Elektrika je v Sloveniji cenejša kot drugje po Evropi. Foto: BoBo
Elektrika je v Sloveniji cenejša kot drugje po Evropi. Foto: BoBo

Ece bo po združitvi postal drugi največji dobavitelj elektrike pri nas in bo obvladoval približno 23 odstotkov trga, je pojasnil direktor družbe Elektro Celje Energije Mitja Terče. Ece bo imel pod okriljem največ kupcev v primerjavi z drugimi ponudniki električne energije pri nas – več kot 200.000 gospodinjstev in približno 30.000 podjetij. Ece naj bi letos po Terčetovi oceni ustvaril med 140 in 150 milijonov evrov prihodkov.

Združitev prinaša številne prednosti za kupce, je pojasnil Rudolf Ogrinc in med temi omenil brezplačno telefonsko številko, podaljšan delovni čas klicnega centra in širitev spletne prodaje, kjer želijo ponuditi dodatne proizvode in storitve. Terče je dodal, da bodo nadgradili mobilno aplikacijo, prenavljajo pa tudi spletno stran. Odjemalcem bodo tudi ponudili električno energijo iz obnovljivih virov energije brez doplačila.

Združitev ne bo vodila v odpuščanja, tako bo v skupnem podjetju zaposlenih nekaj čez 80 ljudi. "Veliko si prizadevamo za spremembo organizacije dela, vse zato, da smo še boljši pri storitvah, pri ponujanju naših novih produktov kupcem," je dodal Orginc.

Največ elektrotrgovcev na prebivalca
Terče ugotavlja, da konkurenca gleda različno na združitev. "Po eni strani jo pozdravljajo, da se bo trg vsaj malo konsolidiral, saj je Slovenija država s trenutno 10 trgovci z energijo, kar je daleč največ v celotni Evropi na prebivalca," je dejal.

Hkrati imajo trgovci po njegovih besedah najnižje marže v Evropi, medtem ko proizvajalci dobijo 40 odstotkov več za svojo energijo, kot bi jo dobili v Nemčiji. "Mi pri gospodinjstvih zaslužimo 10-krat manj kot v Nemčiji in ravno zato je cena energije v Sloveniji pod evropskim povprečjem, predvsem ker smo mi tako ugodni," je dodal.