Haruhiko Kuroda je na mestu guvernerja japonske centralne banke zamenjal Masakija Širakavo. Foto: EPA
Haruhiko Kuroda je na mestu guvernerja japonske centralne banke zamenjal Masakija Širakavo. Foto: EPA

Na prvem srečanju pod novim vodstvom je Japonska banka napovedala ukrepe, s katerimi želi v naslednjih dveh letih doseči ciljno dveodstotno inflacijo. Centralna banka bo tako do konca leta 2014 podvojila količino denarja v obtoku, s 138.000 milijard jenov konec leta 2012 na 270.000 milijard jenov (2211 milijard evrov).

Banka bo pod novim guvernerjem Haruhikom Kurodo povečala obseg odkupovanja državnih obveznic, odkupila bo dolgoročne obveznice in povečala nakupe tveganih finančnih naložb. Ustavila bo program odkupovanja naložb, ki ga je vzpostavil Kurodov predhodnik Masaki Širakava.

Kuroda je napovedal, da ne bo okleval z drugimi nujnimi ukrepi za spodbuditev gospodarstva. "Trenutno smo sprejeli vse potrebne ukrepe," je Kuroda dejal novinarjem, "seveda pa sta gospodarstvo in finance živi stvari in ne bomo oklevali z drugimi potrebnimi ukrepi, ko bodo potrebni."

Po njegovih besedah bodo sprejeli vse mogoče ukrepe, da bi v okoli dveh letih dosegli dveodstotno inflacijo.

Po objavi sporočila centralne banke je tečaj jena glede na dolar močno upadel, kar je razveselilo japonske izvoznike in spodbudilo japonsko borzo, kjer so tečaji v povprečju pridobili več kot dva odstotka.