Hrvaška država ima trenutno v lasti 80 odstotkov zavarovalnice Croatia osiguranje. Foto: BoBo
Hrvaška država ima trenutno v lasti 80 odstotkov zavarovalnice Croatia osiguranje. Foto: BoBo

Razpis za privatizacijo HPB-ja in Croatia osiguranja bo objavljen do konca julija, ponudbe pa bodo zbirali do sredine septembra. Končno odločitev o prodaji se pričakuje jeseni. Obe podjetji bosta potrebovali dokapitalizacijo ne glede na to, kdo bo kupec, so sporočili iz Zagreba.

Hrvaška, ki je na začetku julija postala 28. članica Evropske unije, je že peto leto v recesiji in pod pritiski Bruslja zaradi naraščajočega dolga in proračunskega primanjkljaja.

Po napovedih finančnega ministra Slavka Linića bo država v zavarovalnici po prodaji in dokapitalizaciji obdržala največ 30-odstotni delež in najmanj 25-odstotni delež plus eno delnico. Nominalna vrednost temeljnega kapitala zavarovalnice je ocenjena na 59 milijonov evrov.

Najresnejši kandidatki za nakup zavarovalnice sta poljska državna zavarovalnica PZU in hrvaška družba Adris.

Celoten delež za boljšo ceno
S prodajo HPB-ja vlada načrtuje rast in razvoj banke, ki ima osemodstotni delež na hrvaškem trgu, kjer sicer prevladujejo italijanske in avstrijske banke. Tega ne morejo več storiti skozi proračun, za prodajo celotnega deleža države pa so se odločili, ker pričakujejo, da bodo dosegli boljšo ceno.

HPB je v lasti hrvaške pošte in državnega pokojninskega sklada.

Prodajo bodo izpeljali po modelu strukturiranega javnega zbiranja ponudb strateških vlagateljev. Nominalna vrednost ponujenih delnic HPB je 128 milijonov evrov.

Hrvaški javni dolg se približuje 60 odstotkom BDP-ja, medtem ko vlada za leto načrtuje proračunski primanjkljaj 3,5 odstotka BDP-ja, kar je malo manj od lanskih 3,8 odstotka.