GZS želi pregledno in premišljeno privatizacijo. Foto: BoBo
GZS želi pregledno in premišljeno privatizacijo. Foto: BoBo

V Sloveniji je pod neposrednim ali posrednim lastniškim vplivom države več kot 600 podjetij in pretežni del bančnega in zavarovalniškega sektorja, ki skupaj zaposlujejo 95.000 ljudi, kar po mnenju zbornice (GZS) onemogoča gospodarski in splošni razvoj države ter predstavlja breme za davkoplačevalce.

Državne družbe so bile pogosto bankomat za različne politične cilje in interese s politiko povezanih delov elit v družbi, in to je prineslo 1,5 milijarde evrov manj potencialnega dobička, je ocenil GZS. Zato se zavzemajo za privatizacijo, ki bo pregledna in strateško koristna za Slovenijo.

Z umikom države iz lastništva dobršnega dela finančnih ustanov in podjetij se bomo, so prepričani, šele približali povprečnemu razmerju med državnim in zasebnim lastništvom podjetij v EU-ju. Predvsem pa bomo s tem v Slovenijo privabili svež kapital, sveže poslovne ideje, novo znanje in nove tržne priložnosti za podjetja.

Pri tem na GZS-ju opozarjajo, da prav "preudarnost, premišljenost in strateško usmerjenost" nekateri akterji v javni razpravi o privatizaciji izrabljajo tudi kot izgovor proti umiku države iz gospodarstva, čemur nasprotujejo.