IMD spremlja kratkoročno investicijsko in lokacijsko privlačnost države, izračun pa temelji na statističnih podatkih in rezultatih ankete med podjetji. Foto: Reuters
IMD spremlja kratkoročno investicijsko in lokacijsko privlačnost države, izračun pa temelji na statističnih podatkih in rezultatih ankete med podjetji. Foto: Reuters
Svetovni gospodarski forum
Slovenija po podatkih Svetovnega gospodarskega foruma ni izboljšala svojega položaja glede tržne učinkovitosti. Foto: EPA
Slovenija padla na lestvici konkurenčnosti

Slovenija je letos zbrala podobno število točko kot lani, uvrstitev pa je poslabšala za eno mesto. Na prvem mestu ostajajo ZDA, na drugem in tretjem pa sta se zamenjala Singapur in Hongkong.

Po podatkih inštituta za razvoj menedžmenta je na področju poslovne učinkovitosti slovensko gospodarstvo preveč zaprto, pri izobraževanju pa Slovenija dosega razmeroma velik napredek, kar kažejo tudi podatki Svetovnega gospodarskega foruma. Velika težava slovenskega gospodarstva je tudi tržna učinkovitost, razlog zanjo pa je majhnost gospodarstva.

Relativen napredek je Slovenija dosegla tudi na področju gospodarskih rezultatov, ki so del mednarodnega indeksa konkurenčnosti IMD-ja, razlog za to pa sta večja učinkovitost gospodarstva in stabilizacija cen na skupnem evropskem trgu.

Relativna razdalja Slovenije do ZDA se je sicer zmanjšala, pred njo pa se je uvrstila letos nova država na lestvici, Litva. Kot je poudaril Peter Stanovnik z ljubljanskega inštituta za ekonomske raziskave, je pri Sloveniji treba upoštevati izredne rezultate na področju gospodarske rasti, nizke inflacije, znižanja obrestnih mer in brezposelnosti ter učinkovitega prevzema evra.

Svetovni gospodarski forum Slovenijo uvršča na 33. mesto
Svetovno poročilo Svetovnega gospodarskega foruma o konkurenčnosti za leto 2006/07, ki spremlja razvojne politike in strategije dolgoročno, kaže nekoliko drugačne ugotovitve. Slovenija je uvrščena na 33. mesto, po številu točk pa je razvrstitev podobna lanski. Na prvem mestu je Švica, sledijo ji Finska, Švedska in Danska. Pred Slovenijo sta Estonija in Češka, za njo pa Portugalska, Latvija, Slovaška in Litva. Singapur je peti, Hongkong pa 11.

Na lestvici podjetniške konkurenčnosti, na kateri vodijo ZDA, je Slovenija 36., na istem mestu pa je tudi po kakovosti poslovnega okolja. Glede strategij in delovanja podjetij zaseda 34. mesto.

V posebni primerjavi uresničevanja lizbonske strategije je Slovenija dosegla povprečje Evropske unije pri razvoju informacijske družbe, finančnih storitvah in na področju trajnostnega razvoja, zaostaja pa pri vlaganjih v raziskave in razvoj, saj država ne dosega cilja glede višine vlaganj.

Slovenija padla na lestvici konkurenčnosti