Jašovič je odstop podal že pred pol leta. Foto: BoBo
Jašovič je odstop podal že pred pol leta. Foto: BoBo

Na njej bodo imenovali predsednika in namestnika, imajo pa možnost, da že imenujejo tudi novo upravo. Kot je znano, je predsednik uprave Božo Jašovič že več kot pol leta v odstopu.

Novi nadzorniki Nove Ljubljanske banke se bodo, potem ko so jih delničarji prejšnjo sredo imenovali na skupščini, danes prvič sešli na ustanovni seji. Janko Medja, Stephen Wilcke, Klemen Vidic, Miro Germ, Miran Pleterski, Sašo Cunder in Albin Hojnik so novi nadzorniki, ostajata še stara predstavnika KBC-ja Riet Docx in John Arthur Hollows. Kdo bo predsednik, ni znano, največ možnosti se pripisuje direktorju londonske One savings bank, Stephanu Wilckeju.
Še bolj kot kdo bo predsednik nadzornega sveta, je seveda pomembno ime novega predsednika uprave. Obstaja možnost, da ga nadzorniki imenujejo že danes, vsaj tako razmišlja dozdajšnji prvi mož v odstopu Božo Jašovič:"Mislim, da je to eno izmed prioritetnih opravil, seveda pa bom medtem opravljal vse svoje dolžnosti, ki so potrebne za nemoteno delovanje banke." Na vprašanje, ali se bo za ta položaj še potegoval, pa: "Ne. Moj odstop je nepreklicen."

Medtem ko naj bi bila današnja ustanovna seja novih nadzornikov namenjena predvsem spoznavanju in kadrovskim zadevam, pa bodo že prihodnje zagotovo slabemu poslovanju banke. Ta je namreč samo v prvem trimesečju letos pridelala za 36 milijonov evrov izgube, glavni razlog za to pa je povečanje rezervacij zaradi slabih posojil. Ta v NLB-ju predstavljajo že 21 odstotkov vseh posojil oziroma približno 3 milijarde evrov.

Urška Jereb Brankovič, RA Slovenija, Druga jutranja kronika

Kaj so v praksi - točneje na skupščinah družb v državni lasti - povzročile spremembe zakona o upravljanju kapitalskih naložb, s katerimi je vlada Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb odvzela del pristojnosti, elitni klub OECD pa je to vladno potezo označil kot odmik od najboljših praks mednarodne organizacije? Kaj so resnični motivi za ukinitev agencije in kaj bo morala vlada še narediti za ustanovitev načrtovanega Državnega premoženjskega holdinga? Kdo bo s holdingom pridobil in kdo izgubil?
Mnenjem o tem prisluhnite v današnjem Studiu ob 17.00 na 1. programu radia Slovenija ali na naši spletni strani.