Gospodarstvo
NLB
Sprva je kazalo, da bodo o usodi odločale tudi vse nove parlamenterne stranke in novi mandatar, a se je vlada v odhodu odločila, da sama oblikuje odziv. Foto: BoBo

Dodaj v

Evropska komisija naj bi o privatizaciji NLB-ja odločila avgusta

Odločitev glede privatizacije naše največje banke
15. junij 2018 ob 07:31
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija, STA

Vlada bo v Bruselj poslala svoj odziv na pripombe tretjih oseb v postopku presoje zakonitosti državne pomoči NLB-ju, gre za del pogajanj z Evropsko komisijo v zvezi s spoštovanjem zavez in določitvijo rokov glede privatizacije naše največje banke.

Čeprav je finančna ministrica Mateja Vraničar Erman pretekli teden predlagala, da bi bilo k odločanju o nadaljnji usodi Nove Ljubljanske banke smiselno pritegniti vse nove parlamentarne stranke in tudi novega mandatarja, je vlada na četrtkovi seji odgovor Evropski komisiji oblikovala brez kakršnih koli posvetovanj.

Za posredovanje odgovora Evropski komisiji je vlada pooblastila ministrico Vraničar Ermanovo, ki pa o vsebini ne more govoriti, saj gre za podatke zaupne narave.

Komisija bo svojo odločitev sporočila avgusta
Kdaj naj bi se v pogovore glede NLB-ja vključili ostali, naj bi bilo, kot smo izvedeli neuradno, v rokah predsednika vlade Mira Cerarja. Časa je dejansko zelo malo.

Kot je pričakovati bo namreč Evropska komisija dokončno odločbo o rokih in obsegu privatizacije glede NLB-ja določila v nekaj tednih, najverjetneje do začetka avgustovskih počitnic.

Če bo odločila, da mora Slovenija do konca leta odprodati 50 odstotkov in eno delnico, drugo pa prihodnje leto, bodo vse druge omejitve glede poslovanja za NLB ostale. Razrahljajo oziroma opustijo se namreč lahko šele, če prodamo najmanj 75 odstotkov.

Ne glede na nejasnost prihodnjega političnega položaja lahko upamo, da se politika glede NLB-ja poenoti in s tem zmanjša pritiske finančnih trgov na znižanje cene ob prodaji.

Urška Jereb, Radio Slovenija; Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
SpicyWeiner
# 15.06.2018 ob 07:54
Čeprav je finančna ministrica Mateja Vraničar Erman pretekli teden predlagala, da bi bilo k odločanju o nadaljnji usodi Nove Ljubljanske banke smiselno pritegniti vse nove parlamentarne stranke in tudi novega mandatarja, je vlada na četrtkovi seji odgovor Evropski komisiji oblikovala brez kakršnih koli posvetovanj.

Janša vlade, glede na situacijo, ne bo mogel sestaviti, Šarec bi pa na to temo po vsej verjetnosti odgovoril nekaj v svojem stilu:
"Če obstaja volja za prodajo NLBja, se jo bo prodalo. Mora biti pa pri prodaji red, ker reda sedaj ni."
Potem naj si pa vlada s tem pomaga.
tele_od_krave
# 15.06.2018 ob 07:51
nekaterim bo težko bo prodati molzno kravo, ki daje kredite na lepe oči
Majestic12
# 15.06.2018 ob 09:19
Podpora Evropski komisiji v razbijanju kriminalne slovenske politične bande. Samo ostro in brez milosti do teh patetičnih predlogov in poskusov izmikanja.

Bankomat NLB mora biti prodan oz. popolnoma odrezan od slovenske politike !
Bivši uporabnik
# 15.06.2018 ob 12:13
@GORILA
Cena NLB ne bo nikoli pokrila dokapitalizacije.
Bivši uporabnik
# 15.06.2018 ob 10:46
@sm0ve
*že pred 15 leti.
Majestic12
# 15.06.2018 ob 10:08
@Springbok

Meni je jasno da EK ne bo šla obravnavat kriminala v NLB-ju (to je stvar SLO pravosodja), ampak samo vztrajala pri zavezi iz 2013.

Bo pa s svojim neomajnim vztrajanjem pri prodaji NLB posredno pripomogla k temu, da se požrešni politični eliti enkrat za vselej prepreči dostop do ljubljenega napajalnega korita.

Pisma od Vraničarjeve je treba deponirat direkt v kanto za smeti.
Mirko Tipka
# 15.06.2018 ob 09:05
Zdaj pa naj še Evropska komisija ugotovi, da je šlo za krajo državnega premoženja, kar državljani že vemo.
valcek2010
# 15.06.2018 ob 08:21
tu je tudi prisotn modra zavarovalnica in politične stranke ???
je tu to problem, ker imajo kredite pa sedaj čistijo dokumentacijo, da ne bi bilo sledi...???

kako pol zaupamo temu sistemu , slep, ki nas vodi v padanje in nabijanje o lažeh

imamo izbiro
sm0ve
# 15.06.2018 ob 10:35
Samo prelaganje obveznosti na novo vlado. NLB bi morala biti prodana že lani.
mali_M
# 15.06.2018 ob 10:27
Lahko je eni banki, kjer se ne boji nobene odgovornosti, saj jo bo stalno napolnil lastnik, ki je država, ta lastnik pa ima polno cerkvenih miši, ki jim preko višjih davkov jemlje denar ob vsaki dokapitalizaciji.
Banke, ki so v rokah privat lastnikov, bi pustili propasti, tako, da bi lastniki izgubili banko, če pa bi že država morala banko dokapitalizirati, pa bi jo lahko prodala ko bi bila cena boljša. Ob tem, da do tega ne bi smelo priti, saj bi morala Banka Slovenije te pojave preprečiti v največji možni meri.
Čimprej prodat NLB, ker je to za davkoplačevalce jama brez dna. Za posvečene pa kura, ki nosi zlata jajca.
Springbok
# 15.06.2018 ob 08:25
Augusta zagotovo ne. Avgusta so eurokrati na dopustu. Konec julija ali pa v začetku septembra,
MoM
# 15.06.2018 ob 08:24
A to je slučajno tempirano v Avgustu, ko bo polovica države na plaži pri sosedih????
endvatrilovi
# 15.06.2018 ob 11:43
Nujno prodati. Pa še Triglav, Petrol, Telekom + povečanje števila koncesij v zdravstvu (tudi za specialistična zdravljenja) in bo konec mafije v Sloveniji...
rubin
# 15.06.2018 ob 10:59
Zvone 112, ja, ker sedaj si živel od "naše" srebrnine... No, morda že, če si bil kak politični prisklednik ali zaposlen v slovenskih železnicah... Sicer si imel z NLB neto stroške daleč višje kot si imel koristi od dela dobička, ki je šlo za davke... Sem zato, da so zgolj večji naravni viri in monopoli v državni lasti, ker niso primerni za trg, ker so omejeni in konkurenca ne zbije dobiček kot v industriji. Razne firme knov how, banke, zavarovalnice itd pa ni razloga da bi bile privat, ker če je dobiček to samo spodbuja nove investicije in delovna mesta, dobiček pa brez stalnih izboljšav gre proti nuli. To vedo vsi ki se kolikor toliko spoznajo na ekonomijo. Pri nas je pa obratno, gozdovi, rudniki so privat in prinašajo lastniku rento, levica pa želi zavarovalnice in banke v državni lasti.. Narobe svet. Narava bi morala bit državna in zgolj dana v koncesije, kot na Hrvaškem zalivi, ki večinoma niso privat in ima tako cela država korist od pristojbin ladij za privez. Pri nas, kjer je les naravni vir pa privatniki profitirajo..
Skippy
# 15.06.2018 ob 10:35
Prodat, ne vidim, zakaj bi rabili državno banko, razen da se pleni.
navigator007
# 15.06.2018 ob 12:35
@BarakOrkbama
Cena NLB ne bo nikoli pokrila dokapitalizacije.
Ah, kar počakajmo še kakšno leto, pa bomo le prišli do točke, ko ne bo pokrila niti 10% dokapitalizacije. Kjer je volja, je tudi denar. Vprašanje je le, v čigavem žepu konča.
DiscoViking
# 15.06.2018 ob 10:31
Vreča brez dna, ki se je je treba znebiti za vsako ceno! In ne mi prodajat zgodbic o prodaji državnega premoženja. Kjer je država, tam se kopiči korupcija in nepotizem.
Springbok
# 15.06.2018 ob 09:38
@ actimel, Mirko Tipka in Majestic12 - EK bo odločala zato, ker je NLB dobila državno dokpitalizacijo, ki jo šteje kot državno pomoč. Državna pomoč je načeloma prepovedana, EK pa jo lahko izjemoma dovoli (in jo tudi le jeta 2013), vendar je vezala dovoljenje na pogoj: prodajo NLB v določenem času (bilo je še nekaj drugih pogojev, ki pa so izpolnjeni). Ne bo pregeledovala "kraj in kriminala" v NLB, le izpolnjevanje pogojev, dogovirjenih ko je država pomagala NLB.
pejtevennazrak
# 15.06.2018 ob 18:54
@GORILA
Boljšo ceno bi lahko iztržili že, če ne bi imeli zahteve, da se obdrži 25% delež v državni lasti, pa da nihče ne sme kupit več kot 25 %. Torej, da država kljub vsemu ostane glavni lastnik. Zato pa je cena tako slaba.
izo
# 17.06.2018 ob 07:26
mene pa zanima,m kdo in zakaj je zvajal glede dolgov nlb-ja, za ketere so potem priznali, da so bili orenk pretirani ipd. tudi me zanima, kdo vztrajno nabija o nekih obveznosti do eu ipd, s čimer vedno plašite narod, medtem, ko ste itak razdali že pol slovenije.
hypo, pardon addiko banka se recimo ve, da je ena najbolj zapufanih in kriminalnih v eu (cca 40-50 miljard pufa), noben niti črke o tem, plus jasno veselo hara naprej, tako pri nas, kot drugje.
mi moramo, mi smo se zavezali bla bla, dejte to komu drugemu prodajat no..
menitosi
# 16.06.2018 ob 12:40
NLB je treba prodati. EU pa mora utihniti in se nehati vmešavati. "prepovedana državna pomoč" hahaha, to počnejo vsi od nemcev do francozov, samo to oni dobro skrijejo in lobirajo da lahko obdržijo svoja podjetja. Svet gre pa ravno v obratno smer v deprivatizacijo, ker so ugotovili, da se privatizacija ne obnese.
rubin
# 15.06.2018 ob 11:04
Pardon, ni razloga da bi bile v državni lasti... Napaka pri prejšnjem (10:59)
m72
# 15.06.2018 ob 15:12
Pol pa razprodajte vse in nastavite rit, ko vam bosta zblojena baba in q. evropska komisija poslala migrante.
rubin
# 15.06.2018 ob 11:03
Skippy, tu se pa strinjam s tabo
abcabc
# 15.06.2018 ob 09:59
Po lobiranju premierja Šarca bo tudi komisija EU opustila zahtevo za prodajo NLB.
GORILA
# 15.06.2018 ob 11:35
@Mali_M
Banke, ki so v rokah privat lastnikov, bi pustili propasti, tako, da bi lastniki izgubili banko, če pa bi že država morala banko dokapitalizirati, pa bi jo lahko prodala ko bi bila cena boljša.

...in kaj misliš, da se sedaj dogaja z NLB? EK nas hoče prisiliti, da se jo proda, čeprav cena (še) ni boljša (Beri: ne pokrije dokapitalizacije).
Krimsky
# 15.06.2018 ob 08:31
»Nekoč je bilo vse to naše, od Karavank do Kolpe …« bomo ob nekem kresnem večeru razlagali nejevernim vnukom. In leta devetdeset je bilo res.
~
Nobeno podjetje, plodno zemljišče, ali zadnja tračnica … ni bila v lasti sklada s sedežem na Kajmanskih otokih. V modernem času, ko za kos platna, na katerega je mojster nanesel tri tube in pol barve, nekdo lahko hladno odcola sto milijonov … pa je nezaslišano, da nekaj ne bi bilo naprodaj.

Nepredstavljivo, nedoumljivo, … kako naj se pa 'skladi' polastijo stvari, ki niso naprodaj?
actimel
# 15.06.2018 ob 09:01
Nevem zakaj pustijo da EU odloča o usodi našega državnega premoženja.

Logično da je finančnim elitam v interesu, da vse državno postane privatno... po možnosti se najprej prikaže kako slabo posluje firma, da se jo lahko potem poceni privatizira.
Bivši uporabnik
# 15.06.2018 ob 08:11
Naši butasti politiki so se zavezali da razprodajo celo Slovenijo, potem pa bomo lepo živeli od zraka.
Kazalo