V ZDA so se v petek razveselili dobrih februarskih novic s trga dela, kar je povzročilo rast delnic. Širši newyorški delniški indeks S&P 500 se je zvišal za tretjino odstotka, na 1.370 točk. Točno tri leta prej je omenjeni indeks na vrhuncu finančne krize dan končal pri 676 točkah oziroma na 12-letnem dnu. Foto: Reuters
V ZDA so se v petek razveselili dobrih februarskih novic s trga dela, kar je povzročilo rast delnic. Širši newyorški delniški indeks S&P 500 se je zvišal za tretjino odstotka, na 1.370 točk. Točno tri leta prej je omenjeni indeks na vrhuncu finančne krize dan končal pri 676 točkah oziroma na 12-letnem dnu. Foto: Reuters
Cena nafte vrste brent se je znižala na 124,60 dolarja. Foto: EPA

Donosi kratkoročnih obveznic so namreč višji kot donosi dolgoročnih obveznic. Pri obveznici z dospetjem leta 2023 je donos 19,3-odstoten, pri 30-letni obveznici pa 14,25-odstoten. Grčija je prejšnji teden izpolnila pogoj, da dobi 130 milijard nove pomoči, toda še naprej ostaja najbolj zadolžena država evrskega območja in tarča špekulacij, da bo politika zategovanja pasu samomorilska in da se bodo Atene vrnile k drahmi ter poskušale na ta način najti pot iz brezna zadolženosti in iz hude recesije. Od leta 2008 se je gospodarstvo skrčilo za 15 odstotkov.

Italija uradno v recesiji
Dodatno negotovost prinašajo bližnje volitve (verjetno že konec aprila), na katerih utegnejo visoko podporo dobiti stranke, ki nasprotujejo varčevalnim ukrepom. Če Grčija ne bo izpolnjevala svojih obljub, bo mednarodna skupnost izgubila potrpljenje in novih milijard ne bo več. Danes se bodo na temo Grčije spet srečali finančni ministri držav evrskega območja. V petek so že odobrili 35 milijard evrov v okviru drugega paketa pomoči. Toda nihče ne ve, kaj se bo zgodilo, če bodo za pomoč spet zaprosili še Portugalci in če se bo izkazalo, da se razmere zaostrujejo še v Italiji, ki je uradno v recesiji - v zadnjem četrtletju se je BDP znižal za 0,7 odstotka, četrtletje prej pa za 0,2 odstotka.

Po nakupih nad tisoč evrov le s kartico
Gospodarsko rast onemogočajo tudi administrativni ukrepi. Italijanska vlada namreč še vedno ni odpravila omejitve plačevanja z gotovino nad 1.000 evri, ob nakupu nad 3.600 evri pa mora prodajalka fotokopirati kupčev potni list. Država želi s tem preprečiti utajo davkov. Številnim tujcem takšna politika ne ustreza. Brazilci so na primer bolj vajeni plačevati z gotovino, ker morajo ob plačilu s kreditno kartico na tujem plačati več kot šestodstotni davek, poleg tega nekateri ne želijo pustiti sledi, kaj in kje so nakupovali. Tujci italijanskim trgovcem pomenijo veliko: lani so imeli pri potrošnji luksuznih dobrin kar 51-odstotni delež.

Visok kitajski trgovinski primanjkljaj
Ob težavah Evrope je toliko pomembneje, da dobro "kondicijo" ohranja Kitajska, vendar tudi iz Pekinga ne prihajajo najboljše novice. Kitajski trgovinski primanjkljaj je februarja znašal 31,5 milijarde dolarjev, kar je rekord v zadnjih več kot 20 letih. Uvoz se je povečal kar za 39,6 odstotka, izvoz pa le za 18,4 odstotka. Že prej je bilo znano, da se je inflacija februarja znižala, prodaja na drobno in industrijska proizvodnja pa sta bili zadnji mesec nižji od pričakovanj. Strah pred ohlajanjem kitajskega gospodarstva je vplival na negativen začetek tedna na azijskih delniških trgih.

Brent pod 125 dolarji
Indeks MSCI, ki meri trgovanje z azijskimi delnicami (brez Japonske) se je znižal za 0,8 odstotka, potem ko je letos pridobil že 12 odstotkov. Danes so zdrsnile tudi cene surovin. Cena nafte vrste brent je po štirih dneh rasti zdrsnila za več kot dolar in nekaj pred 12. uro pogledala pod 125 dolarjev. Hedge skladi so prvič v zadnjih petih tednih znižali bikovske stave na ceno nafte, saj je na trgu nekaj manj negotovosti glede vojaškega spopada v Iranu. Samo letos se je nafta vrste brent podražila za 17 odstotkov, cena bakra pa za 11 odstotkov, zato je bil že čas za unovčevanje dobičkov. Evro je v primerjavi z dolarjem zdrsnil na enomesečno dno (1,3077 dolarja).

Fed verjetno ne bo najavil novih ukrepov
V torek se bo spet sestala ameriška centralna banka. Februarska slika s trga dela je bila spodbudna, tretji mesec zapored je ameriško gospodarstvo ustvarilo več kot 200 tisoč delovnih mest, stopnja brezposelnosti pa ostaja na triletnem dnu. Fed bo dobro premislil, ali gospodarstvo res potrebuje nove stimulativne ukrepe, da bodo obrestne mere ostale na ničelni ravni (oziroma v območju med 0 in 0,25 odstotka), pa ne gre dvomiti.

Tečaji delnic na Lj. borzi:

NOVA KBM

+6,28 %

3,40 EUR

GORENJE

+0,42 %

4,80

PETROL

-0,12 %

160,90

TELEKOM

-0,44 %

67,40

MERCATOR

+1,55 %

124,05

KRKA

-0,97 %

51,00

LUKA KOPER

-1,40 %

9,85

INTEREUROPA

-8,75 %

0,73


Nova KBM strmo navzgor
Na Ljubljanski borzi se je teden začel z izjemno skromnim prometom, saj je bilo z vsemi osmimi delnicami v prvi kotaciji skupaj le za dobrih 200 tisoč evrov prometa, od tega več kot polovica s Krkinimi delnicami, ki zadnje dni izgubljajo. Tokrat se je tečaj znižal za odstotek, na 51 evrov. Cena se je spustila vse do 50,65 evra. Vlagatelji so se pozitivno odzvali na spremembo v vrhu Nove KBM (predsednik uprave je postal Aleš Hauc), tako da je tečaj splezal za več kot šest odstotkov. Najvišji posli so se sklepali pri 3,45 evra. Indeks SBI TOP (570 točk) se je znižal za tretjino odstotka.