Na GZS-ju pravijo, da takšen odnos slabo vpliva na solidarnost. Foto: BoBo
Na GZS-ju pravijo, da takšen odnos slabo vpliva na solidarnost. Foto: BoBo

.

Na zbornici (GZS) jih zanima, koga bo napovedna nova zdravstvena taksa, ki naj bi nadomestila dopolnilno zdravstveno zavarovanje, dodatno obremenila in na kateri osnovi. Po besedah izvršne direktorice GZS-ja Tatjane Čerin pričakujejo najprej pogovore o tem, kdo so tisti zavarovanci, ki trenutno plačujejo premalo, in koliko naj bi plačevali vnaprej.

Ob tem so opozorili, da zaposleni pri gospodarskih subjektih plačujejo daleč najvišje mesečne zneske v javno zdravstveno blagajno. Tu so navedli, da zaposleni v delovnem razmerju plačujejo 13,45 odstotka, upokojenci, ki so deležni vseh pravic (razen nadomestila plače med bolniškim staležem), pa 5,96 odstotka.

Izenačenje prispevnih stopenj
Na GZS-ju zato menijo, da bi moral tudi za upokojence zavod za pokojninsko zavarovanje plačati prispevek v istem deležu, kot jo namenja delovno aktivna populacija (zmanjšano za približno deset odstotkov za nadomestila plače med bolniškim staležem).

Enak delež bi po njihovem mnenju morala zagotavljati tudi država za vse svoje upravičence: vojake, pripornike, osebe, ki dobivajo invalidnine in republiške priznavalnine; ki prejemajo nadomestilo po zakonu o družbenem varstvu prizadetih oseb; ki prejemajo stalno denarno pomoč; ki pridobijo pravico po zakonu, ki ureja starševsko varstvo. Tudi za te država plačuje zgolj 5,96 odstotka, so dodali.

"Povsem s skladu z načeli solidarnosti je namreč, da država plačuje sorazmerno enak delež vsem zavezancem za plačilo prispevka, in ne bistveno nižjega za kategorije, ki celo pogosteje koristijo zdravstvene storitve. Takšen odnos ne vpliva dolgoročno le na slabšo solidarnost v sistemu, temveč tudi na dostopnost in kakovost sistema," so prepričani.