Začetna izklicna cena za sveženj delnic je 13 evrov na delnico oziroma 8,204.521 evrov za celoten sveženj. Foto: BoBo
Začetna izklicna cena za sveženj delnic je 13 evrov na delnico oziroma 8,204.521 evrov za celoten sveženj. Foto: BoBo

Kot sta sporočili banki, bo dražba 10. aprila v Grand hotelu Union Business potekala po sistemu "vse ali nič", kar pomeni, da se vrednostni papirji prodajajo izključno kot sveženj v celoti, ki ga ni mogoče deliti na manjše svežnje delnic. Po navedbah medijev sta v igri za nakup le še dva ponudnika, in sicer Učila International in litovska Alma Littera.

Začetna izklicna cena za sveženj delnic je 13 evrov na delnico oziroma 8,204.521 evrov za celoten sveženj. Po potrebi se bo izklicna cena tudi znižala. Morebitni dražitelji morajo do 8. aprila nakazati varščino 500.000 evrov, če se želijo dražbe udeležiti.

NLB in Abanka imata delež MKZ-ja v lasti vse od stečaja večinskega lastnika Zvona Dva Holdinga, neuspešno pa se MKZ prodaja že več kot leto dni. Prvi resnejši ponudnik za nakup večinskega deleža MKZ-ja, ko je v konzorciju sodelovala še Hypo banka, je bil Kompas MTS. Ta je lani spomladi podal nezavezujočo ponudbo 13,6 milijona evrov, a se na koncu ni odločil za nakup.

Prva dražba julija, druga oktobra
Prodajni konzorcij bank je skupaj z banko Hypo obvladoval skoraj 70-odstotni delež v založbi, julija pa je razpisal prvo dražbo celotnega svežnja delnic po izklicni ceni 22,56 milijona evrov. Prijavil se ni nihče. Sledila je oktobrska dražba celotnega svežnja, na kateri se je pričakovalo ponudbo še enega interesenta za nakup MKZ-ja založbe Učila International. Izklicna cena je bila nekaj več kot 11 milijonov evrov, a se tudi nanjo ni prijavil nihče.

Zadnja dražba je med slovenskimi založniki in zainteresirano javnostjo dvignila veliko prahu. Oblikovala se je tudi iniciativa Skupaj za knjigo, ki se je pozneje oblikovala tudi v družbo za odkup večinskega deleža MKZ-ja. Zdi se, da je ta družba, potem ko se je na začetku letošnjega leta poslovil eden izmed ustanoviteljev Kamilo Lekše, nekoliko pozabila na MKZ, saj ni opravila niti skrbnega pregleda. V vmesnem času se je za nakup MKZ-ja zanimalo tudi podjetje Ram2 kranjskega podjetnika Franja Žnidarja.