk in dosegel 7,04 odstotka. Donos italijanske desetletne obveznice je porasel na 6,03 odstotka. Foto: EPA
Na deviznih trgih je bila pretekli teden opazna rast dolarja in padanje evra. Ameriška valuta je pridobivala v primerjavi z vsemi največjimi ameriškimi zunanjetrgovinskimi partnericami z izjamo južnokorejskega vona. Po drugi strani je evro izgubljal, med pomembnejšimi valutami se je podražil le glede na dansko krono. Foto: Reuters

Junija je bilo v ZDA 80 tisoč delovnih mest več kot mesec prej. Ekonomisti so pričakovali neto prirastek v višini 100 tisoč delovnih mest. Stopnja brezposelnosti je ostala nespremenjena pri 8,2 odstotka. Slabi podatki s trga dela zmanjšujejo možnost ponovne izvolitve Baracka Obame za predsednika ZDA. Nasprotni tabor je proti demokratom že uperil ostre puščice. "To so uničujoče novice za državo. Ne moremo si privoščiti novega mandata Obame, ker ne moremo trpeti še štiri leta boleče visoke stopnje brezposelnosti," je povedal predsednik Nacionalnega odbora republikanske stranke Reince Priebus.

Dow Jones ob odstotek
Zgovorno kritični so bili tudi finančni trgi, čeprav so se dan prej tri velike centralne banke (evropska, britanska in kitajska) vsaka na svoj način odločile za vodenje še ohlapnejše denarne politike. Newyorški borzni barometer Dow Jones je izgubil odstotek. Na tedenski ravni je izgubil 0,8 odstotka. Delnice Hewlett-Packarda so se pocenile za 3,5 odstotka, Alcoe (proizvajalec aluminija bo v ponedeljek odprl sezono objav četrtletnih rezultatov) za več kot dva. Donos španske desetletne obveznice je bil za trenutek spet nad kritičnimi sedmimi odstotki.

Nakupno priporočilo: Lufthansa
Frankfurtski DAX30 je v petek izgubil 1,9 odstotka, tako da so šli po zlu vsi dobički, ustvarjeni v prejšnjih dneh preteklega tedna. Med redkimi delnicami, ki so se podražile (za 0,77 odstotka, na 9,27 evra), so bile Lufthansine, saj so analitiki pri banki Morgan Stanley zvišali ciljno vrednost teh delnic na 15,70 evra. Še več (za 2,5 oziroma 3,1 odstotka) sta v petek padla osrednja delniška indeksa v Milanu in Madridu.

Dow Jones

12.772 točk
Nasdaq2.612
DAX30 (Frankfurt)

6.410

FTSEurofirst 3001.033
Nikkei (Tokio)9.020
10-letne am. obvezn.donos: 1,59 %
EUR/USD1,2287
USD/JPY79,73
EUR/CHF1,2009
Nafta brent98,19 USD
Zlato1.583 USD
Euribor, 6-mesečni0,831 %


Nafta izgubila tri odstotke
Cena nafte vrste brent je spet padla pod sto dolarjev, vrednost bakra pa na 7.532 dolarjev. Tudi zlato je izgubilo odstotek. Dolarju je v primerjavi z evrom uspela največja tedenska rast po lanskem septembru, saj se je njegova vrednost zvišala za več kot tri odstotke in dosegla 1,226 dolarja za evro. Vzrok so znižanje evrske referenčne obrestne mere na vsega 0,75 odstotka in špekulacije, da bodo Zvezne rezerve kmalu najavile nov krog kvantitativnega sproščanja. Do konca leta naj bi po mnenju strategov pri banki UBS evro, ki je že zdaj na dveletnem dnu, zdrsnil do 1,15 dolarja.

Padec proizvodnje dejavnosti v ZDA

Rast dolarja se dogaja zaradi težav evropskega gospodarstva in ne zaradi moči ameriškega. Junija je ameriška proizvodnja dejavnost prvič po skoraj treh letih nazadovala, merjeno z indeksom ISM, ki je padel na 49,7 točke. Predsednik Feda Ben Bernanke je 20. junija napovedal nove ukrepe, če se bodo razmere zaostrile. Naslednji sestanek Feda bo konec julija. Ameriška centralna banka je med letoma 2008 in 2011 v dveh krogih kvantitativnega sproščanja v finančni sistem vlila dodatnih 2.300 milijard dolarjev, z operacijo Twist, ki jo je prejšnji mesec odločila podaljšati, pa prodaja kratkoročne obveznice in kupuje dolgoročne.

Gates ima deset milijard manj kot Slim
Neprijazne gospodarske razmere so desetim najbogatejšim Zemljanom pretekli teden skupno "vzele" 1,4 milijarde dolarjev premoženja, kažejo podatki Bloomberga. Največ je izgubil 76-letni Španec Amancio Ortega, prvi mož Inditexa in najbogatejši Evropejec, potem ko so delnice največjega svetovnega modnega trgovca občutno padle. Na vrhu prestižnega seznama najbogatejših ljudi na svetu seveda ostaja Mehičan Carlos Slim z 72,1 milijarde premoženja, sledi pa mu Bill Gates, ki ima dobrih deset milijard manj.

Nova KBM na novem zgodovinskem dnu

Na Ljubljanski borzi pričakovano še naprej vlada poletno mrtvilo. Indeks SBI TOP (521 točk) je od ponedeljka do petka izgubil pol odstotka, spet pa so tla pod nogami izgubile delnice Nove KBM in se pocenile za 11 odstotkov. Uprava NKBM-a je intenzivno začela postopek prodaje nestrateških naložb, po neuradnih informacijah pa naj bi tako že začeli izbirati finančnega svetovalca, ki jim bo pomagal izpeljati prodajo deleža v Zavarovalnici Maribor. Na skupščini Krke so delničarji potrdili 1,50 evra bruto dividende na delnico. Tečaj Krkinih delnic se je pretekli teden znižal za četrtino odstotka, na 42,49 evra.