Gospodarstvo

Poudarki

  • V torek spontano prekinjeno delo
  • Sindikalist z deležem v družbi Ingor
Gorenje
Draginjski dodatek je bil izplačan v vseh proizvodnih podjetjih Gorenja v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Delavci Gorenja že prejel...

Dodaj v

Gorenje: Sindikalist Krušič je odstopil

Draginjski dodatek že v rokah delavcev
18. september 2009 ob 11:39,
zadnji poseg: 18. september 2009 ob 19:20
Velenje - MMC RTV SLO, STA

Gorenje je 5.342 delavcem že izplačalo v sredo obljubljenih 150 evrov draginjskega dodatka na zaposlenega. Svoj odstop pa je podal vodja sindikata Emil Krušič.

Dodatek je bil izplačan Gorenjevim delavcem z najnižjimi plačami; vsem delavcem, ki podpirajo proizvodni obrat podjetja, in vsem tistim, ki so na začasnem čakanju na delo. Obenem vodstvo družbe s socialnimi partnerji nadaljuje pogovore za določitev plačne politike do konca letošnjega leta. Dogovor naj bi bil sklenjen do 7. oktobra.

Lastniška struktura Gorenja vzbuja vprašanja
Višina plač pa ni bila edina točka spora. Vprašanja namreč sproža tudi lastništvo, saj je tretji največji lastnik Gorenja družba Ingor, solastniki te družbe pa so člani uprave Gorenja in tudi eden izmed sinidkalnih funkcionarjev Emil Krušič. Ta je danes po poročanju TV Slovenija ponudil odstop, odstopil pa naj bi iz osebnih razlogov.

Sindikat vpletenosti v lastništvo družbe Ingor ni želel komentirati, 40.000 evrov pa ima tam vloženih tudi Sindikat kolovinske in elektro industrije.

V torek spontano prekinjeno delo
Kot je znano, so delavci Gorenja v torek spontano prekinili delo zaradi nepravilnosti pri izplačilu avgustovske plače in zahtev po višjih mesečnih zaslužkih. Po celodnevnih sredinih pogajanjih je uprava družbe s predstavniki sindikata in zaposlenih sklenila sporazum o izplačilu omenjenega draginjskega dodatka.

Dogovorjeno je bilo tudi, da se začnejo pogovori z vodstvom družbe za določitev plačne politike v letih 2009 in 2010. Poleg tega je bil podprt še predlog uprave o uvedbi 40-urnega delovnega tedna s 1. oktobrom letos. Uprava je zaposlenim obljubila, da ne bo šikanirala nobenega delavca, ki je sodeloval v prekinitvi dela.

Izpad proizvodnje bodo nadomestili naslednjo soboto
Proizvodnja je v Gorenju spet stekla v četrtek, predsednik uprave podjetja Franjo Bobinac pa je ob tem napovedal, da bodo dvodnevni izpad proizvodnje, ki je povzročil za štiri milijone evrov poslovne škode, nadomestili v soboto, 26. septembra. Nekateri proizvodni obrati bodo imeli tudi podaljšan delovni čas.

M. N., A. S.
Prijavi napako
Komentarji
ciglence
# 21.09.2009 ob 10:16
Ni napredka brez revolucije.
ciglence
# 21.09.2009 ob 10:16
Vodstva sindikatov v Sloveniji iščejo le privilegije zase.
Matjaž M.
# 19.09.2009 ob 12:04
Pa nasvet Bobincu in sindikatom, če pride inšpekcija MDDSZ preverjati kaj so sami zakuhali, sam jih imam celo četico v kazenskem na Okrožnem še izprd 4+ let, "našutirajte" jih, da bodo leteli kot so dolgi in široki in sami naj se zaradi ne dela in povzročitve recesije odpovedo plačam, za vaše višje delavci v Gorenju in uprava.
Matjaž M.
# 19.09.2009 ob 12:00
Celo to lahko v sporazum napišejo, da ni šlo za napako volje, notarsko overjeno pa še nič ne velja v takih razmerah. ;) :)))))))))
Matjaž M.
# 19.09.2009 ob 11:50
Ampak vsega kar sem napisal mnogi ne razumejo, tudi užaljen bi se kdo počutil, ma nima razloga, mi iz stare šole namreč ne lažemo samemu sebi. ;) Tega se vsi učimo, ma eni zlorabljajo za revanšizem, drugi uprabljajo, da preprečujejo le tega. Sami razmislite a imam prav, ali se motim. ;)
Matjaž M.
# 19.09.2009 ob 11:46
Pa da nespametnim, nezavedenim, samovoljnim malo dan spremenim, če bo kdo to prebral in jesen. Zagotovilo sindikata, da se nikomur nič ne bo zgodilo, je brezpredmetno.

V takih razmerah uprava lahko vse sprejme na vse pristane, a je vse storjeno z napako volje, torej ne velja nič v pravni državi.

Prijeten vikend delavci v Gorenju, pred časom sem večkrat omenil kdaj se bo stavkalo, tudi proti komu, ma proti tistemu, ki vam zagotavlja kruh, nikoli ne bi smeli dvigniti roke, dvigne se jo zoper tistega, ki vam laže in vam odžira kruh, zoper javno upravo v njenem delu, se pa upravičeno dvigne kadarkoli, a bo še malo za počakati, da se sami razsujejo, če vlada "čistiti" ne zna..
Matjaž M.
# 19.09.2009 ob 08:33
Pa še lepih ali pametnih, ali oboje nisem še srečal v RS, zakaj bi takim se pustil izsiljevati, če se ne spravijo na odgovorne v javnem sektorju, ki so jih v položaj spravili. Mlinček Nekaj je v osnovi narobe, družino ste ubili Slovenci in jo potisnili na drugi tir. Sami ste se v položaj torej dali.
Matjaž M.
# 19.09.2009 ob 08:28
Ah mlincek če za vsakega ne plačaš najmanj 800 EUR(vseh dajatev, ki jih porabijo), jih še vedno taki živimo kot sem sam, ki mu dolgujeze 34,5 mio EUR prispevkov za soc. var. in davkov.

Sam sem specialist za kibernetiko in avtomatizacijo, torej rabim v celem Gorenju samo direktorja in tehničnega direktorja pa bi v skrajni fazi vse samo šlo brez Taivana ;)

Ja razumem, da so ene motene v duševnem razvoju pa kar vsakemu dajo in se oplodijo z njim, no take morajo pa pravočasno zaščititi starši in preživlajti, če jim ni uspelo ;)
M.R.S.
# 19.09.2009 ob 08:17
vodja sindikata odstopil...??!! Zdaj ko bi se moral potegniti za zaposlene je pa pobegnil...prej je pa ja bil glavni, ko jim je priskrbel poceni krompir in jabolka...to je tudi edino kar znajo sindikalisti po podjetjih...
mlincek
# 19.09.2009 ob 08:09
@ Matjaž M.. A nehaš že enkrat tupit. Ja je šlo za isiljevanje. OK. Kaznivo dejanje ? Dajte peljat Gorenje na Kitajsko pa vseh 5500 na zavod. Da bo mir. Vi veleumi izobraženi.
2. tudi jaz plačujem preživnino za 2 otroka pa ne serjem po forumu. A lahko nehaš!
Matjaž M.
# 19.09.2009 ob 07:40
Za barvo za lase je, lahko bi torej bilo tudi za kondome, če nisi prepričan, da te ima moški res rad.
Matjaž M.
# 19.09.2009 ob 07:33
Kdor jih je spuntal in v zmoto spravil, naj se torej sam odreče svojega in zmeče na cesto 23% javne uprave pod MDDSZ, pravosodjm in drugje kjer se je pobijalo produktivnejši del populacije z namenom, da se ohranja nesposobne ugotoviti, kdo je dejansko njim potreben in kdo dejansko škodljiv pa se še tako slepite, je res, dece rabiš, ženske po določenem času, le če jo imaš rad od prej in če več naredi kot požre, kar pa glede na pozicioniranje še dolgo ne bo uresničeno, tudi naravno ne bi bilo, vendar so nekje meje tudi pri nas. ;)
Matjaž M.
# 19.09.2009 ob 07:25
Veste čez pol leta, teh žensk nihče več lahko ne bo potreboval po tem dogodku, sploh veste kakšna huda konkurenca je na tem področju? Kam bodo šle, v naše breme? Jok, naj se na MDDSZ spravij in MG ter CSD-je, ZRSZZ, ki jih je v tak položaj spravil s fiktivnim znanjem družboslovja in ničnim znanjem ekonomije.
Matjaž M.
# 19.09.2009 ob 07:20
Vam bom še eno drugo perspektivo dal glede na to, da sem se vzdržal komentarjev v zvezi s tem, sedaj pa je že stara zadeva in vprašanje kdo bo bral.

1. Ene so študirale pa fu... druge so fu... z napačnim prif... kar so a niso nič naredile za povečanje svoje produktivnosti, se same dale v samohranilski položaj, dece pobile, sedaj imajo pa problem, ljub temu, da njihove otroke ostali živimo. To nisem osebn dolžan, saj niso moji, niti nisem z njimi spal, da bi moral njih prživljati.
2. Ve se kaj je štrajk in kako se ga organizira.
3. To ni bil štrajk pač pa vsebuje vse elemente KD izsiljevanja.

Uprava je bila pametna, zaradi velikega oškodovanja, je pustila, da se dokonča dejanje z znaki kaznivega dejanja. Ne nobenega ne bodo šikanirali, vse ki so pa sodelovali (prejemniki 150 EUR, če je dokazano, da so delali v nasprotju s kolektivno in pogodbo o zaposlitvi) pa lahko "pomečejo po tleh" pa same so si krive. V pravni državi se stvari drugače rešujejo, če so se že na koga spravili, so se morali na odgovorne, torej javno upravo, ki jih je s slepenjem spravila v tak položaj, da za otroke ne morejo več same poskrbeti, sami pa nismo dolžni, ker niso naši. Samo delovne kjižice jim lahko dajo, ko bo čas, ne glede na položaj. Same so si krive. ;)
Hugh
# 18.09.2009 ob 21:19
Gorenje ni pravljica o uspehu, saj so delavci zmeraj plačani pod republiškim povprečkom. Gorenje so reševali delavci z zastonj delom ob sobotah. Direktorji in razni svetovalci so zmeraj grabli denar, tudi Stanič je bil isti, ali Rigelnik, ki se ve,da je izredno bogat. Nikoli niso dobičkov delili z delavci, če se je pa Gorenje reševalo, so ga pa samo delavci. Odrekanje je bilo zmeraj na strani delavcev. Bobinac, gorenjski narcis, ki mu je več do rokometa ali managerske zbornice, kjer vleče bajne vsote, plus tega je še v nadzornih svetih med drugim tudi v Nizozemskem Ataq-u bi se lahko brez greha podpisal pod enega večjih tajkunov v Sloveniji. Nikoli se ni o njemu govorilo, vendar je bil že čas. Izredno hitro se užali in zmeraj so samo novinarji krivi, če se kaj njemu neljubega objavi. Prepoved vstopa v Gorenje je njegovo maslo in tudi prepoved dajanja izjav novinarjem je njegovo maslo in njegove uprave. Kdor ne doživi Gorenja v živo, ne more verjet, kakšno taborišče je gigant Gorenje. V preteklosti so večina možje delali V rudniku in se ni dosti dajalo na to, kako se izkoriščajo ženske v Gorenju, sedaj pa se je delež moških povečal na 50:50 in sploh če sta oba v Gorenju je težko preživet. Žalostna je zgodba Gorenja, kjer so delavci reveži, ali socialni problemi, managment, nadzorniki in direktorji pa izredni bogataši.
Variatio delecta
# 18.09.2009 ob 21:12
In še tole: Bravo, spoštovani delavci Gorenja! Izražam vam visoko spoštovanje in predlagam, da tudi stroka uvrsti te dogodke med v Sloveniji izredno redke prave sindikalne dogodke. Če bi se v ostalih podjetjih delavci znali tako organizirano in resno postaviti zase, bi bilo v Sloveniji drugače. Upam, da so bralci članka uvideli, da tu ni šlo za tipičen semolićevsko zrežiran postmarksistični napad na "kapitalistično gospodo", ampak so delavci zahtevali resno plačilo od resnega podjetja. Podjetnik v normalnem svetu praktično potone s svojo "podjetniško barko", a ko mu grejo posli kolikor toliko normalno, plačuje delavce normalno in te potem ne briga več, koliko on zasluži. Pri nas pa kvazi sindikati iniciirajo le maloumne spore med bogatim delodajalcem in revnim delavcem, kot da je to bistven problem. To potem dejansko škodi poslovanju podjetja.
dejsi
# 18.09.2009 ob 21:06
Na Financah piše, da je Semolič zagrozil delavcem, ki so podpisali peticijo proti vodilnim v sindikatu in imajo pri delavski hranilnici kredite z ugodnejšo obrestno mero, da jih bo vrgel iz sindikata, hkrati pa bodo morali vrniti kredite.

Poleg tega pišejo, da je član uprave Gorenja Uroš Marolt je delavcem zagrozil, da bo v primeru, da bodo delavci od družbe zahtevali še kaj več, šla družba v štirih mesecih v stečaj.
Variatio delecta
# 18.09.2009 ob 20:48
Nejc veliki, suvereno obvladaš slovenceljsko visoko znanost podjetništva. Imaš samo majhno napako, ki ločuje rdeče podjetnike od normalnih podjetnikov. Normalni podjetniki vedo, kdo je za kaj odgovoren, rdeči posttotalitarni podjetniki pa na svojo odgovornost običajno pozabijo, knjižice pa bi vseeno talali. Tu se potem lahko zgodi to, kar se je v Gorenju. Pod pogojem seveda, da so delavci solidarni in brez prevelike odvisnosti od posttotalitarnih kvazi sindikatov. Če bi bil ti tam, ne vem, če bi te kdo uspel in sploh želel braniti, ker so se stvari dogajale normalno, sodobno, brez posttotalitarnih bleferjev.
mlincek
# 18.09.2009 ob 20:27
@ nejc veliki, a ne bi bilo bolje da se firma od vseh muk, ki jih trpi managnemt kar zapre!
blejec
# 18.09.2009 ob 19:25
nejc veliki ja itak za 440 € na mesec so kar kolone delavcev ki čakajo...
minnaema
# 18.09.2009 ob 19:06
k sreči se začenja popravljati tisto za kar delavci niso popolnoma nič krivi. Vodstvo je dolžno preskrbeti delo ali v izjemnih primerih prestrukturiranje, & "če bo to vzglajeno laufalo" NE bo stavk !
Lluka
# 18.09.2009 ob 18:38
Draginski dodatek..PESEK V OČI DELAVCEM.

Od tega imajo delavci samo plačilo davka,nikakor pa ne "višje "plače, plačilo socjale,zdravstva,pokojnine....
nejc veliki
# 18.09.2009 ob 16:13
xiol ti pa nisi še prisel do razlike med dohodki in dobickom. očitno ne razumes, da tudi če maš 1 miljardo prihodkov na dan to še ne pomeni, da imaš dobicek.
nejc veliki
# 18.09.2009 ob 16:11
neumnost in socializem brez primere.

če bi delavcem dvignili plačo za 100 evrov neto bi to gorenje stalo precej več kot 4 mio evrov u osmih mesecih. očitno ti provokator nisi še osvojil razlike med bruto in neto plačo.

sicer pa mi ni jasno zakaj bi dvignili plače. sej je veliko delavcev na trgu, ki iscejo sluzbo. tiste, ki nocejo delat naj se zamenja s tistimi, ki zelijo. za socialo pa naj skrbi drzava ne pa podjetja.
če bi bil js nadzornik gorenja bi zahteval razresitev bobinca, zato ker je dovolil izsiljevanje in ni začel izdajat delovnih knjizic.
Xiol
# 18.09.2009 ob 15:06
da bodo dvodnevni izpad proizvodnje, ki je povzročil za štiri milijone evrov poslovne škode, nadomestili v soboto, 26. septembra

pa to ne morš vrjet!! 2 dni 4mio eruvo!? se rpavi na mesec goreje zasluži 44mio EUR!?!? in ne morjo dat delavcem NORMALNIH PLAČ!!! banda hudičeva!
provokatorr
# 18.09.2009 ob 14:25
v dveh dneh je zaradi tega, ker ni delalo1000 delavcev, nastalo 4 milijone pkode.
To pomeni, da vsak delavec za podjetje ustvari za 2.000€ na dan. In potem jim ne morejo zvišati plače za 3 € na dan?

In če računamo malo drugače:
Če bi 5.000 delavcem zvišali plačo za 100€ na mesec, bi jim zvišanje plače povzročilo 4 mio škode v osmih mesecih.
Če bi jim zvišali plačo za 50€ na mesec, bi te štiri milijone porabili v 16 mesecih.
Ali Bobinac je Bobinac lažnivi pes, ali pa ne zna računati.
samba
# 18.09.2009 ob 13:42
Upokojenci in delavci!
Naženite končno Kahla in sindikaliste da boste smeli na cesto
iskat pravico!
vidim_vas
# 18.09.2009 ob 13:32
Počasi jih bo imelo toliko šolo, da bodo samo še fizikalci plačani.
V_n_u_k
# 18.09.2009 ob 13:29
Zdaj so našli denar ? Vsi delavci s tako nizkimi plačami bi se morali organizirati ter od delodajalcev zahtevati povišanje mizernih plač. Za gospode se najde 22.000 ev na mesec ,za delavce pa komaj 400. Da jih ni sram !
ropotula
# 18.09.2009 ob 13:18
MDSeedorf- ti pa si en primitivc
MDSeedorf
# 18.09.2009 ob 13:03
Kaj K___C bi pa u šolo hodl namest po parku se nalival pa bi lahk boljšo plačo mel....
plaguna
# 18.09.2009 ob 12:35
Pol pa ga kao naključno oropajo...? Čudno, a...
il Sloveno
# 18.09.2009 ob 12:25
a za 150€ so jih kupli? Placo jim bodo pa dvignal iz 450-490€ al kako. Za 40€ ki jih Bobinac zapravi, mim grede. Triclanska druzina se je pa primorana s tem zivet tudi en teden skupaj, ce je nuja.

PS
pa se to do konca letosnjega leta. Gorenjcani, prehiter ste se dali, spet so vas nategnali.
ctrl+alt
# 18.09.2009 ob 12:14
Kje si Semolič. kdaj bo 400 avtobusov v Ljubljani. Važno je, da so naši oz. vaši na oblasti, ni važno če vsi crknemo.
populist
# 18.09.2009 ob 11:53
ZAKAJ JE KRIZA????več na http://www.sprword.com/v
ideos/moneyasdebt2/
Kazalo