Cene naftnih derivatov se bodo po pričakovanjih do konca leta povišale. Foto: Pixabay
Cene naftnih derivatov se bodo po pričakovanjih do konca leta povišale. Foto: Pixabay

Cene naftnih derivatov na slovenskih črpalkah le deloma odražajo dolgoročna gibanja cene surove nafte na svetovnem trgu. Ta se v zadnjih mesecih vnovič draži. A glede na to, da evropsko gospodarstvo dela s polno paro, da je OPEC omejil proizvodnjo nafte, da se vrednost dolarja zmanjšuje in da lahko svet prizadenejo nove okoljske katastrofe, dviga cen bencinov do konca leta ne gre izključiti, ocenjuje Aleš Lokar iz KD Skladov.

Lokar poudarja, da se bo gorivo najverjetneje dražilo do konca leta, ne upa pa si napovedovati, s kakšno hitrostjo se bo dražil. Gorivo bo najverjetneje dražje tudi zaradi naraščajočega deleža trošarin in vseh drugih davkov na energente, a dramatičnih premikov ni pričakovati, dodaja Lokar. Mnenje deli tudi Sašo Stanovnik iz družbe Alta: "Še vedno pričakujemo, da bodo cene nafte do konca leta nad 50 dolarjev za sodček, ne pričakujemo pa visoke rasti."

Zaradi vse večje uporabe električnih vozil, bi bilo lahko dolgoročno gorivo cenejše. Električni trend, ki ga afere z dizelskimi avtomobili le še pospešujejo, je neizbežen, dodaja Stanovnik, "je pa to postopen trend, ne bo se spremenilo čez noč, če ne bi bilo tega vpliva, bi bilo povpraševanje po nafti vsa ta leta višje ker gospodarsko okrevamo." Zaradi električnih vozil se bodo morali spremeniti tudi poslovni modeli rafinerij in naftnih trgovcev, drugačen pa bo tudi način poslovanja bencinskih servisov.