Pekarne so očitno Divji zahod živilske industrije. Foto: MMC RTV SLO
Pekarne so očitno Divji zahod živilske industrije. Foto: MMC RTV SLO

Pri nočnih pregledih, kjer so sodelovali tudi s policijo, so ob začetku pregleda delavci iz proizvodnje pobegnili ali pa se skrivali, so sporočili z uprave. Inšpektorji so pri pregledu našli nepodpisane izjave in soglasja o zdravstvenih zahtevah za zaposlene, neustrezna delovna oblačila in ugotovili neustrezno ravnanje z živili. Ugotovili so tudi neustrezno vodenje dokumentacije notranjega nadzora.
Prav tako so odkrili številne primere neustreznega označevanja nepredpakiranega kruha in peciva, neustrezno navajanje sestavin, dodatkov, včasih ni bil upoštevan rok uporabnosti sestavin, ponekod pa ni bil ustrezno naveden rok njihove uporabnosti.
Pri preverjanju pravilnosti podatkov v registru so inšpektorji ugotovili, da nekateri proizvajalci niso sporočali sprememb v ustrezne registre, da je bilo včasih na istem naslovu prijavljenih več nosilcev dejavnosti, kjer pa ni bilo niti proizvodnih prostorov. Velikokrat tovrstni nosilci živilske dejavnosti nimajo svoje proizvodnje, ampak opravljajo posamezna dela kot podizvajalci v obratu naročnika.
Več deset izdanih odločb in opozoril
Na prijavljenem naslovu "podizvajalca" običajno niti ni bilo poštnega nabiralnika, tako da na kraju samem ob pregledu ni bilo mogoče pridobiti podatkov o dejavnosti subjekta ali pa so imele odgovorne osebe za zastopanje naslove v drugih državah, npr. na Kosovu, so zapisali.
Inšpektorji so tako izdali tudi 24 ureditvenih odločb in izrekli 58 opozoril. V času nadzora, od marca do konca aprila, so tudi ugotovili, da je treba dejavnost pekarstva uvrstiti med dejavnosti z večjim tveganjem za zdravje porabnikov, zlasti če gre za manjša, novoustanovljena podjetja.