GZS je letos podelil 10 zlatih priznanj za inovacije, eno posebno priznanje, 28 srebrnih priznanj in tri posebna priznanja za potencialno inovacijo krožnega gospodarstva. Foto: BoBo
GZS je letos podelil 10 zlatih priznanj za inovacije, eno posebno priznanje, 28 srebrnih priznanj in tri posebna priznanja za potencialno inovacijo krožnega gospodarstva. Foto: BoBo
Marjan Šarec
Šarec je poudaril, da nima smisla poslušati tistih, ki vztrajajo, da je nekaj dobro in ne potrebuje izboljšav. "To so tako imenovani ubijalci napredka. Na nas je, da jim ne prisluhnemo, temveč gremo svojo pot - smo inovativni in težimo k novemu. Tako rešujemo težave in delamo ta svet boljši." Foto: BoBo

Kot so sporočili iz GZS-ja, je na regionalni ravni sodelovalo 197 inovacij in 772 inovatorjev. Z regionalnih ravni se je za priznanja na nacionalni ravni potegovalo 42 najboljših inovacij.

Zlato priznanje so letos prejeli Danfoss Trata za avtomatski balansirni ventil ASV, Domel Holding za razvoj in industrializacijo modularne EC sesalne enote, Efos informacijske rešitve za vpeljavo umetne inteligence Trapview, Gorenje za novo generacijo premijskih pralnih in sušilnih strojev Asko Pro Home Laundry ter Iskraemeco za pravični števec.

Krka je prejela dve, in sicer za razvoj hitro razgradljive tablete z imatinibom za zdravljenje rakavih obolenj ter za razvoj filmsko obloženih tablet s kristalno obliko etorikoksiba in postopek priprave polimorfne oblike. Zlati nagrajenci so tudi Radeče Papir Nova za raztopino za obdelavo papirja in postopek površinske obdelave papirja za izboljšanje jakosti in odpornosti papirja ter Swatycomet za tehnologijo Solid-Core izdelave SwatyComet Special Ultracut tankih rezalk.

Zlato priznanje je prejelo še podjetje TPV za integriran zvezni zadrževalnik vrat, delujoč v širokem temperaturnem območju. To podjetje je tudi dobitnik nagrade za najboljšo inovacijo leta po izboru javnosti.

Posebno priznanje za mlado podjetje je prejela družba Smart Optometry. Nagrado je prejela za trening vida z igro za otroke, imenovano AmblyoPlay. Posebno priznanje za potencialno inovacijo krožnega gospodarstva pa sta prejela Kemijski inštitut, ki se lahko pohvali z dvema priznanjema, in sicer za nov, zeleni način za proizvodnjo nanoceluloze in nov pametni način recikliranja plemenitih kovin, ter Talum Tovarna aluminija za Eco green Alu Can.

Šarec: Slovenci smo vedno veljali za narod inovatorjev
Udeležence dneva inovativnosti je nagovoril tudi premier Marjan Šarec, ki je poudaril, da mora biti delo inovativnih inženirjev cenjeno, saj sadove tega dela uživamo vsak dan. Kot je spomnil Šarec, je bilo stremljenje k izboljšavam že od nekdaj v samem bistvu človeka. "Danes slavimo tiste, ki niso zadovoljni z običajnim, temveč vedno hrepenijo po novem, in takih je v Sloveniji veliko," je poudaril.

Slovenci smo po Šarčevih besedah vedno veljali za narod inovatorjev. "Vedno smo imeli znanje, voljo in tudi našo trmo. Navsezadnje imamo tudi precej inovativno sestavljeno vlado. Rekli so, da tega pa še ni bilo; seveda ne! Če bi vedno poslušali tiste, ki pravijo, da nečesa še ni bilo, bi ostali pri konjskih vpregah," je dejal Šarec.