Gospodarstvo

Poudarki

  • Stanovnik: Uvrstitev je odraz gibanja v lanskem letu
  • Četrta najslabša uvrstitev v Evropski uniji
GRAF
Slovenija je na lestvici konkurenčnosti ohranila isto mesto kot lani. Foto: EPA
       Osebno nisem presenečen, da stopicamo na mestu - glede na to, da država v zadnjih letih ni bila sposobna sprejemati ukrepov, ni bila sposobna sprejemati sprememb. Praktično sedaj, v zadnjem mesecu smo začeli sprejemati pomembne spremembe.       
 Radovan Žerjav, gospodarski minister

Dodaj v

IMD: Slovenija ohranila 51. mesto na lestvici konkurenčnosti

Največji padec v letu 2010
31. maj 2012 ob 11:20,
zadnji poseg: 31. maj 2012 ob 15:57
Lozana - MMC RTV SLO, STA

Na lestvici svetovne konkurenčnosti za leto 2012, ki jo je objavil IMD, je Slovenija ohranila 51. mesto, ki ga je zasedala tudi lani. "Stopicamo na mestu," je uvrstitev komentiral Žerjav.

Slovenija je tako po podatkih švicarskega inštituta za razvoj menedžmenta ohranila isto mesto kot lani, potem ko je v letu 2010 s padcem za 20 mest doživela največji padec med državami v raziskavi.

Na področju ekonomske uspešnosti je Slovenija zadržala 43. mesto, pri vladni učinkovitosti pa 53. mesto. Pri poslovni učinkovitosti je medtem eno mesto izgubila, tako da je pristala na 57. mestu, pri razvitosti infrastrukture pa je nazadovala za dve mesti na 33. mesto.

Žerjav nad uvrstitvijo ni presenečen
"Osebno nisem presenečen, da stopicamo na mestu - glede na to, da država v zadnjih letih ni bila sposobna sprejemati ukrepov, ni bila sposobna sprejemati sprememb. Praktično sedaj, v zadnjem mesecu smo začeli sprejemati pomembne spremembe," je po četrtkovi seji vlade uvrstitev komentiral gospodarski minister Radovan Žerjav.

Stopicanje na mestu se bo nadaljevalo, če potrebnih sprememb ne bodo sprejemali, je prepričan. To vprašanje bi morali zastaviti "še komu drugemu v državi, ki je v zadnjem času blokiral vse pomembne reforme", je povedal. Upa, da se bo uvrstitev dotaknila vseh, da bodo razumeli vladna prizadevanja. Če bodo uspešna, bo Slovenija na lestvici napredovala, je prepričan.

Država in politika sta se odločili opraviti vse potrebne spremembe in dobro bi bilo, "da se odgovorni politiki omogoči, da se dejansko realizirajo," je dejal in dodal: "Vsi smo v istem čolnu, tudi vsi socialni partnerji."

"Uvrstitev je odraz gibanja v lanskem letu"
Kot je pojasnil Peter Stanovnik z Inštituta za ekonomska raziskovanja (IER), je uvrstitev Slovenije na lestvici konkurenčnosti odraz gibanja gospodarstva v preteklem letu, zato ne preseneča, da ni bilo napredka. V krizi je celotna Evropa, ne le območje evra, saj je med prvo deseterico uvrščena le Nemčija, je dodal.

Po Stanovnikovem mnenju bi bilo v prihodnje za izboljšanje konkurenčnosti nujno znižati javnofinančni primanjkljaj, povečati učinkovitost trga dela, prestrukturirati predelovalni in tudi storitveni sektor ter varčevati v javnem sektorju. Po drugi strani pa so potrebni tudi ukrepi za gospodarsko rast, pri čemer pa je vprašanje, ali in za kakšne investicije se še zadolževati, je dejal.

IER-ova priporočila za izboljšanje izida
Na IER-u so na podlagi rezultatov IMD-ja sicer danes predstavili več priporočil Sloveniji. Med dolgoročnimi ukrepi so našteli ukrepe, vezane na dvig inovacijske kulture, kakovost izobraževalnega sistema, infrastrukturo in internacionalizacijo ter na sodelovanje med znanostjo in gospodarstvom.

Med kratkoročnimi ukrepi so izpostavili izboljšanje podjetniškega oziroma investicijskega okolja, odpravo administrativnih ovir za poslovanje kot pogoj za večjo učinkovitost države in podjetij, spopad s plačilno nedisciplino, racionalizacijo državne uprave in spremembe davčnega sistema.

Ključni cilji države za letos bi morali biti konsolidacija javnih financ z znižanjem proračunskega primanjkljaja, ukrepi za pospešitev gospodarske rasti in zaposlenosti, sanacija bančnega sektorja ter prestrukturiranje zasebnega podjetniškega in javnega sektorja, so povedali.

Na področju trga dela so opozorili na sprejem zakona o malem delu in delu na črno, skrajšanje in poenostavitev postopkov za najemanje in odpuščanje delavcev, možnost pavšalne obdavčitve dobička in DDV-ja za mala podjetja, prožnejšo organizacijo delovnega časa in prerazporejanja delavcev, znižanje nadomestil v primeru odsotnosti z dela, izenačitev pravic iz dela med zaposlitvami za nedoločen in določen čas ter deregulacijo poklicev.

V družbi Rusije, Jordanije, Romunije ...
Slovenija se je sicer na lestvici konkurenčnosti znašla v družbi držav, kot so Rusija (48. mesto), Jordanija (49. mesto), Južnoafriška republika (50. mesto), Kolumbija (52. mesto), Romunija (53. mesto) in Bolgarija (54. mesto).

Med članicami EU je Slovenija dosegla četrto najslabšo uvrstitev. Za Slovenijo, Bolgarijo in Romunijo se je uvrstila prezadolžena Grčija, ki je v luči globoke gospodarske in socialne krize zasedla predzadnje 58. mesto. Na zelo nizko 57. mesto se je uvrstila tudi Hrvaška.

Med članicami EU je najvišji položaj na lestvici zasedla Švedska, ki se je uvrstila na 4. mesto. Na 9. mesto je z 10. napredovala Nemčija, 11. je Nizozemska, 12. Luksemburg, 13. Danska, 17. Finska, 18. Velika Britanija, 20. Irska, 21. Avstrija, 25. Belgija, 29. Francija, 31. Estonija, 33. Češka, 34. Poljska, 36. Litva, 39. Španija, 40. Italija, 41. Portugalska, 45. Madžarska, 47. pa Slovaška.

Prvo deseterico najbolje uvrščenih držav poleg že omenjenih Hongkonga, ZDA, Švice, Švedske in Nemčije sestavljajo še Singapur (4. mesto), Kanada (6. mesto), Tajvan (7. mesto), Norveška (8. mesto) in Katar (10. mesto).

Na povsem zadnjem mestu je tudi letos Venezuela (59. mesto). Med še neomenjenimi hitro rastočimi gospodarstvi je najboljšo uvrstitev dosegla Kitajska (23. mesto), ki pa je v primerjavi z lansko raziskavo izgubila štiri mesta. Precej nižje je uvrščena Indija (35. mesto). Mehika je na 37. mestu, Brazilija pa na 46. položaju.

Raziskava IMD-ja temelji na skupno 329 kriterijih. Rezultati so izračunani na podlagi trdih statističnih podatkov za lani in mehkih anketnih ocen gospodarstvenikov iz vključenih držav. V IMD poudarjajo, da letošnji anketni rezultati kažejo na rast skepse glede globalizacije in potrebe po gospodarskih in socialnih reformah. Slovenija se je po teh dveh kriterijih uvrstila zelo nizko.

Po zavedanju o nujnosti reform je zasedla 55. mesto. Nižje od nje so le Argentina, Bolgarija in Venezuela, povsem na dnu po nagnjenju k reformam pa je drugo največje evropsko gospodarstvo Francija. V spodnji deseterici so še Kolumbija, Slovaška, Hrvaška, Španija in Češka.

Najmočnejše je medtem zavedanje o nujnosti gospodarskih in družbenih sprememb na Irskem, v Maleziji, na Tajvanu, v Singapurju, Hongkongu, Katarju, Švici, Švedski in Koreji.

Pri odnosu do globalizacije je Slovenije uvrščena še nižje. Zaseda namreč 57. mesto, za njo pa sta le še Madžarska in Francija. Tik pred Slovenijo je Hrvaška, spodnjo deseterico pa sestavljajo še Ukrajina, Grčija, Rusija, Argentina, Venezuela in Češka.

B. G.
Prijavi napako
Komentarji
mbvana
# 31.05.2012 ob 11:26
Kako že pravijo pri nas?

Konkurenčnost je grožnja socialni državi, oz. nekaj podobnega. Torej nižje kot smo na lestvici, boljše je. Sindikati press.
ciracara
# 31.05.2012 ob 11:33
Le tako s komunizmom naprej!

45. madžarska
47.slovaška
53.romunija
54.bolgarija
30.estonija
31.kazahstan
32.češka
.
Slovenija je na lestvici konkurenčnosti ohranila isto mesto kot lani.

Ja kam pa lahko še pademo, saj lestvica šteje samo 59 članov?

V svetu se zadolžujejo zato, da imajo konkurenčno gospodarstvo, pri nas zato, da lahko jemo bureke na bon! hahahahahahahahah, sramota
Andrej52
# 31.05.2012 ob 11:36
Hongkong, ZDA, Švica, Singapur, Švedska,kanada, Tajvan, Norveška, Nemčija...
28. Čile, 30. Tajska, 31.Estonija, 32.Kazahstan, 33.Češka, 34.Polska, 36.Litva, 42.Madžarska,
47. Slovaška 51. TIGER Slovenija, 52. Kolumbija, 53.Romunija, 54.Bolgarija, 55. Argentina, 56. Ukrajina 57. Hrvaška !!!!
LOL
JVK
# 31.05.2012 ob 14:23
če bi bil zoki predsednik vlade nas naslednje leto ne bi bilo na list
Nikec3
# 31.05.2012 ob 13:00
Jaz sem pa verjel Peterletu, da bomo balkanska Švica. No ja, za balkan smo še vedno Švica.

Če hočeš biti Švica, potem predlagaj da bi rad delal dlje, imel manj dopusta...
turbogas1
# 31.05.2012 ob 12:22
problem je predvsem v tem, da smo se zadnje tri leta zadolževal, zato da so si loh nekateri nakradl, pa še pol parlametna je blo na drogah, tko d a je kj čudnga? no na srečo vsaj večine tistih ni več, čeprou so namest njih pa drugi velesposobni pršl - medicinske sestre, odsluženi športniki (k misljo d bi loh kj zaslužl), poslanci k niti slovensk ne znajo, pa seveda njihov ljubljeni vodja "pošteni" turbokapitalist, k ga skos preiskujejo zarad raznoraznih goljufij - no na srečo so tok nesposobni d jim niti vlade ni ratal sestavt:)
Ulikses_
# 31.05.2012 ob 13:45
mindmaster

pa švico lahko dodaš še, ki je 3. po konkurenčnosti...pa hongkong je tudi zelo socialen, ki pa je celo prvi na lestvici :)
janinejc03
# 01.06.2012 ob 08:37
Phoca
Se strinjam čez nekaj let bi rekel, a vseeno muislim, da so zagrabili na pravem koncu, logično pregledno, konkretno marsikje. Upam, lahko le, da bo tako tudi naprej.
Ulikses_
# 31.05.2012 ob 13:43
keri naslov, ko da bi šlo za dosežel :D ste pa cari, res, rtvjevci :D

lahko bi napisali vsaj, da je slovenija že vedno na repu glede konkurenčnosti, ne pa da nam je uspelo ohraniti zadnje mesto :D
Srecko
# 31.05.2012 ob 11:58
Jaz sem pa verjel Peterletu, da bomo balkanska Švica. No ja, za balkan smo še vedno Švica.
molekinho
# 01.06.2012 ob 09:57
žerjav naj raje pove, da zaradi državnih črnih lukenj, ki nepovratno žrejo denar, stopicamo na mestu. naj raje pove kako je slovenski delavec in potrošnik edini ralog, da oni lahko počnejo to kar počnejo. ne vem kako je slovenec sposoben prenašati vse njihove nebuloze in jih sploh podpirati. naj nas davčno razbremenijo (če imamo skoraj skandinavske davke, naj nam vsaj naredijo urejeno državo), s tem ko bodo državo vodili racionalno, pa bo tudi potrošnja in konkurenčnost kmalu porasla. če bi oni s proračunom delali tako, kot povprečna slovenska družina s svojim, bi se valjali v medu in mleku. vsi. vpogled v proračun bi moral biti javno dostopen, da lahko vlagatelji (davkoplačevalci) vidimo, v kakšne naložbe investiramo. če tega niste pripravljeni naredit, pa s tem samo lastnim davkoplačevalcem sporočate, da jih imate za neumne investitorje, kar pomeni, da jih izkoriščate. to pa pomeni, da imam jaz povsem prav, v vsem kar na mmcju pišem o vas. desnih in levih skupaj, ker imate vsi isto glavno pisarno in iste cilje, za rajo samo izvajate lutkovno predstavo imenovano "politika". ampak če bi vedeli kaj je pomen besede politika, se ne bi imeli za politike...
a-bra-ka-da-bra
# 01.06.2012 ob 09:24
Konkurenčnost je grožnja socialni državi, oz. nekaj podobnega. Torej nižje kot smo na lestvici, boljše je. Sindikati press.

Poglej si še enkrat lestvico ki jo je napisal Mindmaster. In pazljivo preberi 10. odstavek. Glej, ti ga bom prekopiral:

Med kratkoročnimi ukrepi so izpostavili izboljšanje podjetniškega oziroma investicijskega okolja, odpravo administrativnih ovir za poslovanje kot pogoj za večjo učinkovitost države in podjetij, spopad s plačilno nedisciplino, racionalizacijo državne uprave in spremembe davčnega sistema.

Delovna zakonodaja ni primarni razlog za slabo konkurenčnost. Tudi med dolgoročnimi ukrepi je ni. Seveda bi jo bilo treba posodobiti, dovoliti bolj fleksibilne oblike dela in ljudem omogočiti svobodo pri izbiri načina in količine dela ter podobne stvari, vendar delavske pravice, kolikor jih je sploh še ostalo, niso glavni razlog za slabo uvrstitev na lestvici konkurenčnosti. In ta vlada, tako kot vse pred njo, ima na voljo vsa orodja da to popravi. Večina se jih da popraviti brez potrebe za dolgim socialnim dialogom, ker je samo treba napraviti red v državi.
Q_
# 01.06.2012 ob 07:20
Ta lestvica je povsem nerelevantna, ker meri in primerja občutek anketirancev (menedžerjev) in ne dejanskih ekonomskih kazalcev.
Phoca
# 31.05.2012 ob 23:07
Ma dajte se nehati že enkrat hvalisati kaj vse sedaj delate in kaj se prej ni nič naredilo. To kar sedaj vi delate bo vidno čez kako leto, če bo. Bomo takrat presodili.
frgo
# 31.05.2012 ob 12:29
Bravo, nismo zadnji!

Na katerem mestu je pa Grčija?
R2D2
# 31.05.2012 ob 11:42
Ja Ivan je zmožen narediti tudi nemoroče
Mindmaster
# 31.05.2012 ob 13:06
mbvana
# 31.05.2012 ob 11:26
Prijavi neprimerno vsebino
Kako že pravijo pri nas?

Konkurenčnost je grožnja socialni državi, oz. nekaj podobnega. Torej nižje kot smo na lestvici, boljše je. Sindikati press.


To je obračanje besed, tipično za tranzicijske desničarje, ki jim umazane komunistične metode niso tuje. Že sama lestvica ti pove, da gre socialna država z roko v roki s konkurenčnostjo, če imajo ljudje vse pošlihtano v glavi:

5. Švedska
8. Norveška
9. Nemčija
11. Nizozemska
13. Danska
17. Finska
21. Avstrija
Kazalo