Intereuropa je pod Andrejem Lovšinom zabredla v hude finančne težave. Foto: BoBo
Intereuropa je pod Andrejem Lovšinom zabredla v hude finančne težave. Foto: BoBo

Vodstvo Intereurope se je na prodajo logističnega centra Čehov pripravljalo dalj časa, zeleno luč za prodajo pa so nadzorniki upravi podelili na zadnji seji nadzornega sveta 13. novembra. Naložba v Rusiji je precej kriva za finančne težave koncerna.

Nakup zemljišč in gradnja Čehova sta Intereuropo stala 140 milijonov evrov, prodaja pa pomeni korak k stabilizaciji družbe. Celoten projekt finančnega prestrukturiranja družbe poleg prodaje Čehova vključuje tudi dokapitalizacijo, ki jo bodo izvedle banke upnice, in reprogram posojil do leta 2019, po mnenju predsednika uprave Ernesta Gortana pa bodo projekt dokončali do konca leta.

Kupnino za rusko naložbo bodo v celoti dobile banke upnice, zaradi česar se bo neto finančni dolg Intereurope znižal s trenutnih 162 milijonov evrov na okoli 120 milijonov, poroča Dnevnik.

Lovšina je policija že leta 2008, ko je bil še na čelu Intereurope, kazensko ovadila zaradi suma zlorabe položaja in pravic v zvezi z naložbo v terminal Čehov.

Intereuropa je januarja 2010 zaradi domnevno spornih vlaganj v Rusijo in Ukrajino zoper Lovšina in preostala dva člana uprave, Lovšinovega namestnika Zvezdana Markežiča in delavsko direktorico Ondino Jonke, vložila tudi odškodninske tožbe v vrednosti 37,5 milijona evrov. Prvo obravnavo naj bi razpisali še letos, pričakuje predsednik uprave Gortan.