Gospodarstvo
O odhodu Jazbeca na evropsko funkcijo se je v medijih v zadnjih tednih že ugibalo. Foto: BoBo
       Enotni bančni sistem je lahko resnično enoten le, če je zaupanje v varnost bančnih vlog enako ne glede na državo članico, v kateri posluje banka.       
 Boštjan Jazbec
Evropska unija
Čas je za oblikovanje bančne unije, je poudaril Boštjan Jazbec. Foto: EPA
Ključen za zagon bančne unije je političen dogovor v Bruslju. Foto: Reuters

Dodaj v

Jazbec z vrha Banke Slovenije v Enotni odbor za reševanje bank

Poiskati bodo morali novega guvernerja
14. februar 2018 ob 13:52,
zadnji poseg: 14. februar 2018 ob 17:12
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Evropska komisija je guvernerja Banke Slovenije (BS) Boštjana Jazbeca imenovala za enega izmed direktorjev v Enotnem odboru za reševanje, centralnem organu za reševanje bank v okviru bančne unije.

Jazbec bo član odbora in direktor za načrtovanje in odločanje o reševanju. Evropska komisija bo zdaj odločitev posredovala v potrditev Evropskemu parlamentu, imenovanje pa mora nato potrditi še Svet EU-ja. Mandat trajanja te funkcije je pet let, brez možnosti podaljšanja.

Enotni odbor za reševanje je novi organ evropske bančne unije, ki skrbi za urejeno reševanje bank v težavah s kar najmanjšimi posledicami za davkoplačevalce in gospodarstvo.

Za vodenje Banke Slovenije bo tako treba poiskati novega guvernerja. Kandidata za guvernerja sicer po posvetovanjih s poslanskimi skupinami predlaga predsednik republike, v DZ-ju pa je za njegovo imenovanje potrebna absolutna večina, torej 45 glasov. Jazbec je funkcijo prevzel sredi julija 2013.

Jazbec: Čas je za bančno unijo
Bančna unija se sproti dograjuje in izboljšuje, manjka pa še njen tretji steber, in sicer evropski sistem jamstva za bančne vloge, ki je ključen za njeno polno delovanje, je bilo slišati na konferenci BS-a v Ljubljani. V trenutnih dobrih gospodarskih razmerah je po mnenju guvernerja Jazbeca nesporno čas za njeno dokončanje.

"Enotni bančni sistem je lahko resnično enoten le, če je zaupanje v varnost bančnih vlog enako ne glede na državo članico, v kateri posluje banka," je opozoril.

Tudi vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič je poudaril, da lahko bančna unija, ki je v izgradnji že od leta 2012, svoj potencial izpolni le, če bodo vsi njeni deli v polnosti delovali. Priznal je, da je izzivov veliko, ključen pa je politični dogovor. Pri oblikovanju enotnega evropskega sistema jamstev za vloge, ki naj bi vsem komitentom v območju evra zagotovil enako raven varstva, imajo nekatere države, recimo Nemčija, sicer kar nekaj pomislekov, zato so v Bruslju pred kratkim predlagali nekatere kompromisne rešitve. Komisija bi si želela, da sistem zaživi v letu 2019.

Namestnik guvernerja Banke Slovenije Primož Dolenc pa je zatrdil, da mora biti enotni bančni nadzornik konsistenten, strog, zahteven in pošten ter do vseh enak, pravočasno pa mora tudi zaznavati tveganja. Mehanizem nadzora sicer pokriva vse banke v evrskem območju, a ECB v sodelovanju z nacionalnimi nadzorniki neposredno izvaja nadzor nad sistemsko pomembnimi bankami, medtem ko je nadzor nad manj pomembnimi primarno, ne pa izključno, v vlogi nacionalnih nadzornikov, v primeru Slovenije tako Banke Slovenije.

Enotni mehanizem reševanja bank
Enotni mehanizem nadzora in prizadevanje za harmonizacijo nadzorniških praks je obstajal že prej, novost je zdaj enotni mehanizem reševanja bank. Njegov cilj je na urejen način in brez uporabe javnih sredstev reševati banke v težavah, tako da se ohranijo njihove kritične funkcije.

Sestavljajo ga Enotni odbor za reševanje bank, ki se ukvarja z velikimi čezmejnimi skupinami, in nacionalni organi za reševanje, ki so odgovorni za manjše bančne akterje. V Sloveniji je ta organ Banka Slovenije, ki je zadolžena za NLB, Novo KBM in Abanko.

Viceguverner Banke Slovenije Marko Bošnjak je pojasnil, da pri njih deluje posebna služba za reševanje. Nadzorniški organ in organ za reševanje sta tako v Sloveniji pod isto streho, a operativno ločena. Pri načrtu okrevanja gre tako po Bošnjakovih besedah za analogijo požarnemu načrtu. "Vsaka banka ga mora imeti, dejansko pa bo uporabljen zelo redko," je dejal.

A. S., G. K.
Prijavi napako
Komentarji
piskotoksiq
# 14.02.2018 ob 14:10
Nagrada za zvesto služenje ...
m72
# 14.02.2018 ob 14:08
"Jazbec z vrha Banke Slovenije v Enotni odbor za reševanje bank"

Ta je, glede na vlogo BS pri "dokapitalizaciji bank, kandidat za Dob. Če bi seveda imeli pamet in j.ca.
svabo
# 14.02.2018 ob 14:38
Mislim, človeka prime, da bi popizdu res. Zdaj me še zanima ali komisija za preprečevanje korupcije potrebuje prijavo in ali je njihov IQ z tolikšnim dometom, da zna povezati obljubo nagrade, za uspešno izvedbo stresnega testa, ki je omogočil tako dokapitalizacijo bank, kot krajo premoženja pod pretvezo slabih terjatev prenesenih na slabo banko, da bi na koncu banke, ki so bile dokapitalizirane in imajo več kot prekaptilizirano aktivo, prodali za desetino vrednosti dokapitalizacije in se s tem zapre krog kraje državnega premoženja. Guverner narodne banke, je z sodelovanjem pri tej kraji vedel, da mu v Sloveniji ni prihodnosti, zato je sprejel obljubo že vnaprej. To ni samo korupcija temveč je kaznivo dejanje po kazenskem zakoniku. Če pa na to ne bo odreagiral predsednik vlade in prvi pendrek oz ona, potem pa je to opustitev vestnega dela v službi, kar je tudi kaznivo dejanje.
jodlzi
# 14.02.2018 ob 14:28
priden janičar, priden...
oniks111
# 14.02.2018 ob 14:13
zaluge,zasluge
STANE
# 14.02.2018 ob 14:57
Zdaj me še zanima ali komisija za preprečevanje korupcije potrebuje prijavo in ali je njihov IQ z tolikšnim dometom,.......
svabo
Tei to resno sprašuješ za domet Štefaneca ??? Saj vsi vemo,zakaj je takšen človek tam nastavljen....?
Mitcho_Buchannon
# 14.02.2018 ob 15:32
So mu zrihtali službo za njegove usluge v Sloveniji, plačujemo pa mi! Sram ga je lahko.
ice queen
# 14.02.2018 ob 15:00
kakšne nore službe za zaslužene kadre
Ogroženi
# 14.02.2018 ob 15:00
Slovenija je nemško-ameriška kolonija kjer, večji lopov kot si, višje prilezeš :D
IIJA
# 14.02.2018 ob 14:29
Samo zanima me kkaj je pod mizo prodal (kateri del slo venije), da je dobilto službo?
Fritz.si
# 14.02.2018 ob 15:13
A to je po novem kazen za veleizdajo? Dobro plačana služba v EU?

V Svetu EU-ja ima R. Slovenija predstavnika in če ne bo blokirala te postavitve, bo jasno, da se vlada samo spreneveda.
rtvslo.si
# 14.02.2018 ob 16:54
Nagrada za razjebanje slovenskega bančnega sektorja in oškodovanja davkoplačevalcev. Tako je to v Evropi.
Svit-1
# 14.02.2018 ob 14:35
Upam, da bodo s tem ustvarjeni pogoji, da se celotna mafija iz BS spoka ven!!!
svabo
# 14.02.2018 ob 15:58
One-trick
Ni baraba. On je samo storil kaznivo dejanje, ki je pregonljivo po kazenskem zakoniku. Zato ni potrebno biti baraba!
bibip2
# 14.02.2018 ob 15:11
Hm, zakaj pa ni te novice na prvi strani? A komu gre slučajno to v nos?!
Mitcho_Buchannon
# 14.02.2018 ob 16:00
@one trick pony

Zakaj si potem preko ECB in IMF skuša preprečiti preiskavo sanacije bank, če je vse tako čisto? Zakaj so banke prekapitalizirane, če so delali neke supernapredne stresne teste?
oliva
# 14.02.2018 ob 15:03
Točno to, @švabo, škandal!
tone7
# 14.02.2018 ob 15:27
Večji lopov si, boljše službe di uredijo evro diktatorji.
Bivši uporabnik
# 14.02.2018 ob 15:26
Zanimivo, ista praksa kot v pokojni drzavi tudi v EU?
pirat1
# 14.02.2018 ob 15:59
Me prav zanima ali bo kateri slovenski evroposlanec odprl debato o 250 milijonov evrov "vrednih" kaznivih dejanj, katerih je osumljen guverner Jazbec?

Če bodo tiho in bo Evropski parlament potrdil njegovo imenovanje, bo to le še en dokaz, kako je vse skorumpirano...
KovacevaKobila
# 14.02.2018 ob 20:05
Namestnik guvernerja Banke Slovenije Primož Dolenc pa je zatrdil, da mora biti enotni bančni nadzornik konsistenten, strog, zahteven in pošten ter do vseh enak

Le zakaj sem malce skeptičen?

Morda zato, ker se vaš šef - eden od odgovornih za monumentalno krajo državnega premoženja - skriva za imuniteto, predsednik ECB pa ovira lokalne policijske preiskave?

Poštenje po bančniško.
carlos_carlos
# 14.02.2018 ob 18:52
37 komentarjev za človeka proti katerem je Bavčar mucek ali pa minimalni lopov. Tatič.
carlos_carlos
# 14.02.2018 ob 16:32
Kdaj mu bodo sodili za izdajo?

Kakšna bi bila primerna za nekoga, ki je (so)kriv uničenja kar nekaj delovnih mest, uničenja družin, životarjenja mnogih?

Me tudi zanima, kako se bo nadaljevala preiskava o sanaciji bank na BS. Ali pa je v ozadju kakšen ne tako gentlemenski dogovor, da tale izdajalec, kolaborant, dobičkar kao napreduje in stvar je kot že tolikokrat doslej pometena pod preprogo.

Bo kakšen JJ pronicljv tvit (določene novinarke so bile označene za prodajalke ljubezni za mnogo manj)? Bo povedal kaj Premier o transparentnosti in etičnosti? Ali pa mogoče predsednik države o državniški vlogi vrlega guvernerja? Mogoče Šarec kakšna besedo o resnosti v politiki (ironija,d a to govori izredno nadarjen komedijant).. če sploh ve, da imamo BS in kaj ta sploh počne? Ali pa bo mogoče (komedijant po sili razmer) Karel povedal upokojencem, kako je guverner "napredoval", ker jim je z bančno luknjo onemogočil višanje pokojnine ali pa tistega dodatka za 1,2%? Mogoče kateri izmed škofov, da mogoče vseh njihovih podjetij pa le ni bilo treba potopiti in bi se jih dalo rešiti (in še zraven malo kesanja za tedanji cerkveni pohlep)?

Zgolj retorična vprašanja.
pirat1
# 14.02.2018 ob 16:00
P.s. Janševi seveda ne bodo nič spraševali, saj bodo dobili ustrezno komando Evropske ljudske stranke, levi bodo pa tokrat tudi tiho, saj je že vse zmenjeno v ozadju...
Arndovia
# 14.02.2018 ob 15:41
Uhm. Kaj pa iransko pranje denarja? Tu Banka Slovenije ni videla nic? :/
Bivši uporabnik
# 14.02.2018 ob 15:34
Kot v starih časih.

Lopovi v Dob pri Mirni.

Veliki lopovi mirno v Beograd.
VZMD
# 14.02.2018 ob 16:27
Že pred tremi leti in pol je VZMD pozival k dolžnemu ukrepanju v PROTIPRAVNEM RAVNANJU BS POD GUVERNERJEM JAZBECEM, nizal nove dokaze, vlagal kazenske ovadbe: www.vzmd.si/novice/rop-stoletja-alarmantni-dokazi-o-protipravnem-ravnanju-banke-slovenije-in-uprav-petih-podrzavljenih-bank-se-kopicijo-a-nihce-od-pristojnih-ne-pricne-preiskave-in-pregona-vzmd-ponovno-poziva-k-dolznemu-ukrepanju-niza-nove-dokaze-vlaga

VIDEO »ROP STOLETJA«: www.youtube.com/watch?v=vXpezj0t5as
menitosi
# 14.02.2018 ob 22:49
nalagal in okradel 2m ljudi, zato da je dobil delovno mesto.
aless70
# 14.02.2018 ob 18:07
Priden!
"PIŠKOTEK"
galoper
# 14.02.2018 ob 17:42
Kopičenje dobičkov v negospodarstvu ustvarja neravnovesje in krize, zato se mora dobičke vrniti v gospodarstvo, oziroma jemalcem kreditov
gesan
# 14.02.2018 ob 16:09
Meni se zdi, da najbolj odgovorni pri nas namesto v zapor za stanje, ki so ga proizvedli s svojimi lepljivimi prsti in dušo...gredo na višje in še bolj plačane položaje...
gesan
# 14.02.2018 ob 16:08
Najprej vse zahebeš potem pa greš kot rešitelj.

Hahaha

Ja no saj, v državi, kjer je prasednik najprej full naluknjal državno barko, da je lahko sedaj prasednik, ni to nič neobičajnega in novega.
SpicyWeiner
# 14.02.2018 ob 15:40
Komedija...
swaho
# 17.02.2018 ob 09:46
Pride kuža ... oziroma priden jazbec ...
VZMD
# 15.02.2018 ob 16:56
IN GUVERNER SMUKNE V JAZBINO – po ropu stoletja v Sloveniji umik na zasluženo sinekuro k nadoblastem, kjer bi skrbel za »reševanje bank, s kar najmanjšimi posledicami za davkoplačevalce«(!) – PREGLED IZJEMNIH REFERENC za Evropski parlament

Glavni akter škandalozne pre-sanacije slovenskega bančnega sistema (VIDEO), Guverner Banke Slovenije, dr. Boštjan Jazbec, bo, kot vse kaže, za svojo vlogo pri protiustavnih razlastitvah v slovenskih bankah ter milijardnem oškodovanju vseh davkoplačevalcev in državljanov nagrajen z novo pomembno funkcijo. Kakor pred tem že nekateri njegovi pomagači, je tudi dr. Jazbec nagrajen s službo v tujini, daleč stran od množice oropanih, poteptanih in brezpravnih državljanov Republike Slovenije! Da sta norčevanje ter ironija še večja, naj bi dr. Jazbec, kot eden izmed direktorjev v novo-ustanovljenem Enotnem odboru za reševanje ‒ centralnem organu za reševanje bank v okviru bančne unije ‒ skrbel za reševanje bank v težavah, s kar najmanjšimi posledicami za davkoplačevalce. V VZMD so zato prepričani, da je dr. Jazbec, s svojimi referencami in preteklimi dejanji, ena najmanj primernih oseb za poslanstvo njegovega novega delovnega mesta.

O štiriletni kalvariji sanacije slovenskih bank je bilo doslej precej zapisanega, prav gotovo pa je Banka Slovenije s spornim izračunavanjem bančne luknje poskrbela tako za popolni izbris imetnikov delnic in obveznic kakor tudi kasnejšo prekapitalizacijo s strani davkoplačevalcev. Sporne izračune so po nareku Banke Slovenije opravljale svetovalne družbe in ne revizorji ob izrecni izključitvi uporabe mednarodnih standardov in odgovornosti za te cenitve (VIDEO), o čemer je Guverner vse do razkritja prikladno molčal!

Nedvomno je dr. Jazbec eden redkih guvernerjev centralnih bank, ki so ga, po odredbi Sodišča, v okviru hišnih preiskav obiskali kriminalisti. Odredba sodišča je razkrila tudi način delovanja dr. Jazbeca, ki se je med drugim z vabili na kosila poskusil zahvaliti sodnikom za njihovo protipravno kooperativnost. Ob večkratnem sklicevanju na svojo imuniteto so zgovorna še njegova dopisovanja, ki jih je razkril portal SiOL.net, iz katerih je bilo razvidno, da poskuša preko Evropske Centralne banke (ECB) in njenega Guvernerja, Maria Draghija, vplivati na sprejemanje predpisov v Sloveniji, ki bi o(ne)mogočili pregled njegovih spornih ravnanj.

Tudi Računsko sodišče je v svoji končani reviziji upravljanja s terjatvami NLB za obdobje 2013‒2016 ugotovilo »vrsto nesmotrnosti« v razvrščanju terjatev na dobre in slabe ter v izboru terjatev za prenos na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB). Hkrati so mediji poročali tudi o tem, da je Banka Slovenije, tik pred »ugotovitvijo« stanja v NLB, zahtevala prenos vrste dodatnih terjatev na DUTB, tudi takšnih, ki dejansko nikakor niso bile slabe (VIDEO) – celo z najboljšima bonitetama A in B.

Po razlastitvi imetnikov delnic in obveznic, oškodovanju bank s prenosi dobrih terjatev na DUTB ter prekapitalizaciji s strani davkoplačevalcev, se rop stoletja zaključuje s prodajo bank različnim poštnim predalom v davčnih oazah, seveda po smešno ugodnih cenah. S tem se zapirajo tudi možnosti, da bi davkoplačevalci kadar koli dobili vrnjen višek sredstev, ki so bila povsem po nepotrebnem vložena v »sanacijo« slovenskih bank. Novo KBM, ki je leta 2015 izkazovala 623 milijona € celotnega kapitala, sta tako za vsega 250 milijonov € kupila Ameriški sklad Apollo in Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD), še isti teden pa je lastnik banke postala družba Biser Bidco, poštni predal iz Luksemburga, z vsega 20.000 € kapitala in nič zaposlenimi. Ne samo, da si je novi lastnik takoj po nakupu začel izplačevati praktično celotne letne dobičke ‒ že dva meseca po nakupu kar 17 milijonov € (ki so bili kot dobiček v celoti ustvarjeni leto prej, ko je bila lastnica NKBM še Republika Slovenija) in leto zatem še 30 milijonov €, NKBM pa od takrat davek na dobiček plačuje po 1 % stopnji v Luksemburgu, medtem ko se lahko Republika Slovenija za svoj 19 % davek na dohodek pravnih oseb obriše pod nosom …

Sodelavci VZMD tako vse bolj zaskrbljeno spremljajo incestno prepletenost državnih ter evropskih funkcionarjev s transnacionalno finančno industrijo. Evropsko komisijo vodi dolgoletni premier in finančni minister Luksemburga, Jean-Claude Juncker, znan tudi po prijaznosti do finančne industrije ter omogočanju sistematičnega izogibanja plačevanju davkov s strani korporacij; njegov predhodnik, José Manuel Barroso, pa je po predhodnih stikih svojo kariero nadaljeval kot predsednik Goldman Sachs International, delu vodilne mednarodne investicijske banke, ki je sicer tudi med lastniki sklada Apollo. Mesto podpredsednika in izvršnega direktorja Goldman Sachs International pa je zasedal tudi Mario Draghi, preden je postal Guverner ECB …

Nenazadnje velja spomniti še na nagrajence in osmoljence iz Slovenije. Državni sekretar na Ministrstvu za finance RS v času razlastitev, mag. Mitja Mavko, ki je bil pomembno vpleten v pripravo razlastitvene zakonodaje, je za nagrado postal svetovalec direktorja EBRD v Londonu, njegova sodelavka Katja Špur pa je svetovalka direktorja v Medameriški razvojni banki v Washingtonu. Med bolj izpostavljenimi kolaboranti se je nekoliko zalomilo le mag. Alenki Bratušek, ki se je kot takratna predsednica vlade predlagala za evropsko komisarko in se ji je ob Junckerju nasmihalo tudi mesto podpredsednice Evropske komisije, vendar so te načrte prekrižali evropski poslanci …

… morda pa utegnejo tudi v primeru dr. Jazbeca poslanci Evropskega parlamenta naposled podvomiti o primernosti kandidata?!

Več na: http://www.vzmd.si/novice/in-guverner-smukne-v-jazbino-po-ropu-stoletja-v-sloveniji-umik-na-zasluzeno-sinekuro-k-nadoblastem-kjer-bi-skrbel-za-resevanje-bank-s-kar-najmanjsimi-posledicami-za-davkoplacevalce-pregled-izjemnih-referenc-za-evropski-parlament#xcxdUOiiAxTDpew8.99
KdoJeDarthVader
# 14.02.2018 ob 20:33
Kriminalci skupaj držijo...to je vse kar je treba vedeti.
oliva
# 14.02.2018 ob 20:03
Men se zdi to zloraba funkcije (vključno z notranjimi informacijami) z oškodovanjem in z namero!
Na državni ravni, torej celo izdajstvo...
Mitcho_Buchannon
# 14.02.2018 ob 15:35
Jazbec je torej dobil nov brlog! Samo vprašanje, če ima dovolj veliko shrambo za vse dobrote iz Slovenije.
felipesko
# 15.02.2018 ob 14:16
Jazbec z vrha Banke Slovenije v Enotni odbor za reševanje bank

Jasno...Kam drugam pa bi porinil takšnega strokovnjaka?
Da reši še kje drugje,kar se rešiti da in ne samo pri nas...
V tem primeru smo mi kar profitirali....
m72
# 14.02.2018 ob 23:09
" Če pa na to ne bo odreagiral predsednik vlade in prvi pendrek oz ona, potem pa je to opustitev vestnega dela v službi, kar je tudi kaznivo dejanje."

Svabo, bojim se, da ne bo nič od tega. Kot smo že vajeni. Pri nas gre vse to zlahka mimo... Predvsem poguma manjka in odgovornosti. Pa tudi pamet je bolj skopa tam zgoraj :-)
Bivši uporabnik
# 14.02.2018 ob 18:30
Enotni bančni sistem evrope. Glede na to da italjani pravijo da je evro preoblečena nemška marka potem je jasno kaj je s tem mišljeno. Ta človek je sovražnik Slovenije številka 1.
Rugess Nome
# 14.02.2018 ob 17:19
banke naj se jebejo
Nikolas
# 08.03.2018 ob 07:10
Ta pa ima predispozicije za "reševanje" bank !
cairns
# 14.02.2018 ob 18:37
Jazbec z vrha Banke Slovenije v Enotni odbor za reševanje bank

Odboru izrekam iskreno sožalje.
gesan
# 14.02.2018 ob 16:10
SpicyWeiner
# 14.02.2018 ob 15:40
Komedija...
-------------------------
tragikomedija
One-trick pony
# 14.02.2018 ob 15:50
Zanimivo, čeprav noben nima pojma od pojma o gospodarstvu in bančništvu, je vsem jasno, da je ta človek "baraba". Če sveta novinarska inkvizicija nekoga označi za "barabo", ni več obrambe. Človek bo zasedel enega najodličnejših položajev v evropski uniji, prebivalci podalpske tabloidolandije pa bodo še vedno sveto prepričani, da je "baraba", ker so to brali v Slovenskih novicah in gledali na 24kur.
Springbok
# 14.02.2018 ob 16:51
Bravo. Čestitam. Strokovnjak z integriteto.Pri sanaciji bank v Sloveniji je pač pridobil ustrezne delovne izkušnje.

Začudeni slovenski množici pa le: kaj pa če so imeli Jazbec, Čufer in Bratovšek vseeno prav. Merjeno z evropskimi vatli. Domača javnost pa je nasedla dvomljivim pravnim razlagam VZMD in Tadeja Kotnika.

Z drugimi besedami: če bi fovšija gorela, ne bi potrebovali TEŠ6.
Kazalo