Heineken ima prek Laškega v lasti tudi pivovarno Union. Foto: BoBo
Heineken ima prek Laškega v lasti tudi pivovarno Union. Foto: BoBo
Heineken iztisnil male delničarje

Heineken bo za iztisnitev malih delničarjev odštel 5,3 milijona evrov. Sledil bo umik delnic Laškega z borze.

Iztisnitev tudi pri Pivovarni Union
Že dopoldne je sicer o iztisnitvi malih delničarjev odločala tudi skupščina Pivovarne Union. Iztisnjenih bo nekaj manj kot 700 malih delničarjev, ki bodo za delnico dobili 430,90 evra. Pivovarno Laško, ki bo tako postala 100-odstotna lastnica Uniona, bo to stalo 3,7 milijona evrov.

Bilančna dobička Pivovarne Laško in Pivovarne Union za leto 2015, prvi v znesku 14,34 milijona evrov, drugi pa v znesku 5,19 milijona evrov, medtem skladno s skupščinskima sklepoma ostajata nerazporejena. Takšna odločitev sicer ni bila po volji malih delničarjev, ki so pri Pivovarni Laško z nasprotnim predlogom želeli iztržiti 10 evrov bruto dividende, pri Unionu 1,50 evra bruto.

Predsednik uprave pivovarn Laško in Union Dušan Zorko je po skupščini v Laškem na novinarski konferenci povedal, da noben delničar s prevzemom Heinekena ni izgubil ničesar. Po njegovem mnenju je Heinekenov prevzem Laškega potekal transparentno.

"Heineken je prepoznal vrednost Pivovarne Laško in kakovost njenih blagovnih znamk. Laško pivo se bo v tej dolini varilo še dolga leta," je dejal Zorko in dodal, da je Heineken stabilen lastnik.

Na vprašanje, ali bo Heineken zaprl Pivovarni Laško in Union, je Zorko odgovoril z vprašanjem, zakaj bi nekdo zaprl kuro, ki nese zlata jajca.

Odpuščanja potekajo
Glede odpuščanja 120 presežnih delavcev je pojasnil, da se je ta proces že začel pred dnevi, ko so zaposlene v kuhinji, čistilke in varnostnike prezaposlili k drugim delodajalcem. Po Zorkovih besedah je v Laškem 60 preseženih delavcev, enako število je tudi v Pivovarni Union.

Za njihove odpravnine je Heineken zagotovil 6,5 milijona evrov. Poudaril je, da so zmanjševanje kadra zapisali že v strategiji razvoja 2015-2019, torej ko se še ni vedelo, kdo bo lastnik Pivovarne Laško.

Heineken iztisnil male delničarje