Bolje je poslovala zgolj družba Istrabenz Turizem. Foto: BoBo
Bolje je poslovala zgolj družba Istrabenz Turizem. Foto: BoBo

Največja Istrabenzova naložba je družba Istrabenz Turizem. Ta je v prvem polletju povečala prihodke za 27 odstotkov na 12,6 milijona evrov. Dobička iz poslovanja pred amortizacijo je bilo 1,9 milijona evrov, kar je skoraj štirikratno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem lani. Pod črto pa je Istrabenz Turizem polletje končal s 678.686 evrov čiste izgube.

Pri primerjavi podatkov je treba upoštevati, da je družba Istrabenz Turizem v lanskem prvem polletju zaradi prenove portoroškega hotela Slovenija poslovala z manjšim številom razpoložljivih zmogljivosti, je Istrabenz zapisal v polletjem poročilu, objavljenem na spletnih straneh Ljubljanske borze. Od januarja do konca junija so v Istrabenzovih hotelih našteli 160.452 prenočitev, kar je 27 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Matična družba Istrabenz, ki je v letu 2010 začela uresničevati načrt finančnega prestrukturiranja, ki je bil potrjen v okviru postopka prisilne poravnave, je v prvem polletju realizirala čisto izgubo v višini 1,2 milijona evrov. Finančni dolg je v prvem polletju zmanjšala za 484.000 evrov na 116,8 milijona evrov. Program finančnega prestrukturiranja predvideva poplačilo upnikov do konca leta 2022.