Frankfurtski delniški indeks DAX30 je v četrtek izgubil pol odstotka, kar je hitro pridobil že v uvodnih minutah petkovega trgovanja. Foto: Reuters
Frankfurtski delniški indeks DAX30 je v četrtek izgubil pol odstotka, kar je hitro pridobil že v uvodnih minutah petkovega trgovanja. Foto: Reuters
Ljubljanska borza
Indeks SBI TOP je letos še za slabih 13 odstotkov v minusu, od rekorda iz leta 2007 pa je oddaljen več kot 80 odstotkov. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Kitajska z nižjo rastjo, Italija z nižjo oceno

Bonitetna hiša Moody's je tretje največje evropsko gospodarstvo ocenila z Baa2, kar je dve stopnji manj od prejšnje ocene (A3) in dve stopnji nad špekulativnim območjem. Moody's je posvaril, da so zaradi vedno višjih stroškov servisiranja dolga (tega je za 1900 milijard evrov) verjetna nadaljnja znižanja italijanske kreditne ocene. Trenutno ima Rim vseeno za eno stopnjo boljšo oceno od Madrida.
Italija se je danes relativno uspešno zadolžila na obvezniških trgih (v višini 3,5 milijarde evrov) in pri triletnih obveznicah obljubila 4,65-odstotne letne obresti. Na zadnji dražbi je moral pristati na 5,3-odstotno donosnost. Kljub temu je na trgu zahtevana donosnost na desetletne obveznice višja od šestih odstotkov.

Finančne krivulje na Valu 202:

Člani ameriške centralne banke na zadnjem sestanku niso bili složni o tem, ali so potrebne dodatne spodbude za zagon gospodarstva.


Rast 7,6-odstotna
Bonitetne ocene na finančne trge ne vplivajo več kaj dosti. Vlagatelji danes tako večjo pozornost posvečajo objavi podatki o rasti kitajskega gospodarstva. Ta je bila v drugem četrtletju najnižja v zadnjih treh letih. BDP se je zvišal za 7,6 odstotka, kar pa je v skladu s pričakovanji ekonomistov. Vseeno ne gre prezreti, da se vlečni konj svetovnega gospodarstva utruja, saj se rast (ki je sicer za zahodne standarde še vedno izjemna) že šest četrtletij zapored znižuje. V prvem letošnjem trimesečju je BDP porasel za 8,1 odstotka.

Za nafto več kot 102 dolarja
V Singapurju so, mimogrede, skrajnosti precej večje. Če je bila gospodarska rast v prvem četrtletju kar 9,4-odstotna, je v drugem četrtletju BDP nepričakovano padel, in sicer za 1,1 odstotka v primerjavi s četrtletjem prej. Cena nafte vrste brent se je v petek dvignila do 101,54 dolarja, saj so se mnogi bali, da bodo podatki s Kitajske slabši. Kaže, da bo brent na tedenski ravni tretjič zapored pridobival. Za evro je treba plačati manj kot 1,22 dolarja, kar je dveletno dno.

Vedno več ameriških podjetij črnogledih
Frankfurtski delniški indeks DAX30 (6.450 točk) je v petek nadoknadil četrtkove izgube in bil ob 13. uri za okrog odstotek v plusu (6.485 točk). V New Yorku so se delnice v četrtek v povprečju šesti dan zapored pocenile, Dow Jones (12.573 točk) pa se je znižal za četrtino odstotka. V zadnjih desetih dneh je njegova izguba dosegla skoraj tri odstotke. Opazno je bilo zlasti padanje tehnoloških delnic, saj vedno več podjetij opozarja, da njihov dobiček ne bo dosegel pričakovanj. Črnogledi so zlasti proizvajalci polprevodnikov.

Tečaji delnic na Lj. borzi:

NOVA KBM

+4,94 %

1,70 EUR

MERCATOR

+1,48 %

123,80

GORENJE

+1,00 %

4,75

ZAV. TRIGLAV

+0,85 %

11,80

TELEKOM

+0,02 %

62,00

PETROL

-0,03 %

170,00

KRKA

-0,47 %

42,20

LUKA KOPER

-1,44 %

7,551


Rekordna nizka vrednost SBI-ja in Nove KBM
Indeks SBI TOP se je ob koncu tedna spustil še odstotek nižje, tako da je nov neslavni rekord zdaj 515 točk. Njegova letošnja izguba znaša skoraj 13 odstotkov. S Krkinimi delnicami je bilo za 857 tisoč evrov prometa, posli so se sklepali med 41,3 in 42,1 evra. Četrtkova visoka rast Nove KBM je bila pričakovano le muha enodnevnica. Ker je banka sporočila, da letos ne bo dobička, ampak 70 milijonov evrov izgube, so delnice ob 14 sklenjenih poslih padle za skoraj šest odstotkov. Še bolj tone tečaj Istrabenza, ki znaša le 20,1 centa (-33 odstotkov).

Kitajska z nižjo rastjo, Italija z nižjo oceno