Fitch znižuje bonitetne ocene. Foto: MMC RTV SLO
Fitch znižuje bonitetne ocene. Foto: MMC RTV SLO
NKBM in NLB
A kljub temu Fitch meni, da bo država poskrbela za kapitalsko ustreznost bank, ki sta v večinski državni lasti in sta tudi sistemsko pomembni. Foto: BoBo

Fitch je bonitetno oceno NLB-ja z -BBB znižal na -BB, perspektivo banke pa ocenil kot negativno. Tudi ocena NKBM-ja je po novem -BB ob negativni napovedi za prihodnost. Probanka je z ocene CCC nazadovala na CC, Banka Celje z B+ na B-, Gorenjska banka pa je z BB- padla na oceno B. Vse dolgoročne napovedi so negativne.

Znižanje ocen NKBM-ja in NLB-ja je po pojasnilih bonitetne agencije posledica nejasnosti in odlašanja sprejema in izvedbe ustrezne in odločne rešitve težav celotnega bančnega sistema, še posebej obeh omenjenih bank.

Fitch verjame, da bo ukrepala država
A kljub temu Fitch meni, da bo država poskrbela za kapitalsko ustreznost bank, ki sta v večinski državni lasti in sta tudi sistemsko pomembni. Po oceni Fitcha banki potrebujeta 1,6 milijarde evrov svežega kapitala.

NKBM slabšo oceno pričakoval
Oceno so že komentirali v NKBM-ju, kjer pravijo, da je pričakovana "glede na predhodno znižanje bonitete države za dve stopnji (27. januarja letos), glede na metodologijo, ki jo bonitetna agencija uporablja, in dejstvo, da banka potrebuje svež kapital za nadaljnji razvoj, kar je banka že sama sporočala in v zvezi s tem že potekajo ustrezne aktivnosti".

NKBM še piše, da je znižanje bonitetnih ocen posledica nejasnosti in odlašanja sprejema ter izvedbe ustrezne in odločne rešitve težav celotnega slovenskega bančnega sistema, saj je prav te ukrepe za rešitev bančnih težav agencija Fitch pri zadnjem pregledu poslovanja bank v avgustu 2012 navedla kot odločilni dejavnik za nadaljnje spremembe bonitetnih ocen bank.

Nespremenjeno oceno sta ohranili Abanka Vipa in Banka Koper (B- in BBB), a Fitch tudi za Abanko ocenjuje, da potrebuje dodaten kapital.

Abanka že v ponedeljek o dokapitalizaciji
Iz Abanke so po Fitchevi objavi sporočili, da so že lani izvedli številne interne ukrepe, ki so pozitivno vplivali na količnik kapitalske ustreznosti, ki je 31. decembra znašal 9,65 odstotka. "Z ukrepi, ki obsegajo prilagajanje kreditne aktivnosti, odprodajo kapitalskih in lastniških naložb, zniževanje stroškov poslovanja in izboljšanje kvalitete notranjega upravljanja, banka intenzivno nadaljuje tudi v letošnjem letu," so poudarili in dodali, da bo skupščina banke že v ponedeljek odločala o povečanju kapitala banke, pod pogoji, na podlagi katerih uprava in nadzorni svet ocenjujeta, da se bo banka lahko uspešno kapitalsko okrepila. Uprava namreč predlaga dokapitalizacijo banke v višini 90 milijonov evrov.