Janković dvomi, da so Zdolškove izjave moralno neoporečne in skladne s poklicno etiko. Foto: RTV SLO
Janković dvomi, da so Zdolškove izjave moralno neoporečne in skladne s poklicno etiko. Foto: RTV SLO
Stojan Zdolšek
Stojan Zdolšek trdi, da imajo tudi odvetniki ustavno zagotovljeno pravico do izražanja svojega mnenja. Foto: RTV SLO

Janković Zdolška med drugim obtožuje, da je namigoval volivcem, naj zaradi domnevno sporne revizije ne podprejo Jankovićeve kandidature na volitvah za ljubljanskega župana. Nekdanji prvi mož Mercatorja je še dejal, da načelo zaupnosti odvetnika zavezuje tudi potem, ko stranki prekineta sodelovanje.

Zdolšek je zavrnil vse očitke, saj mu ustava dovoljuje "svobodno izražanje mnenj". Po njegovih besedah tajnost v celoti spoštuje, Janković pa že dolgo ni več njegova stranka. V Mercatorju je zastopal podjetje, in ne njega osebno, je poudaril. Zdolšek je zavrnil Jankovićeve očitke, da je njegovo udejstvovanje posledica plačane usluge. Za dajanje izjav o reviziji ga je po lastnih izjavah pooblastila Mercatorjeva največja lastnica, Pivovarna Laško.

Izjave morajo biti prilagojene poklicu
Teoretično najhujša kazen, ki bi lahko doletela Zdolška, če bi se obtožbe izkazale za utemeljene, je odvzem odvetniške licence. Predsedniku odvetniške zbornice Mihi Kozincu se zdi nekoliko nenavadno, da je Zdolšek pozabil na dejstvo, da mora stranko zastopati še 30 dni po prekinitvi sodelovanja. Tako je bil ob spornih izjavah še vedno odvetnik podjetja Electe, ki je last enega izmed Jankovićevih sinov. Odvetnik mora prilagajati svoje izjave poklicu, a si etične meje v končni fazi postavlja sam, pojasnjuje Kozinc.

Kacin: Dogajanje je volilno obarvano
Na dogajanje se je odzval tudi prvak LDS-a Jelko Kacin. Zatrdil je, da vprašanje revizije poslovanja Mercatorja zahteva resno obravnavo, ko bo poročilo dokončno, ne pa zdaj, ko gre le za osnutek. Zanj je celotna afera predvolilne narave.