Glavne trgovinske partnerice Slovenije so bile tudi v letu 2015 Nemčija, Italija, Avstrija, Hrvaška in Francija. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Glavne trgovinske partnerice Slovenije so bile tudi v letu 2015 Nemčija, Italija, Avstrija, Hrvaška in Francija. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci

"Rast izvoza blaga se je lani sicer upočasnila glede na 2014 (6,4 odstotka), ko je k rasti v pomembni meri prispeval začetek izvoza dveh novih modelov avtomobilov. Izvoz motornih vozil je kljub upočasnitvi tudi lani največ prispeval k rasti skupnega izvoza, poleg njih pa tudi izvoz proizvodov kovinske industrije," so sporočili z urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar).

Največji del v izvozu so lani sicer predstavljala zdravila, celoten izvoz pa je znašal 23,94 milijarde evrov, kar je največ od vstopa Slovenije v EU. Presežek v blagovni menjavi s tujino je od januarja do novembra lani znašal 750,7 milijona evrov in tudi ta je bil najvišji v zadnjih 11 letih.

Na Umarju podobna gibanja na področju izvoza pričakujejo tudi v letošnjem letu. "Ocenjujemo, da bo izvoz ostal ključni dejavnik gospodarske rasti," so dejali.

Tudi na Gospodarski zbornici Slovenije letos pričakujejo nadaljnjo krepitev izvoza, ki pa naj bi bila nekoliko nižja kot v letu 2015. Razlog so nekoliko nižja gospodarska rast v 2016 ter večji dejavniki tveganja - nižja gospodarska rast Kitajske, morebiten izstop Velike Britanije iz EU-ja, nizke cene surovin, močnejši dolar ter politične napetosti v nekaterih regijah.


Kažejo se zametki sodelovanja z Vietnamci in Iranci
Tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek je ocenil, da izvozniki ostajajo vlečni konji slovenskega gospodarstva. Dodal je, da zato na njegovem ministrstvu želijo izboljšati poslovno okolje za izvoznike, ki ustvarijo 75 odstotkov našega BDP-ja.

Hkrati ga veseli trend, ki kaže, da se je izvoz v Avstrijo od leta 2010 do 2014 z 1,5 milijarde evrov povečal na malo več kot dve milijardi evrov. Prav tako je obetavna blagovna menjava s Hrvaško, ki je v istem obdobju zrasla s skoraj 2,3 milijarde evrov na 2,9 milijarde evrov v 2014.

Dodal je, da so imeli tudi vnovič sestanek s predstavniki podjetij, ki so kot del gospodarske delegacije odšli na obisk Irana in Vietnama. "Kažejo se precej resni načrti za sodelovanje z iranskimi in vietnamskimi podjetji na področju avtomobilske industrije, saj so se slovenska podjetja že povezala v neke vrste skupino za maksimiranje svojih potencialov na omenjenih trgih," je pojasnil Počivalšek.

Prepričan je tudi, da se bodo nakazani pozitivni trendi nadaljevali, veliko pa stavi predvsem na povečanje izvoza turističnih storitev.