NLB-jev rezultat se po prenosu slabih terjatev počasi boljša. Kdaj in kaj bomo od tega imeli njihovi sanatorji? Foto: BoBo
NLB-jev rezultat se po prenosu slabih terjatev počasi boljša. Kdaj in kaj bomo od tega imeli njihovi sanatorji? Foto: BoBo

Finančni minister v vladi Alenke Bratušek Uroš Čufer bo s 1. decembrom postal pomočnik uprave NLB-ja, danes poroča portal Siol.

Iz NLB-ja so sporočili, da sta k izboljšanju rezultatov po eni strani prispevala upad stroškov rezervacij in oslabitev po prenosu dela slabih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) ob koncu lanskega leta. Oslabitve in rezervacije so bile na ravni matične banke v devetmesečju s 84,8 milijona evrov 68 odstotkov nižje kot v lanskih devetih mesecih. Tudi na ravni skupine so ti stroški na medletni ravni upadli za 68 odstotkov, na 108,7 milijona evrov.

A tudi dobiček pred oslabitvami in rezervacijami je bil glede na lansko devetmesečje občutno boljši. Na ravni banke je znašal 134,5 milijona evrov oz. 166 odstotkov več kot v istem obdobju lani. Na ravni skupine pa je bil pri 158,3 milijona evrov medletno višji za 165 odstotkov. Navedli so tudi rezultat pred oslabitvami in rezervacijami, brez upoštevanja enkratnih prihodkov in stroškov prestrukturiranja. Ta je na ravni skupine znašal 134,1 milijona evrov, ker je 83 odstotkov več kot v istem obdobju lani.

Na ravni skupine NLB so prihodki v omenjenem obdobju znašali 382,9 milijona evrov, kar je 26 odstotkov več kot v istem obdobju lani, matična banka pa je v medletni primerjavi imela za 35 odstotkov višje prihodke, ki so se ustavili pri 278,6 milijona evrov. Stroški na ravni skupine so upadli osem odstotkov, na 224,7 milijona evrov, na ravni matične banke pa sedem odstotkov, na 144,1 milijona evrov.

Podbevšek Erjavčevih in Židanovih izjav ne namerava upoštevati
Ob današnji predstavitvi devetmesečnih rezultatov je prvi nadzornik NLB-ja Gorazd Podbevšek pojasnil, da po evropskih obremenitvenih testih ni bil deležen nobenih pritiskov lastnika. "Imeli pa smo zelo vsebinske pogovore. Imel sem komunikacijo z delničarjem NLB-ja, in sicer Slovenskim državnim holdingom in ministrstvom za finance. Medijske izjave članov vlade pa jemljem kot osebno izražanje stališč, ki jih nismo in ne bomo upoštevali," je povedal.

"Zelo me veseli, da na teh pogovorih ni prišlo do nobenih idej, namigovanj, še manj pa do navodil ali pritiskov, kaj moramo kot nadzorni svet narediti," pa je odgovoril na vprašanje, kako komentira pozive ministra in prvaka DeSUS-a Karla Erjavca ter ministra in predsedujočega SD-ju Dejana Židana, da mi morala vlada razpravljati o morebitni zamenjavi uprav dveh državnih bank.

"Ni prav, da se stresni testi banalizirajo kot neki izpit, na katerega sta šla Blaž (član uprave NLB Brodnjak) in Janko (predsednik uprave NLB Medja) in sta padla, zato da naj nekaj naredimo," je bil slikovit Podbevšek.

Banka je stabilna, je še poudaril prvi nadzornik NLB-ja. Na temo stabilnosti bančnega sistema se bo predsednik vlade Miro Cerar v petek sestal z guvernerjem Banke Slovenija Boštjanom Jazbecem. Ta sicer ocenjuje, da je upravljanje v največjih bankah, torej v državnih NLB, NKBM in Abanki, dobro z vidika nadzornika, kar centralna banka je. Na vladi kot upravljalcu državne lastnine pa je, ali je zadovoljna z učinkovitostjo državnih družb, med njimi tudi bank.

Finančni minister v vladi Alenke Bratušek Uroš Čufer bo s 1. decembrom postal pomočnik uprave NLB-ja, danes poroča portal Siol.