V Hitu vlado opozarjajo, da je obdavčitev igralniških družb pri nas še vedno med najvišjimi v naši soseščini. Foto: MMC RTV SLO
V Hitu vlado opozarjajo, da je obdavčitev igralniških družb pri nas še vedno med najvišjimi v naši soseščini. Foto: MMC RTV SLO
Ministrstvo za finance
Cilj prenove je, da bo Slovenija država s kakovostnim prirejanjem iger na srečo, kjer se te prirejajo v urejenem in nadzorovanem okolju, so sporočili z ministrstva za finance. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Kot enega izmed razlogov za pripravo novega predloga zakona so na ministrstvu za finance izpostavili tudi dejstvo, da se zdaj prirejanje stav pogojuje s sedežem v Sloveniji, kar je v nasprotju s pravili EU-ja. V novogoriškem Hitu, kjer po lastnih navedbah upravljajo največje igralniške sisteme v evropskem merilu in plačujejo največ igralniških dajatev, so največ pripomb naslovili na koncesijsko in davčno politiko.

"Osnutek zakona koncesijsko politiko rešuje oz. zapleta z javnimi razpisi na vsakih pet let, davčne pa ne spreminja. Obdavčitev igralniške dejavnosti v predlogu ostaja najvišja v regiji, v primerjavi z Italijo, Avstrijo, Hrvaško in Madžarsko," so zapisali v sporočilu za javnost.

Po njihovem mnenju ostajata prilagoditev koncesijskih dajatev ter dodelitev ustreznih olajšav za marketinško delovanje in razvoj oddaljenih trgov med ključnimi odprtimi vprašanji. Osnutek zakona predvideva nadaljevanje politike strogega birokratskega nadzora, ki meji na upravljanje ter zavira uvajanje novih tehnologij, tehnoloških rešitev in nadaljnji razvoj družbe in panoge, so še opozorili.

Le ena koncesija za prirejanje stav
Med novostmi zakonskega predloga je med drugim, da se prirejanje loterijskih iger, prirejanje stav in igralniških iger urejata ločeno, opušča se tudi delitev iger na srečo na klasične in posebne. Glede koncesij pa predlog predvideva, da se za prirejanje stav predvidi ena koncesija, ki se dodeli na podlagi javnega razpisa za največ pet let z možnostjo obnovitve prek sodelovanja na novem razpisu. Za prirejanje igralniških iger je po istem modelu na voljo največ 30 koncesij.

Poleg tega zakonski predlog odpravlja omejitev glede višine deleža v osnovnem kapitalu podjetja z igralniško koncesijo. A za pridobitev lastniškega deleža, ki presega 10 odstotkov in nato še 50 odstotkov osnovnega kapitala, bo še vedno potrebno soglasje finančnega ministra.

Predvidena je tudi nova vrsta koncesije, in sicer za igralniški zabaviščni center, a bodo morali imetnik tovrstne koncesije in njegovi delničarji izpolniti dodatne pogoje, predvidena pa je tudi nižja stopnja za obračun koncesijske dajatve od igralnih avtomatov.

Spremembe tudi za lokalne skupnosti
Po novem bi bila zaokrožena turistična območja, katerih članice so bile upravičene do dela koncesijske dajatve, preoblikovana tako, da bi jih tvorila lokalna skupnost, na območju katere je igralna enota, in sosednje lokalne skupnosti.

Del koncesijske dajatve od prirejanja igralniških iger bo šel tudi neprofitnim organizacijam, ki se ukvarjajo z izobraževanjem javnosti o odgovornem igranju iger na srečo in s preprečevanjem ali zdravljenjem odvisnosti od iger na srečo.

Ponudniki medmrežja bodo morali blokirati nezakonite ponudnike
Glede nezakonitih prirejanj iger na srečo prek spleta oz. drugih telekomunikacijskih sredstev pa je novost v tem, da bodo morali ponudniki telekomunikacijskih storitev onemogočiti dostop do tovrstnih spletnih strani s črnega seznama.

Za ponudnike plačilnih storitev pa bo istočasno veljala prepoved izvajanja finančnih transakcij, ki so kakor koli povezane z nezakonitim prirejanjem iger na srečo. Predlog osebam, mlajšim od 18 let, prepoveduje udeležbo v vseh igrah na srečo in sodelovanje v procesu prirejanja teh iger.