Drugi tir ni dobil evropskega denarja, a minister je že napovedal novo potegovanje zanj v jeseni. Foto: BoBo
Drugi tir ni dobil evropskega denarja, a minister je že napovedal novo potegovanje zanj v jeseni. Foto: BoBo
false
ZaAB opozarja, da projekt nima niti partnerja niti se ne ve njegova realna vrednost. Foto: BoBo
Dobovšek se je povsem umaknil iz SMC-ja

Minister Gašperšič je ob robu današnje seje upravnega odbora Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine v Novem mestu povedal, da vlada od februarja poskuša najti primernega partnerja za javno-zasebno partnerstvo pri projektu drugi tir.

Za izbiro najprimernejšega partnerja bodo prihodnje leto pripravili razpis. Konec prihodnjega leta pa naj bi tudi sklenili pogodbo in začeli projekt, je dodal minister in hkrati opozoril, da je bila Slovenija na omenjenem razpisu CEF-a uspešna s projektom začetnega dela drugega tira. Graditi pa naj bi ga začeli še letos.

Glede tega, da naj bi bil sam kriv za nekakovostno prijavo, je pojasnil, da je šlo za vladno odločitev. Hkrati pa za omenjeni projekt drugačnega financiranja, kot je javno-zasebno partnerstvo, ni mogoče zagotoviti.

Prepričan pa je, da bi že zagotovljeni projektni denar iskanje partnerja močno olajšal, kar je tudi osnovna ideja t. i. Junckerjevega sklada, je pojasnil. Pogovori z mogočimi partnerji bodo sicer potekali po načelu enakopravnosti. Vse morebitne naložbenike bodo pozvali, naj pripravijo predloge za sodelovanje. Na podlagi teh bodo nato ocenili, za kateri model bodo pripravili razpis. Z vsakim posebej se ne bodo pogajali, temveč bo o izboru partnerja odločil javni razpis, je še povedal Gašperšič.

ZaAB zahteva izredno sejo odbora
Poslanska skupina ZaAB-ja pa je zaradi neuspešnosti drugega železniškega tira Koper-Divača na razpisu CEF vložila zahtevo za sklic nujne seje odbora za infrastrukturo, okolje in prostor. Prepričani so namreč, da so pristojni ravnali neodgovorno, ko so na razpis prijavili projekt, za katerega niso vedeli, kako ga bodo izpeljali.

V ZaAB-ju tako zahtevajo, da odbor z ministrom za infrastrukturo in ministrico za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenko Smerkolj in evropsko komisarko Violeto Bulc opravi razpravo o razlogih za neuspeh projekta na evropskem razpisu.

"O njegovi vrednosti ni prepričan niti njegov pripravljavec, saj sicer ne bi naročal njegove revizije," so izpostavili in poudarili, da še vedno ni znan niti model partnerstva niti zasebni partner. Tako odločitev komisije za neizbor projekta, katerega vrednost se ugiba in kjer je zasebni partner neznanka, ne bi smela biti presenečenje, so sklenili.

Dobovšek se je povsem umaknil iz SMC-ja