Furs bo zanimalo, ali delodajalci, ki kljub pozivu za predložitev obračunov prispevkov teh niso oddali, dejansko tudi niso izplačali plač. Foto: BoBo
Furs bo zanimalo, ali delodajalci, ki kljub pozivu za predložitev obračunov prispevkov teh niso oddali, dejansko tudi niso izplačali plač. Foto: BoBo

Na Fursu bodo tako preverjali, ali delodajalci, ki kljub pozivu za predložitev obračunov prispevkov teh niso oddali, dejansko tudi niso izplačali plač.

Furs bo delodajalce pozval k predložitvi obračunov prispevkov oziroma izjav o neizplačevanju plač z obrazložitvijo. Nesodelovanje lahko pravno osebo stane od 800 do 30.000 evrov, odgovorno osebo pa od 600 do 4.000 evrov. Višina glob za nepredložitev podatkov, pojasnil ali izjav v postopkih nadzora pa se giblje med 1.000 in 16.000 evrov za podjetje ali podjetnika ter med 850 in 2.200 evrov za odgovorno osebo.

Vključeni bodo tudi zaposleni
Furs bo v nadzor vključil tudi zaposlene. V primeru suma izplačila plač brez obračuna prispevkov jim bodo namreč poslali vprašalnik o dohodkih, ki jih prejemajo pri delodajalcu.

Občutjivo področje
Nadzor nad prispevki Furs vodi kot poseben projekt. Kot pojasnjujejo, gre za občutljivo področje kršenja temeljnih pravic delavcev in pereč problem vsakega posameznika, ki se v takšnem položaju znajde.

Kljub mnogim dejavnostim, stalnemu in poostrenem nadzoru ter javni objavi nepredlagateljev obračunov je pojav neoddajanja obračunov prispevkov še vedno prisoten. Delodajalci lani obračunov prispevkov niso oddali za okoli 15.600 zaposlenih, kar je 2,2 odstotka vseh zaposlenih.