Letos bo združitev obeh pivovarn pod isto streho eden izmed največjih projektov. Foto: BoBo
Letos bo združitev obeh pivovarn pod isto streho eden izmed največjih projektov. Foto: BoBo

Normalizirani EBITDA skupine Laško, se pravi brez enkratnih dogodkov, je dosegel 33,6 milijona evrov, čisti normalizirani dobiček pa 12 milijonov evrov. To je za okoli 300.000 oz. 500.000 evrov manj kot leto pred tem. Po čistem dobičku skoraj 10 milijonov evrov v 2014 je skupina Laško lani pridelala slabih 18 milijonov evrov čiste izgube.

Čisti prihodki skupine so se lani v primerjavi z letom 2014 povečali za približno tri milijone evrov, na dobrih 173 milijonov evrov. Prihodki od prodaje družbe Pivovarna Laško, obvladujoče družbe skupine, so ostali na ravni iz leta 2014, se pravi pri 91,2 milijona evrov. Normalizirani EBITDA se je medtem zmanjšal za 8,8 odstotka, na 13,7 milijona evrov, normalizirani čisti dobiček pa je znašal 1,7 milijona evrov, potem ko je pivovarna v 2014 ustvarila prav toliko normalizirane izgube.

Letošnje leto bo sicer za skupino Laško prelomno zaradi načrtovane izpeljave pravne združitve Pivovarne Laško in Pivovarne Union. Združitev pivovarn - družba se bo po novem imenovala Pivovarna Laško Union - bo po navedbah vodstva prinesla sinergijo na vseh področjih delovanja.

Načrtujejo padec prihodkov
Skupina Laško ob tem letos načrtuje prodajo 2,3 milijona hektolitrov piva, brezalkoholnih pijač in vod, od tega 70 odstotkov na slovenskem trgu, preostalo na tujih trgih. V to količino je vključena tudi prodaja Heinekenovega asortimenta in preostalega trgovskega blaga.

Skupina ob 150 milijonih evrov načrtovanih čistih prihodkov od prodaje načrtuje 19,1 milijona evrov normaliziranega EBIT in 29 milijonov evrov normaliziranega EBITDA.

Za investicije bodo na ravni skupine namenili 8,8 milijona evrov, večinoma za obnavljanje tehnološke opreme, deloma pa tudi za informacijski razvoj in investicije v trg.