Pred napovedano dražbo je priložnostna civilna iniciativna pripravila protestni shod. Foto: BoBo
Pred napovedano dražbo je priložnostna civilna iniciativna pripravila protestni shod. Foto: BoBo
Uroš Grilc
Odziv javnosti kaže na to, da gre pri prodaji MKZ-ja za občutljivo vprašanje, je opozoril minister Grilc. Foto: BoBo
Mladinska knjiga, protest, Koks
Protest proti prodaji Mladinske knjige Založbe so pripravili pol ure pred napovedano dražbo. Foto: BoBo

"Banke so tiste, ki iščejo kupca, ministrstvo pa je že večkrat javno izrazilo skrb nad tem, da na koncu dobimo kupca, ki bo znal vlogo Mladinske knjige uresničevati tudi v prihodnje," je poudaril minister, ki verjame, da je MKZ eden zelo pomembnih temeljev slovenskega založništva, ne zgolj v produkcijskem smislu, temveč tudi v smislu dostopnosti knjige - distribucije. Grilc pravi, da odziv javnosti - pol ure pred napovedanim začetkom dražbe se je pred zgradbo Slovenske zveze ekonomistov namreč začel Protestival - kaže na to, da gre pri prodaji MKZ-ja za občutljivo vprašanje.

Izklicna cena: 11 milijonov. Zanimanja ni.
Prodajni konzorcij bank upnic Nove Ljubljanske banke, Abanke Vipa in Hypo banke sicer ni uspel najti kupca za 69-odstotni delež MKZ-ja, za katerega so postavili izklicno ceno dobrih 11 milijonov evrov, saj se dražbe ni udeležil niti en kupec.

Ker je Iniciativna skupina za prevzem večinskega deleža Mladinske knjige Založbe dvomila o primernosti morebitnega kupca - omenjalo se je tudi založbo Učila International -, je na prodajni konzorcij bank upnic naslovila poziv k preučitvi predloga prodaje večinskega deleža MKZ-ja in predlagala, naj dražbo prestavijo.

Vzporednice z razvpitimi prevzemi
Iniciativna skupina, ki jo sestavljajo Združenje neodvisnih založnikov Slovenije v nastajanju, Društvo pisateljev Slovenije, GZS Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev ter predstavniki zaposlenih Mladinske knjige in Cankarjeve založbe, je v sporočilu za javnost pred dražbo opozorila na pomanjkanje "razvojne vizije" morebitnih kupcev. Obstaja tudi "bojazen, da se bo ponovil scenarij, kakršnega so pisale izkušnje Merkurja, Pivovarne Laško, Istrabenza in Geodetskega zavoda Slovenije, kjer so bili prevzemi izvršeni s pomočjo bank brez ustrezne finančne moči prevzemnikov in katerih posledice davkoplačevalci občutimo še danes", opozarja skupina.

Spomladi letos je sicer nezavezujočo ponudbo v vrednosti 13,6 milijona evrov oddalo podjetje Kompas MTS, a se na koncu ni odločilo za nakup. Prodajni konzorcij je nato v juliju razpisal prvo licitacijo celotnega svežnja delnic po izklicni ceni 22,56 milijona evrov, na katero se ni prijavil nihče.

"Alarmanten sum, da gre za slamnatega kupca"
Pred kratkim pa se je kot nov potencialni kupec z nezavezujočo ponudbo pojavila založba Učila, ki pa je, kot so zapisali v iniciativni skupini, po njihovih podatkih pripravljena plačati manj od prvega ponudnika, poleg tega pa dejstvo, da je potencialni kupec manjši od predmeta prodaje, "vzbuja alarmanten sum, da gre v resnici morda za "slamnatega" kupca, za katerim se skrivajo tajkunski interesi razprodaje nepremičnin MKZ-ja".

Težave zaradi stečaja lastnika
Težave MKZ-ja so se sicer začele po lanskem stečaju holdinga Zvon Dva Holdinga. Od takrat ima konzorcij bank upnic v lasti 69-odstotni delež družbe. Kot poudarjajo pri Mladinski knjigi, se MKZ ne prodaja zaradi slabega poslovanja, marveč zaradi stečaja njenega največjega lastnika.

V MKZ-ju in Cankarjevi založbi sicer letno izdajo 500 novih knjižnih naslovov in več kot 100 ponatisov, letos pa so odprli tudi svojo e-knjigarno, v kateri ponujajo 216 e-knjig. V Sloveniji imajo 48 knjigarn in osem veleprodajnih centrov.