Veliko delavcev ostane doma, poudarja GZS. Foto: Pixabay
Veliko delavcev ostane doma, poudarja GZS. Foto: Pixabay

Gospodarstvo pozdravlja spremembe, ki bodo veljale glede karanten v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, sociali in zdravstvu. "Vendar pa enako pričakujemo tudi za vse dejavnosti v gospodarstvu," je v sporočilu za javnost zapisal generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Aleš Cantarutti.

"Dejstvo je, da se vedno več podjetij spopada z rastočim deležem odsotnih zaposlenih zaradi karanten in izolacij," je opozoril. Številna podjetja namreč sporočajo, da se približujejo stopnji, ko bodo morala določene delovne procese verjetno zaustaviti.

Tudi podjetniki in obrtniki so zaskrbljeni zaradi povečanega števila karanten, je za Radio Slovenija poročala Alenka Terlep. Če je delavec v storitveni dejavnosti, kjer je denimo pet zaposlenih, v stiku z okuženo osebo, lahko podjetnik podjetje zapre. Malo gospodarstvo si ne more privoščiti zapiranja, je povedal predsednik OZS-ja Branko Meh. Predlaga, da se, "glede na to, ali so zaposleni v stiku z okuženo osebo, vsakodnevno testirajo, ne pa da ostanejo doma, ker bi s tem dejansko kršili delovni proces oziroma onemogočali delo".

GZS zato v imenu svojih članov znova poziva strokovnjake in vlado, da po vzoru številnih drugih držav proučijo možnost za skrajšanje tako izolacij kot karanten na pet dni pod pogojem negativnega izvida testa. Hkrati pričakuje razširitev izjem od karanten na vse gospodarske dejavnosti.

"Razočarani smo, da napovedanega skrajšanja karanten še vedno ni. Če stroka tega ne podpre, pa se naj vsaj izjeme od karanten v gospodarstvu izenačijo s tistimi, ki od jutri veljajo za zaposlene v vzgoji in izobraževanju, zdravstvu in sociali," je pozval Cantarutti. Poleg tega je po njegovih besedah za lažje načrtovanje in izvajanje delovnih procesov v podjetjih pomembno tudi skrajšanje izolacije na pet dni, če lahko okužena oseba zatem predloži negativni izvid test.

Sorodna novica "Da je omikron samo prehlad, žal še vedno ne moremo reči"

Kaj je sprejela vlada

Vlada je na ponedeljkovi dopisni seji sprejela spremembe pravil pri odrejanju karantene na domu ob visokotveganem stiku z osebo, okuženo s koronavirusom. Spremembe uvajajo dodatne izjeme od karantene v zdravstvu, šolstvu in socialnem varstvu ob posebnih pogojih in bodo veljale od srede (več na povezavi desno).

Na predlog Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je tako vlada med izjeme od napotitve v karanteno na domu umestila tudi tiste, ki so zaposleni v zdravstvu, socialnem varstvu ter vzgoji in izobraževanju. Ob tem se bodo morali zaposleni po tveganem stiku z okuženo osebo sedem dni vsakodnevno testirati bodisi s hitrimi testi za samotestiranje bodisi pri izvajalcih hitrega testiranja. Hkrati bodo morali pri delu uporabljati zaščitne maske tipa FFP2.