Janez Šušteršič  pričakuje, da bo zakon za zagotavljanje stabilnosti bančnega sistema, ki je v obravnavi v parlamentu, sprejet. Foto: BoBo
Janez Šušteršič pričakuje, da bo zakon za zagotavljanje stabilnosti bančnega sistema, ki je v obravnavi v parlamentu, sprejet. Foto: BoBo

Predlog zakona za zagotavljanje stabilnosti bančnega sistema so z omenjenim predlogom dopolnili zaradi očitkov iz opozicije, da bo vlada v novoustanovljeni družbi za upravljanje terjatev bank, ki bo upravljala poseben sklad, na katerega bodo prenesli slabe terjatve bank, lahko politično kadrovala.

V predlog zakona je zdaj vgrajena varovalka, je po seji vlade poudaril Janez Šušteršič in dodatno pojasnil, da se bo varovalka nanašala na izvršne direktorje, za neizvršne direktorje pa splošna prepoved, da ne smejo pripadati izvršni veji oblasti, ne bi veljala. "To ne pomeni, da si predstavljam, da bodo vsi neizvršni direktorji neki funkcionarji," je dejal. Če bi bilo namreč kaj narobe, bi se vsi obrnili na vlado in zahtevali pojasnila, zakaj ni naredila ničesar, da bi napake preprečila, je prepričan.

Z nekaterimi ljudmi se že pogovarjajo
Ob tem je izpostavil, da vlada na svoja ramena pri sanaciji bank prevzema veliko odgovornost in da bo treba ta proces zelo natančno nadzirati. "Ne predstavljam si, da bomo zdaj na razpisu iskalni neke neodvisne ljudi, ki jih nihče ne pozna, zato da bodo potem ta proces nadzirali in upravljali," je poudaril. Dodal je, da si želijo možnosti na ta mesta imenovati ljudi, ki bodo najodgovornejši, da ne bo šlo nič narobe.

Zatrdil je še, da si bo zelo prizadeval, da bodo tako med izvršnimi kot neizvršnimi direktorji ljudje, ki so kaj podobnega v tujini že počeli, in pojasnil, da se z nekaterimi o tem že pogovarjajo.

Osnutek zakona že poslali v Bruselj
Na vprašanje, ali je treba predlog zakona res posredovati Evropski komisiji in ali drži, da bi se lahko reševanje bančnega sistema zato zavleklo za nekaj mesecev, je Šušteršič odgovoril, da so osnutke zakona tako v Bruselj kot na Evropsko centralno banko (ECB) že pošiljali in da so tudi že upoštevali nekatere pripombe.

To po njegovih besedah ne pomeni, da zakona, ki ga bodo poslanci na plenarni seji DZ-ja obravnavali v petek, "ne moremo sprejeti in začeti delati". Če se bodo kakšne rešitve v prihodnje izkazale za neustrezne, jih bodo korigirali, je napovedal.

Minister je očitke, da z zakonom preveč hitijo, zavrnil. Verjame namreč, da je čimprejšnji sprejem, če želijo začeti sanacijo bank, nujen. Pojasnil je še, da je koalicija predlagala vrsto dopolnil, ki sledijo pripombam zakonodajno-pravne službe DZ-ja. Predlog zakona je obravnaval parlamentarni matični odbor, v petek pa bo o njem odločal DZ.