Hauc pravi, da so odhodi posameznikov njihova osebna odločitev, in le-te ne more komentirati. Foto: BoBo
Hauc pravi, da so odhodi posameznikov njihova osebna odločitev, in le-te ne more komentirati. Foto: BoBo
NKBM je lani v devetmesečju ustvaril okoli 18 milijonov evrov dobička. Foto: BoBo


NKBM, ki je tik pred prodajo, naj bi pretresali notranji spori in odhodi najtesnejših sodelavcev predsednika uprave. Kot zadnji ga zapušča še svetovalec Anton Guzej, poroča TV Slovenija. A vodstvo banke zavrača navedbe o težavah v vodstvu oziroma v celotnem sistemu banke, zlasti pa o tem, da bi jo zajel kadrovski prepih, je za Radio Slovenija poročala Lidija Vizantin. Odhodi dolgoletnih kadrov iz banke v postopku reorganizacije niso nič nenavadnega, pravijo.
Ob tem predsednik uprave dodaja, da so od septembra leta 2013 do lanskega septembra število zaposlenih zmanjšali za 96, bilo pa je tudi nekaj novih zaposlitev. Te nove zaposlitve so bile po Haučevem mnenju potrebne zaradi točno določenih obveznosti banke, medtem ko so število zaposlenih zmanjšali predvsem po tako imenovani mehki metodi.
K zmanjševanju števila je banka sicer zavezana v skladu z načrtom prestrukturiranja Evropske komisije in po Haučevih besedah bodo morali letos število zaposlenih zmanjšati še za okoli 100.

Glede odhoda dela najožje vodstvene ekipe pa Hauc pravi, da informacije v javnosti niso točne. "Doslej smo imeli samo dva primera in to so osebne odločitve posameznikov, ki jih ne moremo komentirati," je dejal.
NKBM želi prodati slaba posojila
Vodstvo se intenzivno ukvarja tudi s slabimi posojili, ki niso bila prenesena na slabo banko - seveda vplivajo na njeno poslovanje, a je le-teh vse manj. "Zdaj smo udeleženi v 45 postopkih prestrukturiranja, ki jih po mojem mnenju kar dobro rešujemo. Iščemo pa možnosti, da bi v 2015 šli v širšo odprodajo posojil," je razkril načrte.

Banka naj bi tako izboljšala kakovost svojega posojilnega portfelja. Po Haučevih besedah je bilo decembra odobrenih precej novih posojil, tako naj bi bilo tudi v naslednjih mesecih, zavrnil pa je očitke o nekreditiranju.

Podjetja se sicer razdolžujejo, a tujega svežega kapitala ni dovolj, zato jim preostaja dolžniško financiranje, banki pa temeljito preverjanje vsakega primera - da se ne bi ponovila preteklost. Hauc še pred dokončnimi izračuni pričakuje, da bosta banka in njena skupina izkazali pozitiven poslovni rezultat za lani in napoveduje poslovanje z dobičkom tudi v naslednjih treh letih.