Žito so že večkrat poskusili prodati, a neuspešno. Foto: BoBo
Žito so že večkrat poskusili prodati, a neuspešno. Foto: BoBo



V Francku so oddajo ponudbe za Žito potrdili, niso pa želeli govoriti o podrobnostih, poroča hrvaški časopis Jutarnji list. Hrvaški mediji so v začetku tedna poročali, da Franck ni zainteresiran za samostojen prevzem Žita, saj da podjetji nimata veliko skupnih točk, nakup pa bi mu pomenil kar velik finančni zalogaj.

Iz Mlinarja, ki širi svoje poslovanje v Sloveniji, so sporočili, da niso oddali ponudbe za nakup Žita, potem ko so jih v slovenskih medijih označili za del konzorcija, ki bi s skupnimi močmi prevzel ljubljansko podjetje, še piše Jutarnji list.

Dnevnik pa je poleg Mlinarja in Francka kot člana hrvaškega konzorcija omenjal še družbi Čakovački mlinovi in Kandit iz Osijeka. Iz virov blizu uprave podjetja Podravka pa so v Jutarnjem listu izvedeli, da se tudi v Koprivnici zanimajo za nakup Žita. Napovedujejo, da se bodo v postopek verjetno vključili samostojno, ko bo "tekmovanje postalo resno".

SDH: Prejeli smo več nezavezujočih ponudb
Konzorcij prodajalcev, v katerem so poleg Slovenskega državnega holdinga (SDH) in Modre zavarovalnice še družbi KD Kapital in KD Skladi, zavarovalnica Adriatic Slovenica in družba NLB Skladi, prodaja 51,55-odstotni delež v Žitu, ki je ocenjen na 46,2 milijona evrov. Iz SDH so v imenu konzorcija sporočili, da so prejeli večje število nezavezujočih ponudb strateških in finančnih investitorjev.

Prodajni postopek po njihovih navedbah poteka v skladu s sprejeto časovnico in prehaja v drugo fazo. K sodelovanju v drugi fazi prodajnega postopka bodo povabljeni investitorji, ki so oddali ekonomsko najugodnejše ponudbe in hkrati izkazujejo finančno in pravno sposobnost za uspešno pridobitev delnic. Pričakovati je, da bodo tem omogočili skrbni pregled Žita.