IMF predvideva, da si bo Slovenija počasi opomogla od gospodarske krize. Foto: Reuters
IMF predvideva, da si bo Slovenija počasi opomogla od gospodarske krize. Foto: Reuters
Banka
Slovenske banke potrebujejo denarno injekcijo. Foto: MMC RTV SLO

V letni oceni slovenskega gospodarstva je Mednarodni denarni sklad (IMF) zapisal, da je bil slovenski bančni sektor do zdaj "relativno odporen", a opozoril, da je postal bolj ranljiv. "Prizadevanja bi se morala nadaljevati, da se zagotovi, da bodo imele banke dovolj sredstev v primeru nadaljevanja mednarodnega kredita krča, še posebej pri dolgoročnih kreditih," so zapisali pri IMF-u.

"Treba bi bilo izvesti posodobljene teste stresa, vključno s koordiniranim testom na evropskem nivoju, oblasti pa bi morale biti pripravljene v nedokapitalizirane banke vložiti javni kapital, to pa bi morali spremljati ukrepi za restrukturiranje premoženj, ki ne dosegajo dobrih rezultatov, in delovanje prizadetih bank", še piše v oceni.

Celotno oceno si lahko preberete tukaj

IMF predvideva, da se bo slovensko gospodarstvo letos skrčilo za 2,7 odstotka, naslednje leto pa naraslo za 1,4 odstotka. Stopnja nezaposlenosti naj bi dosegla 6,2 odstotka, potem ko je bila še lani 4,4-odstotna. "Slovenijo kot majhno, odprto državo je svetovna gospodarska kriza močno prizadela," ugotavlja svetovna finančna institucija.

Skald je pozdravil namero vlade, da zagotovi začasne ukrepe gospodarske spodbude, namenjene zaščiti najbolj ranljivim skupinam. Slovenijo opogumlja, naj ohranja naložbe v javno infrastrukturo in se izogiba naraščanju plač v javnem sektorju.

T. V.