V poročilu Banke SLovenije je po mnenju premierja več sumov na kazniva dejanja. Foto: EPA
V poročilu Banke SLovenije je po mnenju premierja več sumov na kazniva dejanja. Foto: EPA
Vinko Gorenak in Barbara Brezigar
Vinko Gorenak in Barbara Brezigar sta z Zvonkom Fišerjem o poročilu govorila že v ponedeljek. Foto: BoBo

Premier Janša je zaradi suma oškodovanj poročilo o stanju v slovenskem bančnem sistemu odstopil tudi generalnemu državnemu tožilcu in notranjemu ministru. Ta ga je predal policiji.

O poročilu so se sicer že na ponedeljkovem sestanku pogovarjali minister Vinko Gorenak, prvi tožilec Zvonko Fišer in državna sekretarka na ministrstvu za notranje zadeve Barbara Brezigar.

Zaradi oznake zaupnosti vsebine poročila na ministrstvu ne razkrivajo, je pa Gorenak o tem že opravil razgovor z vodstvom policije. Minister bo policiji podal tudi posebne usmeritve, kako naj se organizira, da bo v kar največji meri sledila usmeritvam tožilstva.

"Pred roko pravice smo enaki vsi, zato moramo storiti vse, da se raziščejo sumi oškodovanj v slovenskem bančnem sistemu in da krivce za enega največjih problemov te države pripeljemo pred sodišče," je ob tem dejal Gorenak.

Poročilo je predsednik vlade Janez Janša prejel od Banke Slovenije. V njegovem kabinetu pravijo, da se ob navedbah in podatkih v poročilu porajajo sumi oškodovanj. Zato je Janša generalnega državnega tožilca in notranjega ministra pozval, da naj v okviru svojih zakonskih pooblastil in odgovornosti storita vse, da se čim prej raziščejo ti sumi.

Kje najti rešitev za banke?
Država se sicer že nekaj časa ukvarja z zagotavljanjem stabilnosti bančnega sistema in Banka Slovenije je to poročilo pripravila v okviru priprave rešitev za sanacijo slabih bančnih terjatev. Guverner Marko Kranjec je z informacijo o razmerah v slovenskih bankah že julija seznanil poslance.

Vlada išče načine, kako stanje izboljšati. Koalicija se je uskladila o prenosu slabih terjatev na posebno agencijo oziroma sklad. Zdaj je na potezi ministrstvo za finance, saj bo v prvi fazi reševanje najverjetneje padlo na pleča davkoplačevalcev.

Iskanje odgovornih
Medtem potekajo tudi skrbni pregledi v posameznih bankah. Zaradi nakopičenih slabih terjatev in sumov nepravilnosti v bankah je bila predmet kritike tudi Banka Slovenije, češ da ni ustrezno opravila naloge bančnega nadzornika.

Politiki pa že nekaj časa poudarjajo, da je nujno ugotoviti, kdo je odgovoren za takšno stanje v bančnem sistemu. Ob nedavnih kriminalističnih preiskavah v NKBM-ju je to izpostavil tudi finančni minister Janez Šušteršič, ki je prepričan, da je odkrivanje nepravilnosti v bankah ključnega pomena pri vzpostavitvi ponovnega zaupanja javnosti v bančni sistem.