Po novem je potrebno dovoljenje za stekleničenje vina. Foto: BoBo
Po novem je potrebno dovoljenje za stekleničenje vina. Foto: BoBo

Pred dnevi je v veljavo stopila novela zakona o vinu. Ta med drugim zunaj pridelovalnega obrata ne dovoljuje več prodaje neoriginalno polnjenega vina.

Nekateri pridelovalci vina so si tik pred začetkom veljavnosti tega zakona sicer pridobili odločbe za prodajo odprtega vina. Te po novem zakonu ne veljajo več, ampak je potrebno dovoljenje za stekleničenje, opozarja vinarska inšpekcija, ki bo pridelovalcem vendarle nekoliko popustila, ker dovoljenja ne morejo priti čez noč. Za legalno prodajo vina morajo pridelovalci na upravnih enotah tudi zaprositi za dovoljenje za stekleničenje.

"Tisti pridelovalci, ki nimajo dovoljenja, da bi svoje vino stekleničili, si morajo to dovoljenje šele pridobiti. To pa je možno z ustrezno izobrazbo," pojasnjuje vodja vinarske inšpekcije Andreja But.

Država želi stopiti na prste neprijavljenim pridelovalcem
Zahtevan je vsaj tečaj za stekleničenje na zavodih kmetijsko-gozdarske zbornice, kjer zaznavajo nekajkrat večje zanimanje za te tečaje kot prejšnja leta. Tečaje bodo začeli izvajati že ta mesec. Inšpektorji bodo tistim, ki imajo odločbe za odprto vino, prodajo dovolili do izteka veljavnosti odločb, to je še pol leta, do takrat pa si morajo pridobiti dovoljenje za stekleničenje.

Vinarska inšpekcija bo začela nadzirati tudi lokalna ocenjevanja vin. "Kjer smo ugotovili, da na tekmovanjih sodelujejo tudi pridelovalci, ki sploh ne prijavijo svojega pridelka," obrazloži odločitev inšpekcije Butova.

Družno nad goljufe
Novost bodo tudi organizirane akcije skupaj z davčno upravo in tržno inšpekcijo, kjer bodo po gostinskih obratih preverjali dokumente o izvoru vina. "Pojavljajo se namreč gostinski obrati, ki vino kupujejo v velikih trgovskih centrih in potem to vino prilivajo v steklenice pridelovalcev," še pove vodja inšpekcije.

Po novem bo lahko vinarska inšpekcija kaznovala vse, ki opravljajo promet z vinom. Poleg gostincev so to še prekupčevalci, ki s kombiji prodajajo vino v strnjenih naseljih. Nova je tudi možnost izrekanja kazni - za fizične osebe ta znaša od 325 do 15.700 in za pravne osebe od 562 do 28.000 evrov.